Τέλος διανυκτέρευσης: Μόνο αυτό έλειπε στον Τουρισμό!!!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • 1 εκ. ευρώ η επιβάρυνση για μια μεσαίου μεγέθους αλυσίδα !!!

Θυελλώδεις αντιδράσεις από την πλευρά του τουριστικού κόσμου και όχι μόνο έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, τα οποία επιβαρύνονται με 24 φόρους !!!.

Όπως αποκάλυψε σήμερα η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, μεταξύ των άλλων φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και  Τέλος διανυκτέρευσης.

Όπως γράφει η “Ν” “… Επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι.
Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται ειδικό τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ κ.λπ.
Το σχέδιο της θέσπισης του τέλους διανυκτέρευσης είχε έρθει στην επιφάνεια πέρυσι την άνοιξη και τότε παρουσιαζόταν ως «ισοδύναμο» είτε για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά είτε για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 6,5% στο 13%.
Με την τροπή που πήραν τα πράγματα πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν και τα δύο: και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αυξήθηκε και καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου.
Η επαναφορά στο προσκήνιο του τέλους διανυκτέρευσης γίνεται με στόχο να αντληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχε καταλήξει πέρυσι και σχετική έρευνα που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).Συγκεκριμένα, είχε εκτιμηθεί ότι η επιβολή του τέλους 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ισοδυναμούσε με επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 147,6 εκατ. ευρώ”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη «Ν» σε μία μεσαίου μεγέθους αλυσίδα η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης σημαίνει σε ετήσια βάση το κράτος προσδοκά στην είσπραξη ενός εκατ. ευρώ το οποίο όμως θα επιβαρυνθεί η αλυσίδα, η οποία προκειμένου να μη μειωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα  της θα «απορροφήσει» το τέλος.

Να σημειωθεί ότι όπου ανά τον κόσμο υπάρχει ανάλογο τέλος είναι ανταποδοτικό και υπέρ της δημοτικής αρχής.
Επίσης το ξενοδοχείο στην Ευρώπη δεν επιβαρύνεται με όλους αυτούς τους φόρους που επιβαρύνεται η ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Αντίδραση Τσακίρη

Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης / ksd photo
Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης / ksd photo

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις διακινούμενες πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη επιβολή τέλους επί των διανυκτερεύσεων, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Τσακίρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

” Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την έκβαση της φετινής τουριστικής χρονιάς, υπό τη σκιά των γνωστών διεθνών προβλημάτων, επανέρχονται πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Δυστυχώς το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται.
Τέτοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες.
Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος – μετά την αύξηση του ΦΠΑ- θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους Έλληνες πολίτες.
Το Ξ.Ε.Ε. έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές, προειδοποιώντας για τις βαρύτατες συνέπειες και ζητώντας τη ματαίωση των οποίων τέτοιων σχεδιασμών”.

Η ΠΟΞ

O πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Ρέτσος
O πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Ρέτσος

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πληροφορίες περί πρότασης της κυβέρνησης για την επιβολή «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης», μεταξύ άλλων μέτρων έμμεσης φορολόγησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, επισημαίνει τα εξής:

«Κάθε πρόταση ή πρόθεση περαιτέρω επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν της χώρας, ιδίως μάλιστα με αύξηση του κόστους για τον ξένο ή έλληνα ταξιδιώτη, είναι εκτός πραγματικότητας και υπονομεύει ευθέως την ήδη τρωθείσα – λόγω διπλασιασμού των συντελεστών ΦΠΑ και υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων – ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού!

Τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και τα όποια περιθώρια κέρδους τους προκειμένου, να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που έχει προκύψει τη φετινή περίοδο για τον πελάτη, να ενισχύσουν την τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα στηρίζοντας, εν τέλει, την εθνική οικονομία και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο, αυτήν την περίοδο, διεθνή ανταγωνισμό.

Την ίδια ώρα, στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας, εξακολουθεί να λειτουργεί και να ανθεί μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αντί, επομένως, να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους «καταλύματα», στην ουσία, κάποιοι προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους, δικαιώνοντας και ενθαρρύνοντας αυτό το όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η ελληνική Ξενοδοχία έχει αποδεδειγμένα συστρατευθεί και συναινέσει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και έχει αναλάβει το βαρύ τίμημα που της αναλογεί, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ας γίνει, όμως, επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός κινείται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως πίσω από τη μέχρι τώρα θετική πορεία του, υπάρχει μία μακρά περίοδος θυσιών και παραχωρήσεων από την πλευρά της τουριστικής αγοράς και των επιχειρήσεων. Η επιμονή στην υλοποίηση στυγνών φοροεισπρακτικών πολιτικών και επιβολής «ειδικών τελών» σε ό,τι έχει μείνει όρθιο, απλώς οδηγεί στην συντριβή του.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *