©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συζητήθηκε η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Από: Δαμιανός Αθανασίου
Eνώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου συζητήθηκε χθες η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου.
Η εταιρεία έχει στην κυριότητα της μια μονάδα 4 αστέρων στην ανατολική πλευρά του νησιού και έχει αναθέσει την διαχείρισή της από το έτος 2015 σε γνωστή εταιρεία της Κύπρου.

Κατά τα τελευταία έτη, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, της περικοπής εισοδημάτων, της επιβολής ΦΠΑ σε ακριτικά νησιά (όπως το νησί της Ρόδου), της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης, της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, της πτώχευσης του τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook, της πανδημίας Covid-19, κατά την οποία ανεστάλη υποχρεωτικά η λειτουργία των ξενοδοχείων, και προσφάτως, του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξημένου πληθωρισμού, η εταιρεία, όπως εκθέτει, οδηγήθηκε στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητάς της.

Με στόχο την αναδιάρθρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων και της εξυγίανσής της κατέθεσε τον Ιούλιο του 2022 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης με αίτημα την επικύρωση της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ αυτής και της Εθνικής τράπεζας, η οποία εκπροσωπεί το 100% του συνόλου των θιγόμενων απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο, ενώ οι κατά τεκμήριο συναινούντες στη συμφωνία Εξυγίανσης πιστωτές, ήτοι το Ελληνικό Δημόσιο και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εκπροσωπούν το 100% του συνόλου των λοιπών θιγόμενων απαιτήσεων.

Πιθανολογείται έντονα η επικύρωση της αίτησής της, καθώς στη συμφωνία εξυγίανσης, αφενός συναινεί η συμβαλλόμενη πιστώτρια που εκπροσωπεί το 100% του συνόλου των θιγόμενων απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο, ενώ, αφετέρου, οι κατά τεκμήριο συναινούντες στη συμφωνία εξυγίανσης πιστωτές, ήτοι το Ελληνικό Δημόσιο και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εκπροσωπούν το 100% του συνόλου των λοιπών θιγόμενων απαιτήσεων, βάσει του ισοζυγίου της εταιρείας με ημερομηνία 30.04.2022.

Τα ποσοστά ξεπερνούν κατά πολύ τα απαιτούμενα και οριζόμενα στο άρθρο 34 παρ. 1 του Ν. 4738/2020 ποσοστά του 50 % για τις θίγόμενες απαιτήσεις με ειδικό προνόμιο (εμπραγμάτως εξασφαλισμένες) και 50 % για τις λοιπές θιγόμενες απαιτήσεις.

Επιπροσθέτως οι παραδοχές έκθεσης εμπειρογνώμονα, καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων, ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πιστωτών η επικύρωση της αίτησης.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Tagged

1 σχόλιο στο “Συζητήθηκε η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *