ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ: Ο εκθεσιακός κλάδος βγήκε πιο δυνατός από την πανδηµία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας µας είναι η διεθνοποίηση των εκθέσεών µας αλλά και το να γίνει η Ελλάδα ένα κοµβικό εκθεσιακό hub όχι µόνο για την ευρύτερη περιοχή της  Noτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για όλο τον κόσµο». Αυτό τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο τεύχος Οκτωβρίου ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ο Θανάσης Παναγούλιας, διευθύνων σύµβουλος της  FORUM ΑΕ, µέλους του NürnbergMesse Group, ο οποίος υπογραµµίζει ότι ο κλάδος της εκθεσιακής βιοµηχανίας απέδειξε ότι µπορεί να προσαρµοστεί και κατάφερε να βγει ακόµα πιο δυνατός παρά τις µετά covid δυσκολίες που ακόµα συνεχίζουν να τον ταλανίζουν.

Και εξηγεί ότι «Την επόµενη µέρα µετά την πανδηµία, η ζήτηση για φυσικά εκθεσιακά περίπτερα είναι διαρκώς αυξανόµενη και η συµµετοχή σε εκθέσεις θεωρείται απαραίτητο κοµµάτι της εµπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων καθώς αγοραστές και προµηθευτές έρχονται σε άµεση επαφή».

Ο κ. Παναγούλιας τονίζει ότι η -προ των πυλών- XENIA έχει προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 από πλευράς εκθετών, ενώ και οι προοπτικές και η ζήτηση για την HORECA, την µεγαλύτερη έκθεση που διοργανώνεται στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά θετικές.

Αναφερόµενος στην ψηφιοποίηση της καθηµερινότητας ο CEO της FORUM τονίζει ότι «Η µεγάλη επιτυχία των εκθέσεων σε post covid εποχή -και όχι µόνο της FORUM ΑΕ-, επιβεβαίωσε ένα κεκτηµένο, ότι η φυσική έκθεση δεν µπορεί να αντικατασταθεί, ότι τίποτα δεν µπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή ανάµεσα σε εκθέτη και επισκέπτη και τα τεράστια εµπορικά οφέλη που µπορεί να έχει µία εταιρία».

Και καταλήγει: «Όταν ένας εκθέτης επενδύει για την συµµετοχή του σε µία έκθεση, επενδύει και στο γεγονός ότι θα συναντήσει κάτω από την ίδια στέγη χιλιάδες πιθανούς συνεργάτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού».

Τέλος ο κ. Παναγούλιας εξαγγέλλει θεµατική επέκταση της FORUM µέσα στο 2023 µε την διοργάνωση της νέας έκθεσης Global Pack, η οποία είναι 100% στοχευµένη σε όλο το φάσµα της πρωτογενούς και δευτερογενούς συσκευασίας και θα πραγµατοποιηθεί 11-13 Νoεµβρίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Η συνέντευξη

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη του διευθύνοντος συμβούλου της FORUM, έχει ως εξής:

-Ελπίζοντας ότι η πανδημία είναι πίσω μας και ενόψη της μεγάλης έκθεσης XENIA, ποια είναι τα διδάγματα από την κρίση αυτή για την εκθεσιακή δραστηριότητα; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας και οι προοπτικές για την πορεία του κλάδου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα;

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κλάδος της εκθεσιακής βιομηχανίας απέδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί και κατάφερε να βγει ακόμα πιο δυνατός παρά τις μετά covid δυσκολίες, που ακόμα συνεχίζουν να τον ταλανίζουν. Την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, η ζήτηση για φυσικά εκθεσιακά περίπτερα είναι διαρκώς αυξανόμενη και η συμμετοχή σε εκθέσεις θεωρείται απαραίτητο κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, καθώς αγοραστές και προμηθευτές έρχονται σε επαφή, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και τη σύναψη συμφωνιών. Είμαι σίγουρος ότι ο κλάδος των εκθέσεων στην χώρα μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, θα εξελίσσεται παράλληλα με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας μας και θα συνεχίσει να έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομία της.

Δεδομένου ότι ανήκετε σε έναν κορυφαίο παγκοσμίως γερμανικό εκθεσιακό όμιλο τον Nürnberg Messe GmbH, έναν από τους 15 μεγαλύτερους εκθεσιακούς ομίλους στον κόσμο, πως πήγε η Forum στην κρίση σε σχέση με τις επιδόσεις του ομίλου;

Ο κλάδος των εκθέσεων υπέστη μια δραματική καθίζηση εσόδων τα τελευταία τρία χρόνια. Θα ήταν πρακτικά αδύνατο η πτώση να μην επηρεάσει τόσο την μητρική εταιρεία στην Νυρεμβέργη όσο και την FORUM. Η FORUM με υψηλό αίσθημα ευθύνης τόσο σε πελάτες, συνεργάτες και εργαζομένους κατάφερε να ανταπεξέλθει με σχετική επιτυχία στην κρίση αυτή. Όμως από τις αρχές του 2022 η FORUM επανήλθε σε μία τροχιά γρήγορης ανάπτυξης.

-Τι θα δούμε φέτος στην XENIA αλλά και την HORECA, τις δύο κορυφαίες εκθέσεις του κλάδου; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για συμμετοχές και επισκεψιμότητα; Πότε θα επανέλθετε στα επίπεδα του 2019;

Βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν από την έναρξη της έκθεσης Xenia, και το γεγονός ότι 450 εκθέτες έχουν οριστικοποιήσει την συμμετοχή τους, ενώ δεν είναι απίθανο ο αριθμός αυτός να φτάσει τους 500 -νούμερα αντίστοιχα με την διοργάνωση του 2019-, μόνο αισιοδοξία μπορεί να μας γεμίζει, τόσο για την τεράστια εμπορική δυναμική της έκθεσης, όσο και για τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού Τουρισμού. Παράλληλα, η τουριστική σεζόν που έσπασε όλα τα ρεκόρ, η επιμήκυνση όπως βλέπουμε της τουριστικής περιόδου και η εισροή σημαντικών εσόδων στις επιχειρήσεις του κλάδου, προδιαθέτουν για μία πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς ο επιχειρηματίας της τουριστικής βιομηχανίας είναι έτοιμος να επενδύσει στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού καταλύματός του ή της τουριστικής του μονάδας γενικότερα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες που έρχονται. Επίσης, στην Xenia φέτος θα πραγματοποιηθεί και η κορυφαία θεσμική συνάντηση των Ελλήνων ξενοδόχων, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ενώ θα παρουσιαστεί και για πρώτη φορά το project Architect Lab, το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα καινοτόμα αρχιτεκτονικά υλικά και στις λύσεις κατασκευής και «προσκαλεί» αρχιτέκτονες, διακοσμητές και μηχανικούς σε μια δημιουργική σύζευξη με τις σύγχρονες ανάγκες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επίσης, σημαντικά στελέχη της αγοράς θα παρουσιάσουν στο Digi Hotel, όλα τα σύγχρονα εργαλεία του Digital Marketing για τον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας και τους τρόπους αξιοποίησής τους και τέλος η Xenia θα φιλοξενήσει και την εκδήλωση «Ηοspitality Career Days» από την Workahtlon.

Όσον αφορά στην έκθεση HORECA, που θα πραγματοποιηθεί 10-13 Φεβρουαρίου 2023, είμαστε περίπου 4 μήνες πριν την διοργάνωση της και ήδη η λίστα εκθετών μετράει 460 συμμετοχές, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ακόμα και μπροστά στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βρίσκεται ο κλάδος, η έκθεση δεν χάνει την εμπορική της δυναμική. Οι νέες συνθήκες καθιστούν ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να επισκεφτούν οι επιχειρηματίες του κλάδου την έκθεση, καθώς τώρα ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των υπηρεσιών για μία επιχείρηση βιώσιμη είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Εδώ θα βρουν προϊόντα και ιδέες για να κάνουν την επιχείρησή τους ανταγωνιστική, λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και cost saving προτάσεις που αφορούν την λειτουργία της. Για αυτό -και από τα μηνύματα που παίρνουμε μέχρι στιγμής από τους ανθρώπους του κλάδου ho.re.ca- είμαστε σίγουροι ότι η HORECA 2023 και πάλι θα αποτελέσει το πολυπληθέστερο εκθεσιακό event στην χώρα μας.

-Πoια η συνεισφορά των εκθέσεων στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της ελληνικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας και του ελληνικού Τουρισμού;

Oι εκθέσεις Xenia και HORECA, κάθε φορά συγκεντρώνουν ως εκθέτες τις εταιρείες leader της αγοράς που παρουσιάζουν όλες τις νέες τάσεις, τα καινοτόμα προϊόντα, προτάσεις και high-end λύσεις για την κατασκευή, ανακαίνιση, διακόσμηση, εξοικονόμηση ενέργειας και την ψηφιακή παρουσία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης. Άρα οι επισκέπτες τους μπορούν κάθε χρόνο να δουν από κοντά ότι πιο σύγχρονο υπάρχει για την αναβάθμιση της επιχείρησής τους, να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των εταιρειών για custom made λύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους, να εμπνευστούν μέσα από τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις για το πως θα προβάλλουν με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο την επιχείρησή τους. Μπορούν να βρουν ιδέες για μία ecofriendly επιχείρηση, ένα ξενοδοχείο ή εστιατόριο ή καφετέρια που θα συμβάλλει στην γενικότερη αναβάθμιση του προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρουν στον πελάτη, στον τουρίστα. Για αυτό και οι εκθέσεις είναι μία κομβική εμπορική συνάντηση για τον κλάδο της φιλοξενίας αλλά και networking forum για ξενοδόχους, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διακοσμητές, f&b managers, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και βιλών, ιδιοκτήτες και στελέχη εστιατορίων και επιχειρήσεων καφεστίασης.

-Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι προοπτικές του κλάδου των εκθέσεων στη χώρα μας και ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην εκθεσιακή αγορά; Ψηφιακές εκθέσεις; Ποια είναι η άποψή σας; Σαφώς μικρότερο κόστος. Αποδοτικότητα; Είναι εφικτές;

Η πανδημία κατέστησε αναγκαία την ψηφιοποίηση σε όλους τους κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι φυσικό και ο εκθεσιακός κλάδος να εναρμονιστεί με βάση τις νέες συνθήκες και ανάγκες, με αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο να βλέπουμε την εμφάνιση νέων μορφών διοργάνωσης εκθέσεων, όπως η digital ή hybrid έκθεση. Και εμείς ως πρωτοπόρος εταιρεία στον κλάδο των εκθέσεων εναρμονιστήκαμε με αυτές τις νέες ανάγκες και δημιουργήσαμε κάποια digital networking εργαλεία για εκθέτες και επισκέπτες, τα οποία αποτελούν συμπληρωματικές υπηρεσίες στην φυσική έκθεση. Η μεγάλη επιτυχία των εκθέσεων σε post covid εποχή -και όχι μόνο της FORUM ΑΕ-, επιβεβαίωσε ένα κεκτημένο, ότι η φυσική έκθεση δεν μπορεί να αντικατασταθεί, ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή ανάμεσα σε εκθέτη και επισκέπτη και τα τεράστια εμπορικά οφέλη που μπορεί να έχει μία εταιρία. Όταν ένας εκθέτης επενδύει για την συμμετοχή του σε μία έκθεση, επενδύει και στο γεγονός ότι θα συναντήσει κάτω από την ίδια στέγη χιλιάδες πιθανούς συνεργάτες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

-Θα μπορέσουν κάποια στιγμή οι ελληνικές επαγγελματικές εκθέσεις να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του εξωτερικού; Πόσο περιοριστικός είναι ο παράγοντας γεωγραφία; Υπάρχουν άλλοι περιορισμοί ή τελικά το κοινό μας είναι η βαλκανική; 

Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας μας είναι η διεθνοποίηση των εκθέσεων μας αλλά και το να γίνει η Ελλάδα ένα κομβικό εκθεσιακό hub, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή της  Noτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για όλο τον κόσμο. Αυτή είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, που θέλει πολύ οργάνωση, στοχευμένες κινήσεις marketing και μεγάλη οικονομική επένδυση από την πλευρά  της διοργανώτριας εταιρείας, προκειμένου να προσελκύσει εκθέτες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, μιλώντας για την πιο εξωστρεφή έκθεσή μας, την FOOD EXPO, επενδύουμε κάθε χρόνο πάνω από 500,000 ευρώ για το hosted buyer πρόγραμμα.

Για όλες τις εκθέσεις μας κάθε χρόνο επενδύουμε ένα σημαντικό ποσό για το πρόγραμμα φιλοξενίας διεθνών αγοραστών, αλλά και ένα σημαντικό ποσό για digital διαφήμιση, e-mail marketing, για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού και για αποστολές γνωριμίας σε χώρες-στόχους, με σκοπό όχι μόνο να προβάλλουμε τις εκθέσεις αλλά και για να συμβάλλουμε στο να μπει η Ελλάδα στον παγκόσμιο εκθεσιακό χάρτη και στην agenda αγοραστών από το εξωτερικό.

-Θα δούμε κάποια επέκτασή σας γεωγραφική ή θεματική;

Θεματική επέκταση θα δείτε μέσα στο 2023 με την διοργάνωση της νέας μας έκθεσης Global Pack, η οποία είναι 100% στοχευμένη σε όλο το φάσμα της πρωτογενούς και δευτερογενούς συσκευασίας και θα πραγματοποιηθεί 11-13 Νoεμβρίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Στην Global Pack θα συμμετέχουν ως εκθέτες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συσκευασίας και παρουσιάζουν καινοτόμα προϊόντα, τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες που αφορούν τα μηχανήματα συσκευασίας, τα υλικά συσκευασίας, τις εκτυπώσεις, την αποθήκευση και τα ρομποτικά συστήματα.

-Πήρατε know how ή δώσατε στην γερμανική μητρική εταιρία;

Μεταξύ καλών συνεργατών πάντα υπάρχει ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και best practices, με σκοπό την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

-Χρειάζονται κάποιες θεσμικές ή άλλες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου;

Μέσω του Συνδέσμου Οργανωτών, Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ), που εκπροσωπεί την εκθεσιακή βιομηχανία της Ελλάδος και του οποίου είμαστε και μέλη, θα συμβάλλουμε με δράσεις και πρακτικές λύσεις και ιδέες στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *