Photo by Erriko Boccia on Unsplash

Τα ταξίδια παραμένουν το αγαπημένο χόμπι των Γερμανών | “Βάλσαμο” για την ψυχική υγεία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το γενικό επίπεδο των τιμών να φαίνεται πως σταθεροποιείται σιγά-σιγά, σύμφωνα με τα ευρήματα της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης ταξιδιωτικών υπηρεσιών KAYAK (πλην των αεροπορικών εισιτηρίων), τα ταξίδια αποτελούν όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά και σημείο αναφοράς για τους Γερμανούς εφέτος, καθώς είναι γεγονός ότι συμβάλλουν στην ευεξία. 

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εξακολουθούν να είναι σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά υψηλότερες από το προηγούμενο έτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία της KAYAK, για πτήσεις μετ’ επιστροφής (οικονομικές), που αναχωρούν από Γερμανία, την περίοδο 01.10.2022 έως 09.04.2023, για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 01.06.2023 και 30.09.2023.

Ωστόσο, με βάση τον όγκο των αναζητήσεων στην πλατφόρμα, η επιθυμία των παραθεριστών να ταξιδέψουν φαίνεται να είναι αμείωτη. Καμία τιμή δεν είναι πολύ ακριβή για να αποτρέψει τους Γερμανούς να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ταξίδια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή σκηνικού και τόσο σημαντικά για τη γενική ευεξία, όπως εξηγεί η ψυχολόγος Franca Cerutti.

Ακριβότερα κατά 31% τα αεροπορικά εισιτήρια

Σύμφωνα με την KAYAK, οι πτήσεις θα είναι κατά μέσο όρο 31% ακριβότερες φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022. Για παράδειγμα, τα αεροπορικά ταξίδια σε δημοφιλείς για τους Γερμανούς προορισμούς διακοπών, όπως η Μαγιόρκα, η Αττάλεια ή η Θεσσαλονίκη, θα κοστίζουν έως και 25% περισσότερο, ενώ οι παραθεριστές θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 50% περισσότερο για την Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη), την Πούντα Κάνα (Δομινικανή Δημοκρατία), το Παλέρμο (Ιταλία) ή το Μπαλί (Ινδονησία), σε σχέση με πέρυσι.

Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη για τα ξενοδοχεία: Εντός της Ευρώπης, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά ένα μέτριο 7% και στις υπόλοιπες χώρες μόλις κατά 2%. Στο τμήμα ενός έως τριών αστέρων, μια διανυκτέρευση κοστίζει περίπου 12% έως 16% περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος, στην κατηγορία τεσσάρων και πέντε αστέρων η αύξηση είναι κάπως χαμηλότερη -περίπου 13% και 8%, αντίστοιχα.

“Τα ταξίδια είναι επίσης εφικτά φέτος. Προς το παρόν, οι τιμές φαίνεται να σταθεροποιούνται σιγά-σιγά. Όσοι διαθέτουν ευελιξία μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν τη χαμηλή περίοδο”, λέει η Laure Bornet, ταξιδιωτική εμπειρογνώμονας της KAYAK. “Κατά τα άλλα, οι ταξιδιώτες εφέτος μπορούν να κάνουν έρευνα με την ησυχία τους, να συγκρίνουν τις τιμές και να μην διστάζουν εάν ανακαλύψουν καλές προσφορές”, προσθέτει.

Τα ταξίδια είναι απαραίτητα για την ευεξία

Παρά ταύτα, η αγάπη των Γερμανών για τα ταξίδια παραμένει αμείωτη. Μόνο η KAYAK κατέγραψε περίπου 20% περισσότερες αναζητήσεις για πτήσεις και ξενοδοχεία αυτό το καλοκαίρι, σε σχέση με πέρυσι. “Δεδομένης της όλο και πιο αγχωτικής καθημερινότητας πολλών Γερμανών, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη”, λέει η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Franca Cerutti. “Τα ταξίδια δεν ονομάζονται άδικα “βάλσαμο για την ψυχή”. Είναι απαραίτητα για την ευεξία μας. Ο συνδυασμός στοχευμένης αποφόρτισης, νέων πολιτιστικών εμπειριών και περισσότερου χρόνου για αυτοσυγκέντρωση οδηγεί σε μείωση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης”, εξηγεί η ίδια.

“Το σώμα μας παράγει ορμόνες του στρες όταν, για παράδειγμα, περνάμε από φάσεις εξετάσεων, εκτελούμε απαιτητική σωματική εργασία ή όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με συναισθηματικές συγκρούσεις. Στις διακοπές, μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από τις καταστάσεις που προκαλούν στρες όταν ξαπλώνουμε σε μια ηλιόλουστη παραλία ή περπατάμε σε γραφικές κωμοπόλεις. Το ψυχικό στρες μειώνεται, η χαλάρωση αυξάνεται και η ποιότητα του ύπνου επίσης βελτιώνεται”, προσθέτει.

Η σωματική υγεία εξίσου σημαντική για ένα πραγματικό αίσθημα χαλάρωσης

Εκτός από τον ψυχισμό, τα ταξίδια έχουν επίσης θετική επίδραση στη σωματική υγεία, λέει η κα. Cerutti. “Είτε κάνετε πεζοπορία στις Άλπεις με τον καλύτερο καιρό, είτε ξεκινάτε έναν μαραθώνιο αγορών μέσα από τη Μαλάγα, είτε κολυμπάτε στη Μεσόγειο, οι διακοπές συνδέονται συχνά με σωματική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει τόσο την αντοχή όσο και τη φυσική κατάσταση. Τέτοια πράγματα μας κάνουν ευτυχισμένους και, φυσικά, αποδίδουν και στη γενική μας ευεξία”, λέει η ίδια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα οφέλη για την υγεία, είναι κατανοητό, λέει η ψυχολόγος, ότι οι Γερμανοί είναι βασικά πρόθυμοι να ξοδέψουν και φέτος λίγο περισσότερα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Για όλους εκείνους που ανυπομονούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, υπάρχουν βασικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να χαλαρώσουν ακόμη καλύτερα:

Η χαλάρωση πρέπει να επιμηκύνεται, όχι να συμπιέζεται: Πολλοί άνθρωποι συμπιέζουν το σύνολο των διακοπών τους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό ταξίδι. Η πραγματική χαλάρωση επέρχεται μετά από περίπου μία εβδομάδα. Όμως, Περισσότερες από δέκα ημέρες δεν αυξάνουν περαιτέρω το αποτέλεσμα της χαλάρωσης. Ως εκ τούτου, τα σύντομα ταξίδια είναι επίσης καλά για το άγχος. Είναι προτιμότερο σύντομα διαλείμματα πιο συχνά μέσα στον χρόνο παρά ένα ταξίδι μόνο το καλοκαίρι.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, επειδή θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα πριν από αυτές. Αυτό ανεβάζει το επίπεδο άγχους και στη συνέχεια η απότομη πτώση των επιπέδων κορτιζόλης οδηγεί σε προηγουμένως καταπιεσμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που γίνονται ορατές με τη μορφή συμπτωμάτων ασθένειας.

Η ίδια προτείνει οι διακοπές να ξεκινούν με χαλαρό τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, στις διακοπές, είναι σημαντικό να εξασκούμε τη “χαρούμενη ψυχραιμία”. “Για πραγματική χαλάρωση, μια ρεαλιστική στάση προσδοκίας είναι επωφελής. Αυτό βοηθά να μην αφήνουμε μικρές ενοχλήσεις να μας χαλάσουν τη διάθεση”, εξηγεί.

Για να διασφαλιστεί ότι η χαλάρωση θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προγραμματίσουν περιόδους ανάπαυσης ή προσαρμογής σε περίπτωση μεγάλων διαφορών στη ζώνη ώρας και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, για παράδειγμα από ηλιακά εγκαύματα ή μη ασφαλή κατανάλωση νερού της βρύσης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *