kostop

Τάσεις της τουριστικής συμπερφοράς των Ελλήνων στην οικονομική κρίση

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

του Μιχάλη Κωστόπουλου
Food & Beverage Manager

Ο τουρισμός αποτελεί μια σύνθετη οικονομική δραστηριότητα μιας χώρας και επηρεάζεται άμεσα απο διάφορες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό το γεγονός οτι θα υπάρχουν και ποικίλες τάσεις.Ενα από τα σημαντικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας είναι το αίσθημα φιλοξενίας, το οποίο επιδρά θετικά στην εικόνα της χώρας. Πέραν αυτού όμως η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, εκτός από πλεονεκτήματα έχει και ορισμένα μειονεκτήματα.

Αρχικά, υπάρχει απουσία μιας ρεαλιστικής πολιτικής και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που να ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη, ενώ η προώθηση της είναι ανεπαρκής ή ετεροχρονισμένη.

Παράλληλα,η Ελλάδα συνιστά έναν αρκετά ακριβό ταξιδιωτικό προορισμό σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες και έχει προβλήματα στις συγκοινωνίες και τα μέσα υποδοχής, όπως είναι τα λιμάνια. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζει το γεγονός ότι ο τουρισμός απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους διεθνείς ταξιδιώτες. Εκτός απ’ αυτά, υπάρχει έντονη εποχικότητα και γι’ αυτό επηρεάζεται ανάλογα η τιμή και η ποιότητα του προϊόντος. Τέλος, ένα ακόμα μειονέκτημα αποτελεί η τουριστική αγορά, η οποία εξαρτάται από την πίεση των πρακτόρων προς τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων.Έχει διαπιστωθεί ότι η καταναλωτική συμπεριφορά μεταβάλλεται συνεχώς επηρεαζόμενη από διάφορους παράγοντες. Αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η οικονομική κρίση.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρατηρείται έντονη αλλαγή στη συμπεριφορά όπως η μείωση δαπανών, με την επιλογή φθηνότερων προϊόντων, οικονομικών διακοπών κ.ά. Ο κυριότερος λόγος της μεταστροφής της καταναλωτικής συμπεριφοράς είναι το γενικότερο αίσθημα ανησυχίας και άγχους των καταναλωτών.

Απευθυνθήκαμε τυχαία σε εκατό τουριστικές επιχειρήσεις που η έδρα τους ήταν στη Ρόδο αλλά και στο νομό Δωδεκανήσου. Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε τις «Τάσεις της τουριστικής συμπεριφοράς των Ελλήνων στην οικονομική κρίση», δηλαδή το κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη λειτουργία τους, όπως επίσης και τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων και τις απόψεις τους για τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Με τη χρήση του στατιστικού πακέτου IBM SPSS Statistics 20, αναλύσαμε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι αρμόδιοι του δείγματός των 100 τουριστικών επιχειρήσεων και έτσι προέκυψαν κάποια συμπεράσματα. Αρχικά, παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (51%) των επιχειρήσεων του δείγματός μας είναι Ξενοδοχεία και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών είναι τριών (3) και τεσσάρων (4) αστέρων σε ποσοστό από 41% για κάθε μια από τις δύο κατηγορίες. Ακόμα, παρατηρούμε ότι σύμφωνα με το 79% του ερωτηθέντος δείγματος επιχειρήσεων, η μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες ενώ σύμφωνα με το 66% των επιχειρήσεων, οι τουρίστες είναι στην πλειοψηφία τους Έλληνες. Από τους ξένους τουρίστες, συναντάμε κατά 37% Σκανδιναβούς, ενώ έπονται οι Βρετανοί σε ποσοστό 35% και οι Γερμανοί σε ποσοστό 11%.

Διαπιστώνουμε επίσης πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δείγματός μας (68%), υποστηρίζει πως η Ελλάδα αποτελεί τουριστικό προορισμό από τους ξένους τουρίστες λόγω του φυσικού της περιβάλλοντος και του κλίματός της (πχ. θάλασσα, ηλιοφάνεια, κλπ.), ενώ το 26% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως είναι λόγω της Ιστορίας της και των Αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της. Επιπλέον, από το μεγαλύτερο μέρος του δείγματός μας ( 55%), πιστεύεται πως η Ελλάδα δεν είναι πολύ οικονομικός τουριστικός προορισμός σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων του δείγματός μας (65%) υποστηρίζει πως οι ημέρες κρατήσεων είναι από 5 έως 7 ημέρες, ενώ το 28% του δείγματος ισχυρίζεται πως οι κρατήσεις είναι από 1 έως 4 ημέρες. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στο δείγμα μας (74%) φαίνεται πως χρησιμοποιούν μεθόδους για να επιμηκύνουν της διαμονής των πελατών τους και συγκεκριμένα το 88% αυτών, χρησιμοποιούν ως τέτοια «μέθοδο» την προσφορά καλύτερων πακέτων τιμών στους πελάτες τους.

Επιπλέον, φαίνεται πως το 98% του δείγματός μας δηλώνει πως η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό στη χώρα μας, ενώ στην ερώτηση αν ευθύνεται αποκλειστικά η διεθνής οικονομική κρίση για την πτώση του ελληνικού τουρισμού» το 84% απαντάει αρνητικά, και μάλιστα το 45% που δε θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνη τη διεθνή οικονομική κρίση για την πτωτική τάση τουρισμού στη χώρα μας, πιστεύουν πως η ανεπαρκής τουριστική προβολή, η όχι καλή ποιότητα των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών, οι υψηλότερες τιμές τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών και το ασταθές κοινωνικό περιβάλλον (απεργίες σε λιμάνια και αεροδρόμια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) είναι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Παράλληλα, το 62% των επιχειρήσεων του δείγματός μας δήλωσε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την επιχείρησή έχοντας επιφέρει μείωση των πελατών και του προσωπικού της επιχείρησης, καθώς και μείωση των κερδών. Επίσης, το 41% δήλωσε πως τα έσοδα της επιχείρησης μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 21% – 40%. Τέλος, το 43% των ερωτηθέντων των επιχειρήσεων του δείγματός μας βλέπει το μέλλον αβέβαιο, το 34% καλό υπό προϋποθέσεις ενώ αυτοί που το βλέπουν αισιόδοξο δεν ξεπερνούν το 14% του δείγματος και αυτοί που το θεωρούν δύσκολο δεν υπερβαίνουν το 9% του δείγματος.

Η παγκοσμία οικονομική κρίση έχει επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις σε διάφορους κλάδους και γι’ αυτό άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται όλοι οι άνθρωποι. Επομένως είναι αναγκαίο να ληφθούν κάποια μέτρα, αν όχι για την αντιμετώπιση της, η οποία είναι δύσκολη, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της. Είναι άδικο ό, τι έχτιζε μια χώρα ολόκληρες δεκαετίες, να γκρεμίζεται σε λίγα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ελληνικός τουρισμός γι’ αυτό οι Έλληνες οφείλουμε να αναδείξουμε την ποιότητα και ασφάλεια που παρέχει η χώρα μας, τη μοναδική φιλοξενία μας, τον πολιτιστικό μας πλούτο και όλα αυτά που μας κάνουν μοναδικούς.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *