Τα ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμών απειλούν την ανάκαμψη των ταξιδιών

ΦΟΡΕΙΣ

Καθώς τα ταξίδια χωρίς καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξαναρχίσει για πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες που επιστρέφουν από πορτοκαλί χώρες, το πρόβλημα με τα ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο.

Ακριβώς όπως η γενική αλήθεια «κανείς δεν είναι ασφαλής, έως ότου όλοι είναι ασφαλείς» πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια συνεργασία για τους εμβολιασμούς, ώστε η μακροχρόνια λύση σε αυτό το πρόβλημα να περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, οργανισμών επιβολής του νόμου, διαδικτυακών αγορών και των μέσων ενημέρωσης.

Η δημοσιότητα που έχει δοθεί στα πλαστά πιστοποιητικά, τροφοδοτήθηκε από την προσβασιμότητα και την πολυπλοκότητα της διαδικτυακής αγοράς, με τους πωλητές να παρουσιάζονται στους καταναλωτές ως νόμιμες και ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις μέσω πλατφορμών κοινωνικών μέσων, spam email και του σκοτεινού διαδικτύου. Η NPR ανέφερε διαδικτυακές αγορές όπως η Amazon και η Etsy, όπου πωλητές πωλούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID-19. Καθώς η απαίτηση να εμβολιαστούν οι πολίτες γίνεται δυνητικά μια ανάγκη, ώστε να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν και να επιστρέφουν στην χωρίς περιορισμούς καθημερινή ζωή, αυξάνεται και η διάθεση ψεύτικων πιστοποιητικών.

Τον Μάιο του 2020, η Ιντερπόλ ανέφερε ότι από το ξέσπασμα του Covid-19, «η απειλή που δημιουργούν τα ψεύτικα φάρμακα και τα ιατρικά προϊόντα έχουν αυξηθεί δραματικά». Μετά από σημαντικά θετικά βήματα που λαμβάνονται για την εξάλειψη της πανδημίας μέσω της ανάπτυξης και διανομής διαφόρων εμβολίων, η Interpol έχει προβλέψει ότι λόγω της τόσο μεγάλης ζήτησης για τέτοιες θεραπείες, τα πλαστά πιστοποιητικά πιθανότατα θα διεισδύσουν στην αγορά, παράλληλα με νόμιμα προϊόντα που έχουν κλαπεί και διανεμηθεί παράνομα.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την εμπιστοσύνη του κοινού στα προγράμματα εμβολιασμού που δημιουργεί αυτή η δραστηριότητα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με διακυβερνητικούς οργανισμούς, φορείς επιβολής του νόμου, διαδικτυακές αγορές και τα μέσα ενημέρωσης για να διασφαλίσουν σαφή μηνύματα γύρω από τις απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η γνησιότητα των ηλεκτρονικών και έντυπων αποδείξεων εμβολιασμού, είτε πρόκειται για κοινόχρηστο λογισμικό / τεχνολογικές λύσεις είτε για φυσικά μέτρα κατά της παραβίασης / παραποίησης. Έτσι, όπως και με τόσες άλλες επιπτώσεις της πανδημίας μέχρι στιγμής, φαίνεται σίγουρα ότι θα χρειαστούν καινοτομία, ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

Στέλιος Κ. Δεριζιώτης

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *