Συνεργασία UNWTO και Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μια κοινή έκθεση σχετικά με τη χρήση μεγάλων δεδομένων για τον καλύτερο σχεδιασμό και διαχείριση του τουρισμού έχουν ξεκινήσει από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Η έκθεση περιλαμβάνει παραδείγματα από όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ παρουσιάζει τις κύριες τάσεις στη χρήση μεγάλων δεδομένων στον τουρισμό, στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η έκθεση καθιστά, επίσης, σαφές τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα μεγάλα δεδομένα στην ανάκτηση και στη μέτρηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων του τουρισμού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο τουρισμός υπέστη τη μεγαλύτερη κρίση που έχει καταγραφεί το 2020, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 73%. Αυτό είναι πιθανό να ακολουθήσει πτώση 70% και 75% στα επίπεδα του 2019 για το 2021. Καθώς ο τομέας φαίνεται να ανακάμπτει, τα δεδομένα της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να ενδυναμωθούν οι προορισμοί, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο. Η πανδημία του Covid-19 έχει επίσης επιταχύνει τη στροφή προς την ψηφιοποίηση και έτσι τονίζεται περαιτέρω η ανάγκη για σχετικά και αξιόπιστα δεδομένα και ευφυΐα για τη διαχείριση του τουρισμού.

Η κοινή έκθεση του UNWTO και της ADB θα βοηθήσει, τόσο τις κυβερνήσεις, όσο και τον ιδιωτικό τομέα να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και να ενισχύσουν την ανάκαμψη το τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού με στοχευμένα προϊόντα, τμήματα και αγορές προέλευσης. Τα μεγάλα δεδομένα θα είναι επίσης το “κλειδί” για την υποστήριξη του απρόσκοπτου ταξιδιού μέσω της εφαρμογής πρωτοκόλλων ασφάλειας, τεχνολογιών βιοασφάλειας και ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας, που θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα των συνόρων.

Η έκθεση εξετάζει περαιτέρω ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις, που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μεγάλων δεδομένων και της ψηφιοποίησης για καλύτερη τουριστική πολιτική. Αυτά περιλαμβάνουν συνεχείς ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, τα κενά δεξιοτήτων, την αξιοπιστία των δεδομένων, την ανεπαρκή διακυβέρνηση και τις υποδομές, το ψηφιακό χάσμα, τα εμπόδια προσβασιμότητας. Αυτές οι προκλήσεις καθιστούν σαφή την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ατζέντα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποτελεσματική χρήση των μεγάλων δεδομένων για να υποβοηθηθεί η ανάκαμψη του τουρισμού και ο μετασχηματισμός του προς έναν πιο πράσινο, πιο ανθεκτικό τομέα. Μαζί, ο UNWTO και η ADB θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι τουριστικές πολιτικές σε όλη την περιοχή στοχεύουν στη δημιουργία συστημάτων και πλαισίων μέτρησης, παρακολούθησης και διαχείρισης, διασφαλίζοντας έτσι εναρμονισμένα, συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα και δείκτες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *