ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Σοφία Μαυρίδου: Απόλυτα θετικές οι εκτιμήσεις για την εφετινή τουριστική περίοδο στην Πιερία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Απόλυτα θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την τουριστική περίοδο του 2023 στην Πιερία, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Μαυρίδου.

Στέλεχος με μακρά και σημαντική εμπειρία η κα. Μαυρίδου, υπογραμμίζει ότι θετικά κινούνται τόσο οι προκρατήσεις, όσο και οι εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων, καθώς η Πιερία είναι ένας νομός που παραδοσιακά προσελκύει τουρίστες από τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, κ.λπ.), την Γερμανία και τα τελευταία χρόνια και από χώρες όπως η Πολωνία, Ουγγαρία, κ.ά..

Και όπως σημειώνει εμφατικά η αντιπεριφερειάρχης, η οποία ήδη έχει ανακοινώσει την συμμετοχή της στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, «Μέλημα μας είναι κατ’ αρχήν η διατήρηση και ενδυνάμωση των υφιστάμενων τουριστικών αγορών της περιοχής μας και ακολούθως η μελετημένη προσέγγιση νέων αγορών».

Η συνέντευξη της κας. Σοφίας Μαυρίδου, έχει ως εξής:

Κυρία Μαυρίδου, είστε ένα από τα πρόσωπα τα οποία έχουν συζητηθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό, καθώς πλησιάζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχετε ήδη ανακοινώσει τη συμπόρευσή σας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και το συνδυασμό της “Αλληλεγγύης” για ακόμα μία θητεία. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή σας την απόφαση;

Θα ήθελα να σας πω, με το χέρι στην καρδιά, πως η απόφασή μου να είμαι και πάλι στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα, δεν ήταν δύσκολη. Είμαι άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, δεν έκρυψα ποτέ την αγάπη μου για την Πιερία και θα ήθελα να συνεχίσω το έργο μου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Όπως λέω συχνά, η διοίκηση είναι μαραθώνιος. Έχει πολλές δύσκολες στιγμές, αλλά η μεγάλη ανταμοιβή έρχεται, όταν βλέπεις στην πράξη, πως βελτιώνεται ουσιαστικά η ζωή των συμπολιτών σου. Φυσικά όλα αυτά δεν τα καταφέρνω μόνη μου, έχω την αμέριστη στήριξη του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος αγαπάει την Πιερία, όπως και όλες τις περιφερειακές ενότητες και μας στηρίζει έμπρακτα.

Με τον περιφερειάρχη μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την Κεντρική Μακεδονία και για την Πιερία, έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία που απορρέει από την κοινή μας αγάπη για την αυτοδιοίκηση και από τους κοινούς στόχους που έχουμε θέσει ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Συνεχίζουμε δυναμικά με Αλληλεγγύη για μία πρωτοπόρα Κεντρική Μακεδονία που πρωταγωνιστεί εντός κι εκτός συνόρων.

Ποιους στόχους έχετε θέσει για την επόμενη τετραετία που διεκδικείτε στο τιμόνι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας;

Η Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζεται από συνέχεια, συνεπώς πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε ό,τι έχουμε ήδη ξεκινήσει. Στην Πιερία αυτή τη στιγμή υλοποιείται μεγάλος αριθμός έργων υποδομών, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις με τους τρεις Δήμους που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους της Πιερίας, αλλά και τους επισκέπτες μας. Στόχος μας είναι βήμα-βήμα να ολοκληρώνουμε κάθε έργο που ξεκινάει και να προγραμματίζουμε τα επόμενα. Πέραν όμως των τεχνικών έργων, προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση και η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού μας τομέα, η ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα, και σαφώς η εξωστρέφεια, η οποία επιτυγχάνεται μέσω πληθώρας δράσεων που υλοποιούνται από την Π.Ε. Πιερίας στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού.

Ποια ήταν τα μηνύματα από το εξωτερικό για την καλοκαιρινή σεζόν; Αναλύστε τα ανά εθνικότητες. Πώς πάνε οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή για το φετινό Καλοκαίρι;

Απόλυτα θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την τουριστική περίοδο του 2023 στην Πιερία, τόσο από την εξέλιξη των προκρατήσεων από τις παραδοσιακές αγορές, όσο και από τις τοποθετήσεις των τουριστικών πρακτόρων. Η Πιερία είναι ένας νομός που παραδοσιακά ελκύει τουρίστες από τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, κλπ), τη Γερμανία και τα τελευταία χρόνια και από χώρες όπως η Πολωνία, Ουγγαρία, κ.ά..

Μέλημα μας είναι κατ’ αρχήν η διατήρηση και ενδυνάμωση των υφιστάμενων τουριστικών αγορών της περιοχής μας και ακολούθως η μελετημένη προσέγγιση νέων αγορών.

Με τη συνέργεια τοπικών αυτοδιοικητικών, τουριστικών, κοινωνικών φορέων μέσω του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής σε άριστη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τουριστικού μας Οργανισμού Ηρακλή Τσιτλακίδη και τα μέλη του Δ.Σ. υλοποιούμε ήδη το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής για το 2023 με μια σειρά δράσεων. Στοχευμένες ενέργειες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, προσφορότερες επικοινωνιακές επιλογές ενίσχυσης της επισκεψιμότητας των τουριστικών προορισμών, υιοθέτηση αρχών αειφορίας και λειτουργικής διασύνδεσης της τουριστικής ανάπτυξης με το περιβάλλον και την πολιτιστική λαογραφική κληρονομιά μας, θα αποτελέσουν φέτος το τουριστικό μας story.

Παρακολουθώντας τις δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, παρατηρούμε πλήθος συνεργασιών με μία ευρύτατη ατζέντα σε κάθε τομέα.

Πιστεύω πολύ στις συνεργασίες. Στην περιφερειακή μας ενότητα έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές συνεργασίες με πολύ σημαντικά αποτελέσματα και δεν αναφέρομαι μόνο τους τρεις Δήμους μας και στα έργα υποδομών που πραγματοποιούμε μέσω προγραμματικών συμβάσεων, όπως ανέφερα και προηγουμένως. Ενδεικτικά να σας αναφέρω, τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με την οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει δράσεις ανάδειξης και προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Επιπλέον, είμαστε συνδιοργανωτές σε κορυφαία πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας, όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου, τα Ολύμπια εν Δίω, ενώ βρισκόμαστε πάντα κοντά σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας, η οποία έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και συνθέτει ένα πλούσιο πολιτιστικό καλεντάρι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η συνεργασία μας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και συγκεκριμένα με το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) που εδρεύει στην Κατερίνη, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γιατί η αξιοποίηση των νέων επιστημονικών δεδομένων που έρχονται καθημερινά στο φως προσδίδουν πάντοτε προστιθέμενη αξία και στο έργο της αυτοδιοίκησης. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι πάντα ανοιχτή σε συνεργασίες με γνώμονα το όφελος του τόπου μας, αλλά και των συμπολιτών μας.

Πρόσφατα διοργανώσατε μια επιτυχημένη ημερίδα για τον θρησκευτικό τουρισμό με την παρουσία της Προέδρο του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου. Ποιες είναι οι ενέργειες σας για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της Πιερίας;

Η Πιερία έχει να προσφέρει πολλά σε κάθε ταξιδιώτη και επισκέπτη λόγω του θρησκευτικού της πλούτου, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από την μακραίωνη ιστορία της. Τα μνημεία της ελληνικής Ορθοδοξίας που είναι διάσπαρτα σε όλο τον νομό Πιερίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας κληρονομιάς και αποτελούν βασικό πόλο έλξης επισκεπτών.

Οι βυζαντινές και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, τα ψηφιδωτά, οι τοιχογραφίες και οι σπάνιες ιερές και εφέστιες εικόνες, οι επιβλητικοί ναοί, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, τα μοναστήρια και τα μετόχια, τα λειτουργικά βιβλία και ιερά σκεύη, τα ιερά άμφια και τα κειμήλια, μαρτυρούν την επίμονη προσήλωση στις παραδόσεις και τη στενή και μακραίωνη διασύνδεση της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία.

Στην Πιερία αιώνες τώρα χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας, μέσα στα ιστορικά Ιερά Σεβάσματα που ακτινοβολούν παντού το φως της παράδοσης, της κατάνυξης και της μοναστικής ησυχίας.

Στο πλαίσιο αυτό εκδώσαμε πρόσφατα, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ένα ιστορικό-φωτογραφικό λεύκωμα, μέσα από το οποίο παρελαύνει η ιστορία των μοναστηριών και η προσφορά τους, τόσο στην εθνική, θρησκευτική αλλά και πολιτιστική ζωή της Πιερίας και του έθνους μας.

Παράλληλα δημιουργήσαμε ένα δίγλωσσο ντοκιμαντέρ για τα Προσκυνήματα της Πιερίας καθώς και η δημιουργία επιμέρους βίντεο μικρότερης διάρκειας με θεματικές ενότητες, όπως η μοναστηριακή γαστρονομία, τα μοναστηριακά προϊόντα, η «πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία» µε σκοπό την ευρεία διάδοση στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα, στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, εγκαταστήσαμε Info kiosk στον Καθεδρικό Ναό της Κατερίνης και στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάδειξη του χαρτοφυλακίου προσκυνηματικών προορισμών της Πιερίας με στόχο την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητας των ιερών μνημείων, προσκυνημάτων και κειμηλίων, την προσέλκυση και ανάπτυξη των προσκυνημάτων και ταξιδίων θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον σχεδιάζουμε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο και πολλές άλλες καινοτόμες δράσεις όπως εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που θα προβάλλει τον θρησκευτικό πλούτο της Πιερίας καθώς και άλλες δράσεις ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό την αναβάθμιση και τη βελτίωση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών μας και την προσέλκυση περισσότερων χρηστών τέτοιου είδους υπηρεσιών αλλά και τουριστών νέας γενιάς.

Ήδη, η Πιερία, μέσω της αγαστής συνεργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με την Ιερά Μητρόπολή μας αλλά και όλους τους φορείς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα του λεγομένου Προσκυνηματικού – Θρησκευτικού Τουρισμού και τη συστηματική προβολή της πλούσιας θρησκευτικής και τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την αναζήτησης της γνώσης και της ανάδειξης πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *