xee
money tourism copyright photo

Τα ελληνικά ξενοδοχεία πρωταγωνιστές στην ανάκαμψη με κατάλληλο σχεδιασμό και στοχευμένη στήριξη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η «επόμενη ημέρα» του ελληνικού ξενοδοχείου, μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», συζητήθηκε σήμερα στην υβριδική ημερίδα με θέμα «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση.

Το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρο Βασιλικό ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Πρόεδρος της HOTREC κ. Jens Zimmer Christensen.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Γενικοί Γραμματείς Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κυρία Βίκυ Λοΐζου, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος και ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και Ευρωπαίοι και κρατικοί αξιωματούχοι και στελέχη της αγοράς.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κυρία Χριστίνα Βίδου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε τις ευκαιρίες που δίνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για πρόοδο στον εμβολιασμό που έχει κρίσιμη σημασία για το φετινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως «έχουμε χρέος -και είναι το πρωταρχικό χρέος- απέναντι στον εαυτό μας, στους οικείους μας και ευρύτερα στην πατρίδα και στους ξένους φιλοξενούμενούς μας να εμβολιαστούμε. Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι από την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εμβολιασμών εξαρτάται το φετινό καλοκαίρι για τον Ελληνικό Τουρισμό. Η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με τον τουρισμό. Και ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος».

Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε πως «η προστασία της υγείας με τη συμβολή όλων μας είναι το απαραίτητο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί στέρεα το μέλλον του ξενοδοχειακού και του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα. Η ευκαιρία που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας είναι μοναδική: Έχουμε στη διάθεσή μας 260 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του Ελληνικού Τουρισμού». Και κατέληξε, λέγοντας ότι «ο τουρισμός είναι συνυφασμένος με τη φωτεινή πλευρά της ζωής, με την απόλαυση του ταξιδιού και τη θερμή ανθρώπινη επαφή που εξασφαλίζει η φιλοξενία. Ας εστιάσουμε, λοιπόν, σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε στο παρόν».

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι «η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην ‘καρδιά’ μιας απρόβλεπτης τουριστικής σεζόν», την οποία χαρακτήρισε ως «κινούμενη άμμο», υπογραμμίζοντας πως «τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα ήταν στο 28,9%».

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *