Τα επόμενα τουριστικά ακίνητα που “βγάζει” το ΤΑΙΠΕΔ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά τη συμφωνία για την πώληση του μεγαλύτερου φιλέτου, του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των επόμενων δημόσιων τουριστικών ακινήτων που θα βγουν προς αξιοποίηση, είτε πρόκειται για μεγαλύτερα, είτε ακόμη και για μικρότερα ακίνητα ανά την Ελλάδα, τα οποία μπορεί θα πουληθούν μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Πάντως, οι πρώτοι καινούριοι διαγωνισμοί θα αφορούν τα ακίνητα σε Αγία Τριάδα και Κρυοπηγή, για τα οποία ο προγραμματισμός προέβλεπε την προκήρυξη των διαγωνισμών πριν από το τέλος του 2015. Ωστόσο, διαδικαστικά ζητήματα όπως η εκπόνηση νέων τοπογραφικών, πήγαν πίσω τα χρονοδιαγράμματα και τώρα, μετά τη διευθέτησή τους, οι νέοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους.
Ηδη στην εκπνοή του 2015 προκηρύχθηκαν οι διαδικασίες για δύο τουριστικά ακίνητα: το πρώτο είναι έκτασης 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, στη θέση Βερβερόντα, και το δεύτερο, έκτασης 952 στρεμμάτων, στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Πόρτο Χέλι

Ειδικά για το ακίνητο στο Πόρτο Χέλι, που βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την παραλία, η δομήσιμη επιφάνεια που μπορεί να αδειοδοτηθεί είναι 97.500 τ.μ., με την αξιοποίηση να σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το σχετικό Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Η αξιοποίησή της προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ εννέα οπών, αλλά και ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρέχεται στους επενδυτές η δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικού αεροδρομίου. Πράγματι, από τα 627 στρέμματα στα 427 προτείνεται χρήση για τουρισμό και αναψυχή, ενώ για τα υπόλοιπα 200 στρέμματα καθορίζεται χρήση για μεταφορικές, τεχνικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές και λειτουργίες, δίνοντας έτσι ένα έξτρα μπόνους στο ακίνητο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για το συγκεκριμένο ακίνητο είναι η 1η Απριλίου.

Με αφορμή πάντως τον διαγωνισμό για το συγκεκριμένο ακίνητο, που βρίσκεται, όπως επισημαίνει και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αργολίδας με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, στελέχη της αγοράς σχολίαζαν στο «business stories» τη σημασία του σωστού σχεδιασμού/ προγραμματισμού ως προς την αξιοποίηση των δημόσιων τουριστικών ακινήτων ανά την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερπροσφοράς παρόμοιων τουριστικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικό ως προς το τελευταίο, όπως ανέφεραν, αποτελεί το γεγονός ότι μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου και μετά από μεγάλες καθυστερήσεις δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) του «Kilada Hills», στην κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας, του ομίλου της Dolphin Capital Investors. Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά σε έκταση 2.026 στρεμμάτων, αφορά επένδυση ύψους 418 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει επίσης γκολφ, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τουριστικές κατοικίες. Σημειωτέον ότι το «Kilada Hills» είναι ένα από τα πέντε βασικά έργα του χαρτοφυλακίου της Dolphin (τρία σε Ελλάδα, ένα στον Παναμά και ένα στη Δομινικανή Δημοκρατία), για τα οποία ο όμιλος αναζητεί επενδυτές που θα τοποθετήσουν ζεστά κεφάλαια.

Το Ηλειακό Χωριό

Ενα ακόμη γήπεδο γκολφ στην Πελοπόννησο, στα δυτικά παράλια, προβλέπεται και για το ακίνητο των 952 στρεμμάτων στη θέση Βαρθολομιό, το οποίο διαθέτει μεγάλο μέτωπο (περίπου 2.000 μέτρα) στην παραλία. Απέχει περί τα 1.200 μ. από την παραλία, ενώ περιμετρικά βρίσκεται το δάσος των Θινών. Ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή του προκηρύχθηκε επίσης μέσα στα Χριστούγεννα και προβλέπει, κατά το σύνηθες μοντέλο αξιοποίησης, την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ, με καταλληλότερες προτεινόμενες χρήσεις εκείνες του τουρισμού – αναψυχής, με υποχρεωτική κατασκευή γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών 18 οπών και ανάπτυξη ξενοδοχείου, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Η υποβολή των προσφορών έχει προγραμματιστεί και για την περίπτωση αυτή την 1η Απριλίου.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο, όμως, έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις, που αναμένεται να ενταθούν, από φορείς της περιοχής, δεδομένου ότι προοριζόταν ήδη από τη δεκαετία του ’90 για τη δημιουργία του Ηλειακού Χωριού, κατόπιν αιτήματος των Ηλείων ομογενών της Αμερικής και του Καναδά, το οποίο έγινε δεκτό από την τότε ελληνική κυβέρνηση εν έτει 1995. Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον όρο να κατασκευαστεί το Ηλειακό Χωριό (εξ ου και υπήρξε και αποχαρακτηρισμός τμήματός της για ήπιες παρεμβάσεις), με απόφαση του 1998 των υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Οικονομικών.

Οι επικείμενοι διαγωνισμοί

Ενας από τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και τρέχουν αυτή τη στιγμή στο τουριστικό κομμάτι είναι και αυτός για την αξιοποίηση της έκτασης των 160 στρεμμάτων στο Ποσείδι Χαλκιδικής, με θαλάσσιο μέτωπο μήκους 370 μ., στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Το ακίνητο περιλαμβάνει camping, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών -μετά από ουκ ολίγες παρατάσεις- είναι προγραμματισμένη για τις 29 Φεβρουαρίου.
Ακόμη, στους διαγωνισμούς που πρόκειται να βγουν στον αέρα περιλαμβάνεται και το ακίνητο της Αγίας Τριάδας, το οποίο βρίσκεται 27 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, αφορά παραθαλάσσια έκταση 138 στρεμμάτων, διαθέτει χώρους camping προς μίσθωση και έχει άμεση πρόσβαση στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας. Ο διαγωνισμός για τον οποίο ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές προβλέπεται ότι θα προκηρυχθεί άμεσα, με τη διοίκηση του Ταμείου να επιλέγει τη χρήση του camping, αφήνοντας κατά μέρος παλιότερα φιλόδοξα σχέδια που έκαναν λόγο για μεγάλο οικιστικό κομμάτι δεκάδων χιλιάδων τ.μ. Σημειωτέον ότι το ακίνητο της Αγίας Τριάδας είχε βγει προς αξιοποίηση πριν από ενάμιση χρόνο, και περιελάμβανε μάλιστα τότε και μεγάλο οικιστικό κομμάτι, ωστόσο ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος, δεδομένου ότι το τίμημα είχε κριθεί ως μη ικανοποιητικό. Για ένα ακόμη camping προορίζεται η έκταση των 120 στρεμμάτων στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής με πρόσοψη στην παραλία 750 μέτρων, η οποία ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση και διαθέτει ήδη κατασκηνωτικούς χώρους.
Στα πλέον ώριμα ακίνητα περιλαμβάνεται και αυτό στην Ιερισσό, συνολικής έκτασης 231 στρεμμάτων, με πρόσοψη στην παραλία 1.700 μέτρων. Η ανάπτυξη του εν λόγω ακινήτου θα μπορούσε να περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, όπως και τουριστικές κατοικίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Tην ίδια στιγμή, από τις εγκρίσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) -το οποίο καθυστέρησε, κατά τα ελληνικά ειωθότα, να συγκροτηθεί- εξαρτώνται τώρα οι εγκρίσεις για ακίνητα που είχαν δρομολογηθεί στο παρελθόν προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως η Κασσιόπη, η έκταση της Αφάντου, ξενοδοχεία «Ξενία» ανά την Ελλάδα κ.τ.λ. Ηδη, μετά την πρόσφατη σύσταση του ΚΣΔ, έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις/συναντήσεις και ξεκίνησαν, έστω και αργοπορημένα, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τα έργα.

E-auction

Για τα μικρότερα ακίνητα ανά την Ελλάδα το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιλέξει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, μέσω του e-publicrealestate.gr. Mάλιστα, μέσα στον Ιανουάριο οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες εγκαινιάζονται για το νέο έτος (στις 28 του μηνός) με τα ακίνητα των 213 στρεμμάτων στη Ρόδο, στην περιοχή Αμμούδες. Τα δύο οικόπεδα παρέχουν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, θέα στις ανατολικές παραλίες του νησιού και βρίσκονται πάνω από την παραλιακή λεωφόρο Καλλιθέας κοντά στο ξενοδοχείο «La Marquise Luxury Resort Complex» και 12 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται ουσιαστικά για τo πρώτο και μοναδικό τουριστικό ακίνητο που έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί με τη νέα χρονιά, αν και πολύ σύντομα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα, μικρά τουριστικά ακίνητα, είτε εκτάσεις -όπως τα παραθαλάσσια οικόπεδα που θα βγουν προς πώληση στην Κεφαλονιά-, είτε ακόμη και μικρά αστικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να μετατραπούν ακόμη και σε boutique ξενοδοχεία.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *