©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τέλος στις πλαστικές συσκευασίες hotel amenities προωθεί η Κομισιόν

ΦΟΡΕΙΣ

Οι ημέρες που τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία παρείχαν στους επισκέπτες τους πλαστικά μπουκαλάκια σαμπουάν, λοσιόν σώματος και αφρόλουτρα σύντομα μπορεί να αποτελούν παρελθόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης τους, στο πλαίσιο των νέων κανόνων για τις συσκευασίες και τα απόβλητα σε επίπεδο Ε.Ε. και την αντικατάστασή τους με ανακυκλώσιμα μπουκαλάκια κι επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες. Κάτι που η KSD προωθεί εδώ και καιρό, προσφέροντας στην αγορά προϊόντα προσωπικής υγιεινής για τα μπάνια ξενοδοχείων είτε από 100% ανακυκλώσιμο υλικό, είτε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

Κατά μέσο όρο, κάθε Ευρωπαίος παράγει σχεδόν 180 κιλά απόβλητα από συσκευασίες ετησίως. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 40% των πλαστικών υλών και το 50% του χαρτιού που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ προορίζονται για συσκευασίες.

“Εάν δεν αναληφθεί δράση, η ΕΕ θα καταγράψει περαιτέρω αύξηση των αποβλήτων συσκευασίας κατά 19% έως το 2030, ενώ για τα πλαστικά απόβλητα συσκευασίας ακόμη και αύξηση κατά 46%. Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να θέσουν τέλος σε αυτή την τάση. Για τους καταναλωτές, θα υπάρξουν επιλογές επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών, απαλλαγή από τις περιττές συσκευασίες, περιορισμός της υπερσυσκευασίας και σαφείς ετικέτες για την υποστήριξη της σωστής ανακύκλωσης. Για τη βιομηχανία, θα δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ιδίως για τις μικρότερες εταιρίες, θα μειωθεί η ανάγκη για πρωτογενή υλικά, θα ενισχυθεί η ικανότητα ανακύκλωσης στην Ευρώπη, καθώς και θα καταστεί η ήπειρος λιγότερο εξαρτημένη από πρωτογενείς πόρους και εξωτερικούς προμηθευτές. Ο τομέας της συσκευασίας θα εισέλθει σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050”, επισημαίνει η Κομισιόν.

Με -73% στο CO2 και μηδενική χρήση πλαστικού, το DPLANET αποτελεί συνειδητή επιλογή για τον σύγχρονο ταξιδιώτη

Η Επιτροπή θα παράσχει επίσης σαφήνεια στους καταναλωτές και τη βιομηχανία σχετικά με τα βιολογικά, κομποστοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα πλαστικά: θα καθορίζει για ποιες εφαρμογές τα πλαστικά αυτά είναι πραγματικά περιβαλλοντικά ωφέλιμα και πώς πρέπει να σχεδιάζονται, να διατίθενται και να ανακυκλώνονται.

“Οι προτάσεις αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την κυκλική οικονομία και του στόχου της να γίνουν τα βιώσιμα προϊόντα ο κανόνας κι ανταποκρίνονται επίσης σε συγκεκριμένα αιτήματα των Ευρωπαίων, όπως αυτά εκφράστηκαν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης”, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της Κομισιόν είναι να καταστούν όλες οι συσκευασίες ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Για να προωθηθεί η επαναχρησιμοποίηση ή η επαναπλήρωση των συσκευασιών, η οποία έχει μειωθεί απότομα τα τελευταία 20 χρόνια, οι εταιρίες θα πρέπει να προσφέρουν στους καταναλωτές ένα ορισμένο ποσοστό των προϊόντων τους σε επαναχρησιμοποιήσιμες ή επαναγεμιζόμενες. Βεβαίως, όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υπάρξει επίσης κάποια τυποποίηση των μορφών συσκευασίας και σαφής επισήμανση των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών.

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Τέλος στις πλαστικές συσκευασίες hotel amenities προωθεί η Κομισιόν

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *