Ο αείμνηστος Αριστοτέλης Διβάνης με την σύζυγό του | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τέλης Διβάνης: Μια ζωή σαν παραμύθι | Η ζωή του πρωτοπόρου του Τουρισμού, μέσα από φωτογραφίες ζωής | ΦΩΤΟ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Με 5 παιδιά η οικογένεια Διβάνη μέσα στον πόλεμο, ήταν μια τυπική ελληνική οικογένεια που αγωνιζόταν να επιβιώσει.

Το πατρικό σπίτι| ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο νεαρός Τέλης Διβάνης | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Αριστοτέλης -Τέλης- Διβάνης, το μικρότερο παιδί της οικογένειας (4 αγόρια και ένα κορίτσι), γεννημένος στις 13 Νοεμβρίου 1928, από μικρός διακρινόταν για το πείσμα, την μαχητικότητα και την δημιουργικότητά του.

Ο πατέρας του ασχολείτο με το εμπόριο γάλακτος και αποικιακών και διατηρούσε τυροκομείο. Λόγω όμως της μεγάλης ρευστότητος που έπρεπε να διατηρεί για την αγορά της πρώτης ύλης από τους βοσκούς απευθείας, έπαθε μεγάλη οικονομική καταστροφή λόγω των συνεχών υποτιμήσεων της κατοχής.

Ο Αριστοτέλης Διβάνης σε ηλικία 17 χρονών , στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, πετούσε με «Ντακότα», κάνοντας εμπόριο. Γέννημα-θρέμα των Τρικάλων, βουνίσιος, πήγαινε με τα πόδια ή με το ποδήλατο στη Λάρισα και από εκεί με “Ντακότα” στην Θεσσαλονίκη στο αεροδρόμιο στο ΣΕΔΕΣ, όπου έπαιρνε αγαθά προς πώληση.

Στο πρώτο του γραφείο στα Τρίκαλα | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με καταγωγή από το Μαυρέλι Τρικάλων, πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ζούσε όλη η οικογένεια στα Τρίκαλα. Κατά την διάρκεια της κατοχής ανέβηκαν στο Μαυρέλι για να επιβιώσουν. Έμειναν εκεί τέσσερα χρόνια και επιβίωσαν καλλιεργώντας τη γη.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το πρώτο εθνικό συμβούλιο Τουρισμού | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την απελευθέρωση κατέβηκαν ξανά στα Τρίκαλα και ξεκίνησαν πάλι το εμπόριο τυροκομικών και αποικιακών προϊόντων. Τελειώνοντας το γυμνάσιο ο Αριστοτέλης Διβάνης δεν θέλησε να συνεχίσει τις σπουδές, και προτίμησε να στραφεί στις δουλειές του πατέρα του, μέχρι το 1958. Τη σημαδιακή εκείνη χρονιά, αφού είχε ασχοληθεί με διάφορα, ακόμη και ως αιθουσάρχης κινηματογράφων και χρηματοδότης ταινιών της εποχής, όπως ήταν η πρακτική που υπήρχε, αγόρασα ένα οικόπεδο με σκοπό να ανεγείρει ξενοδοχειακή μονάδα.

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, τιμώντας την μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα, δημοσιεύει ένα φωτορεπορτάζ από την ζωή του, αφενός για να αναδείξει την πορεία του και αφετέρου για να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, για το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις δύσκολες εποχές του μεσοπολέμου.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού με τον τότε γενικό γραμματέα ΕΟΤ Νίκο ΣΚουλά και τον Κων/νο Δεριζιώτη | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες και οι έγχρωμες παλαιότερες, είχαν δοθεί από τον αείμνηστο Τέλη Διβάνη στον εκδότη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, στον οποίο είχε παραχωρήσει πολλές συνεντεύξεις, όπως και στο περιοδικό.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο αείμνηστος Τέλης Διβάνης στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού το 1997, στην Ακρόπολη | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | Photo Δ. Πατεράκης
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πιο πρόσφατες, κυρίως με κορυφαίους πολιτικούς, επιχειρηματίες, κ.λπ., είναι από το αρχείο της οικογένειας Διβάνη, και δόθηκαν ευγενικά από τον κ. Σπύρο Διβάνη.

Τέλος, υπάρχουν και κάποιες φωτογραφίες του γνωστού φωτορεπόρτερ Διονύση Πατεράκη, που είναι αγορασμένες από το Χ&Τ, αλλά και κάποιες με την κάμερα του Χ&Τ.
Σε όλες έχουμε προσθέσει το λογότυπο του money-tourism, για ευνόητους λόγους.

Αθάνατος!

Tagged

1 σχόλιο στο “Τέλης Διβάνης: Μια ζωή σαν παραμύθι | Η ζωή του πρωτοπόρου του Τουρισμού, μέσα από φωτογραφίες ζωής | ΦΩΤΟ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *