money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα… παρατράγουδα από την υποβάθμιση των Βαλεαρίδων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά την κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική απομάκρυνση των Βαλεαρίδων νήσων από την “πράσινη” λίστα, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες από τους επικεφαλής της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο του Ην. Βασιλείου, όσο και της Ισπανίας, με τον επικεφαλής του Ισπανικού Τουριστικού Γραφείου (STO) στο Ηνωμένο Βασίλειο, να υπογραμμίζει ότι, οι Βρετανοί παραθεριστές παραμένουν ευπρόσδεκτοι, παρά το γεγονός ότι τα νησιά των Βαλεαρίδων “υποβαθμίστηκαν” από τη βρετανική κυβέρνηση. 

Ο Javier Pinanes, διευθυντής του STO στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε τη φωνή του, καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία καταδίκασε τις τελευταίες, ταξιδιωτικές αλλαγές της βρετανικής κυβέρνησης, με την απομάκρυνση των Βαλεαρίδων από την “πράσινη” λίστα. “Πρέπει να σεβόμαστε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. Θα επισημάνουμε, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, στις Βαλεαρίδες Νήσους, το 3,85% των νοσοκομειακών κρεβατιών σχετίζεται με τον Covid, με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιουλίου. Η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ανήκει σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, συγκεκριμένα 12 έως 19 και 20 έως 29 ετών, και παρά τα αυξανόμενα περιστατικά Covid, το υγειονομικό σύστημα των Βαλεαρίδων δεν δέχεται πιέσεις. Ομοίως, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι λόγω του Covid-19 στις Βαλεαρίδες Νήσους, τις τελευταίες επτά ημέρες, και τηρούνται αυστηρές διαδικασίες, και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής, που έχουν θεσπιστεί από τις αρχές. Στο πλαίσιο αυτό οι Βαλεαρίδες Νήσοι εξακολουθούν να είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός”, είπε ο Pinanes. Και πρόσθεσε: “Οι Βρετανοί επισκέπτες παραμένουν ευπρόσδεκτοι στα νησιά των Βαλεαρίδων και στην Ισπανία”.

Ωστόσο, ο Gary Lewis, διευθύνων σύμβουλος του The Travel Network Group, είπε ότι, η κατάργηση των νησιών των Βαλεαρίδων από την “πράσινη” λίστα υπογραμμίζει την πραγματικότητα για την ταξιδιωτική βιομηχανία πως η φετινή, καλοκαιρινή σεζόν θα είναι πολύ μικρότερη σε κλίμακα από τα προ-Covid χρόνια.

“Πολλοί παραθεριστές έχουν επιλέξει διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο για το καλοκαίρι του 2021, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στα ταξίδια. Παρόλο που οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ‘πορτοκαλί’ χώρες και προορισμούς, χωρίς καραντίνα, από τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, αυτή η ανακοίνωση οδηγεί σε ανησυχία για το πόσο γρήγορα οι χώρες μπορούν να αλλάξουν ταξιδιωτική κατηγορία”.

“Παρά τις αναφορές για αύξηση των πληροφοριών για ταξίδια στο εξωτερικό, πολλές ταξιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα κερδίσουν έσοδα από μελλοντικές κρατήσεις μέχρι ο πελάτης να πραγματοποιήσει το ταξίδι του, αφού ο κλάδος βασίζεται σε προμήθειες. Ως εκ τούτου, η ταξιδιωτική βιομηχανία χρειάζεται συνεχή οικονομική υποστήριξη και επέκταση των μέτρων”, κατέληξε ο Lewis

Ο γενικός γραμματέας της British Airline Pilots Association, Brian Strutton, δήλωσε: “Η αλλαγή των ταξιδιωτικών κανόνων για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών, φέτος το καλοκαίρι. Αυτή η τελευταία ανακοίνωση υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της σαφήνειας σχετικά με τα κριτήρια του συστήματος φωτεινού σηματοδότη. Η Ένωση ζητά, για άλλη μια φορά, να δημοσιευτούν τα δεδομένα, βάσει των οποίων συντάσσονται οι ταξιδιωτικές λίστες, έτσι ώστε ο ταξιδιωτικός κλάδος να μπορεί να σχεδιάζει και οι επιβάτες να αισθάνονται αυτοπεποίθηση να κάνουν κράτηση των διακοπών τους”.

Από την πλευρά του ο Adrian Murdock, συνιδρυτής της πλατφόρμας κρατήσεων ξενοδοχείων Hoo, δήλωσε: “Η διαδικασία του ταξιδιού στο εξωτερικό έχει γίνει ‘ναρκοπέδιο’ των πρωτοκόλλων Covid, των διαγνωστικών τεστ και των πρόσθετων δαπανών, που ο μέσος παραθεριστής απλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, με πολλούς να έχουν υπομείνει ήδη ένα χρόνο ακυρώσεων και να περιμένουν ακόμη τις επιστροφές των χρημάτων τους για το 2020. Ενώ η υπόσχεση για διακοπές χωρίς καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα, είναι απίθανο να επιτευχθεί η σημαντική ώθηση που απαιτείται για την αναβίωση του τομέα”.

Παίρνοντας θέση ο ταξιδιωτικός συντάκτης του Which?, Rory Boland, δήλωσε: “Αυτές οι αλλαγές τονίζουν περαιτέρω ότι οποιοσδήποτε σκέφτεται να κάνει κράτηση για διακοπές, αυτό το καλοκαίρι, θα πρέπει να το κάνει μόνο εάν είναι διατεθειμένος να κάνει κράτηση, συχνά με επιπλέον κόστος, και, ενδεχομένως, να αντιμετωπίσει αυξημένες τιμές στα διαγνωστικά τεστ ή καραντίνα, εάν αλλάξουν ξαφνικά οι ταξιδιωτικοί κανόνες”.

“Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε τα χρήματά σας πίσω, υπό αυτές τις συνθήκες, κι ενώ οι ευέλικτες πολιτικές κρατήσεων που προσφέρουν δωρεάν κράτηση των διακοπών μπορεί να είναι χρήσιμες, τη δεδομένη στιγμή δεν εξυπηρετούν. Θα πρέπει πάντα να πληρώνετε οποιαδήποτε διαφορά για νέες ημερομηνίες και οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να είναι σημαντικές”, κατέληξε ο Boland.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *