Photo by milos tomasevic on Unsplash

Τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σήμερα, ο τζόγος είναι ένα δημοφιλές χόμπι σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν καζίνο που σας επιτρέπουν να στοιχηματίσετε τα χρήματα στην αγαπημένη σας ρουλέτα ή στα παιχνίδια με χαρτιά σχεδόν σε κάθε Χώρα. Υπάρχουν χώροι σε φυσικές τοποθεσίες όπου μπορείτε να στοιχηματίσετε σε μουσικά φεστιβάλ, σε αθλητικές διοργανώσεις, ακόμη και σε εκλογές για την ανάδειξη προέδρων.

Αν μιλάμε για την Ελλάδα και τα τυχερά παιχνίδια, το χρονολόγιο των τυχερών παιχνιδιών της ξεκινά από τις απαρχές του χρόνου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια διενεργούνται από το 2012.

Από πού ξεκίνησε αυτή η μανία με τον τζόγο;

Πρέπει να πάμε χρόνια πίσω, μέχρι την Αρχαία Ελλάδα.

Οι ρίζες των τυχερών παιχνιδιών

Για να μάθουμε την ιστορία πίσω από τον Τζόγο Πρέπει πρώτα να ορίσουμε κάτι Κάθε αρχαίος πολιτισμός ήταν ένας τζογαδόρος με τους δικούς του κανόνες και παιχνίδια που παίζονταν στους δρόμους, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να βάλουν στοιχήματα σε διάφορους τύπους στοιχημάτων. Στην Αρχαία Κίνα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος πλακιδίων για να παίξουν ένα βασικό τυχερό παιχνίδι. Ορισμένα αρχαία βιβλία αναφέρουν ότι τα πλακίδια αποτελούσαν τη βάση ενός παιχνιδιού λοταρίας.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα και επίσης στην Κίνα ήρθαν τα πρώτα τραπουλόχαρτα. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοι ήταν οι κανόνες των πρώτων παιχνιδιών που έπαιζαν, ωστόσο γνωρίζουμε ότι δεν είχαν κάτι παρόμοιο με τη συμβατική τράπουλα των 52 καρτών που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ιστορία των τυχερών παιχνιδιών είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του πολιτισμού. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι πάντα αγαπούσαν να παίζουν τυχερά παιχνίδια με αγνώστους ή φίλους στοιχηματίζοντας σε ό,τι ήταν οι μέθοδοι ανταλλαγής για την εποχή τους.

Μπορείτε να παίξετε με ζάρια, να ρίξετε ένα νόμισμα ή να ποντάρετε σε ένα παιχνίδι!

Παρόλο που δεν υπήρχαν τεράστιοι χώροι που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένοι στον τζόγο, όπως είναι τα σημερινά καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη δική τους μέθοδο παιχνιδιού.

Σε αρχαία βιβλία και ιστορίες, υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη παιχνιδιών που βασίζονταν στα ζάρια ή στη ρίψη νομισμάτων. Ορισμένες πηγές υποδηλώνουν ότι το πόκερ ήταν ένα παιχνίδι. Το πόκερ μπορεί να ξεκίνησε στην Αρχαία Ελλάδα μαζί με άλλα παιχνίδια όπως της Κίνας ή της Περσίας.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι Έλληνες ήταν μανιώδεις παίκτες και ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στον πολιτισμό τους. Είναι εμφανές από γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής ότι οι άνθρωποι έβαζαν στοιχήματα σε γεγονότα όπως αγώνες και κούρσες ως ένα απλό είδος αθλητικού στοιχήματος. Στο τέλος, υπήρχαν και Έλληνες θεοί που χρησιμοποιούσαν τον τζόγο: ο Ερμής και ο Πάνας πιστεύεται ότι έβαζαν στοιχήματα, ενώ ο Δίας, ο Άδης και ο Ποσειδώνας επινόησαν μια ενδιαφέρουσα μέθοδο για να αποφασίσουν πώς θα μοιράσουν το σύμπαν: τραβώντας καλαμάκια!

Ένα πολύ αγαπημένο παιχνίδι που παίζονταν εκείνη την εποχή είναι το Κεφάλι και Γράμματα. Αρχικά παιζόταν με τη χρήση κοχυλιών, ωστόσο η εισαγωγή των νομισμάτων το έκανε πολύ πιο απλό. Το παιχνίδι είναι ακριβώς αυτό που σκέφτεστε ότι πρέπει να επιλέξετε την πλευρά που θέλατε να παίξετε και να έχετε 50% πιθανότητες να επιλέξετε τη σωστή όταν το νόμισμα έριχνε.

Ένα άλλο γνωστό παιχνίδι, ενδεχομένως λιγότερο περίπλοκο, ήταν το Par Impar Ludere. Ο ένας παίκτης κρατούσε διάφορα astragali, τα οποία ήταν μικρά κόκαλα από αρνί ή πρόβατο, και ο αντίπαλος έπρεπε να προσδιορίσει αν ο αριθμός ήταν μονός ή ζυγός. Ορισμένες μελέτες έδειχναν ότι οι παίκτες απλώς κέρδιζαν τα astragali του αντιπάλου τους όταν το παιχνίδι τελείωνε και υπονοούσαν ότι επρόκειτο για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και όχι για ένα στοίχημα. Αλλά αργότερα, όταν το χρήμα ήταν το κύριο μέσο ανταλλαγής, είναι πιθανό ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν αστράγαλα αντί για κόκκαλα.

Τέλος, ένα από τα παιχνίδια που έπαιζαν οι αρχαίοι Έλληνες και το οποίο έφτασε ως τη σημερινή εποχή, είναι η αρχαιοελληνική τηλία – το γνωστό μας τάβλι! Δυστυχώς, δεν έχουν βρεθεί πληροφορίες για το πώς παιζόταν τότε το τάβλι, είναι όμως σίγουρο πως κατά τη ρωμαϊκή εποχή ονομαζόταν το παιχνίδι των 12 γραμμών, ενώ στο Βυζάντιο λεγόταντάμπουλα.

Πολύ και θρησκευτικά, με τους παραδοσιακούς τρόπους του παρελθόντος, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ό,τι έκαναν στον κόσμο συνδεόταν με τους Θεούς. Ακόμη και η απλή πράξη του να ρίχνεις ένα ζάρι θεωρούσαν ότι βρισκόταν στην αγκαλιά των Θεών.

Βλέπουμε ότι σε όλη την ιστορία αυτού του τόπου τα τυχερά παιχνίδια συνυπήρχαν με τους ανθρώπους. Στη σημερινή υπάρχουν ακόμα παιχνίδια του παρελθόντος τα οποία διασώζονται και παίζονται ακόμη, αν και σε αρκετά διαφοροποιημένη εκδοχή. Αυτό που παραμένει ίδιο η διάθεση για το κυνήγι της τύχης και η διασκέδαση που προσφέρει το παιχνίδι.

Τι έχει αλλάξει και τι παραμένει το ίδιο;

Στο παρελθόν, υπήρχαν άνθρωποι που υποστήριζαν τη νομιμοποίηση των τυχερών παιχνιδιών. Ορισμένοι φιλόσοφοι πίστευαν ότι ο τζόγος, αν δεν ελεγχόταν, θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή του πολιτισμού. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα τα τυχερά παιχνίδια, ιδίως στην Ελλάδα, ενώ είναι νόμιμα, παραμένουν υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο.

Ο ΟΠΑΠ (Ελληνικός Οργανισμός Προγνωστικών Ποδοσφαίρου) διατήρησε το μονοπώλιο σε όλα τα είδη τυχερών παιχνιδιών από το 1958 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ήταν μια κρατική εταιρεία μέχρι την οικονομική κρίση του 2008 και τότε αποφάσισαν να πουλήσουν ένα μέρος της επιχείρησης σε ιδιώτες.

Tagged

1 σχόλιο στο “Τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *