ryanair

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις στη Λευκορωσία | Γερμανικές αντιδράσεις για την πτήση της Ryanair

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Η αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair την Κυριακή στο Μινσκ κυριάρχησε στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, όπου συζητήθηκε  η απάντηση της Ευρώπης στο συμβάν, με πολλά κράτη-μέλη να ζητούν την επιβολή αυστηρών οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας.

Η πρωτοφανής ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο το συμβάν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του επιβάτη της πτήσης, δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος κρατείται από τις αρχές της Λευκορωσίας, ενώ συμπεριέλαβε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι το συμβάν δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες.

Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και να αποκλείσουν την κρατική αεροπορική εταιρεία της από αεροδρόμια της ΕΕ, αφού το καθεστώς του Μινσκ προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή εκτρέποντας μια πτήση της Ryanair που μετέφερε το δημοσιογράφο και ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Παράλληλα ζήτησαν από τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία. Οι χώρες της ΕΕ κάλεσαν επίσης τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει έρευνα. Ο οργανισμός του ΟΗΕ, ο οποίος διαμορφώνει τα πρότυπα για την πολιτική αεροπορία, κάλεσε συνεδρίαση για την Πέμπτη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιβάλλουν οικονομικές ποινές που αναμένεται να στοχεύουν σε εταιρείες και οικονομικές οντότητες που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν την 27ετή θητεία του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Μπορέλ: Να διεξαχθεί διεθνής έρευνα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αφού επισήμανε ότι οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών της πτήσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει διεθνής έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων.

Για απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, δεδομένου ότι ως «ΕΕ αρχών» δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο.

Η αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair στο Μiνσκ, το οποίο πετούσε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής απειλής και η σύλληψη του αντιφρονούντα λευκορώσου μπλόγκερ, Ρομάν Πρoτάσεβιτς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις γερμανών πολιτικών. Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «πρωτοφανή ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας» και ζήτησε την αποφυλάκιση του Προτάσεβιτς. Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε χθες το βράδυ ο πρέσβης της Λευκορωσίας στο Βερολίνο. Προηγουμένως ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είχε χαρακτηρίσει «αναξιόπιστες» τις μέχρι στιγμής εξηγήσεις της κυβέρνησης της Λευκορωσίας και ζήτησε διευκρινήσεις για το τι ακριβώς συνέβη με την πτήση που επέβαινε ο Ρ. Προτάσεβιτς, καθώς και σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτός και η σύντροφος του.

Την ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας καταδίκασαν επίσης οι υποψήφιοι καγκελάριοι των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, και των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς. «Κρατική αεροπειρατεία» χαρακτήρισε την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου ο εκπρόσωπος της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά, Γκρέγκορ Γκίζι. Όπως επισήμανε, με καταπίεση δεν κατάφερε κανένας αυταρχικός ηγέτης να παραμείνει μακροπρόθεσμα στην εξουσία. Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις και για κρατικές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας.

Επιφυλακτική στάση της γερμανικής οικονομίας

Η Λουφτχάνσα ανακοίνωσε ότι προσωρινά σταματά κάθε πτήση στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Πρόκειται για τη μοναδική αντίδραση από το χώρο της γερμανικής οικονομίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η σιγή σχετίζεται με οικονομικά συμφέροντα. Περίπου 350 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Λευκορωσία, όπως για παράδειγμα η Siemens, η Bosch, καθώς επίσης και πολλές μεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία εισάγει από εκεί κυρίως λιπάσματα, ανθρακικό κάλιο και άλατα που είναι σημαντικά για τη γεωργία. Η Λευκορωσία είναι παγκοσμίως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αυτών των προϊόντων και δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Εκτός αυτού, από την Ουκρανία περνά αγωγός που φέρνει ρωσικό πετρέλαιο στη Γερμανία. Επειδή και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παρόμοια οικονομικά συμφέροντα, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Σύνοδο Κορυφής δεν αφορούν επιχειρήσεις, αλλά άτομα. Οι εισαγωγές από τη Λευκορωσία στη Γερμανία ανήλθαν το 2020 στα 730 εκ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές από την Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2,2 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο,Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *