Τέλος της πανδημίας στη Γερμανία

ΔΙΕΘΝΗ

Το τέλος του κορωνοϊού στη Γερμανία από τους ειδικούς επιστήμονες, ο κίνδυνος ένοπλης σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο και η εξουσία στην Τουρκία στον Τύπο.

Την κήρυξη του τέλους της πανδημίας στη Γερμανία σχολιάζει η Volksstimme του Μαγδεμβούργου: «Λίγες ώρες αφότου ο Κρίστιαν Καραγιαννίδης και ο Κρίστιαν Ντρόστεν, δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στον κορωνοϊό στη Γερμανία, κήρυξαν το τέλος της πανδημίας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ζήτησε την άρση όλων των μέτρων προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση μάσκας στα τρένα και τα λεωφορεία καθώς και η καραντίνα που εξακολουθούν να εφαρμόζουν κάποια κρατίδια είναι λίγο πριν το τέλος τους. Αλλά η χαρά θα πρέπει να είναι συγκρατημένη. Στη Γερμανία εξακολουθούν να πεθαίνουν άνθρωποι από κορωνοϊό. Η γερμανική «Ημέρα της Ελευθερίας» είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν είναι λόγος για εφησυχασμό».

Πιθανές νέες συγκρούσεις

H Abendzeitung σχολιάζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και το ρόλο της Ρωσίας: «Μέχρι στιγμής, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει καταφέρει να διχάσει την Ευρώπη, ούτε με τον παράνομο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας που οδήγησε στο μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε με την επακόλουθη ενεργειακή κρίση. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει στα Δυτικά Βαλκάνια μια αξιόπιστη προοπτική. Διότι στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει βρει δύο πρόθυμους βοηθούς σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αστάθειας στα Βαλκάνια. Ο ένας (ο Βούτσιτς) δεν έχει ξεπεράσει το ζήτημα της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου μέχρι σήμερα, ο άλλος (ο Ντόντικ) συνεχίζει να απειλεί με απόσχιση από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ ο Πούτιν ρίχνει λάδι στη φωτιά με μορφή οικονομικής βοήθειας. Ο κίνδυνος νέων ένοπλων συγκρούσεων είναι υπαρκτός».

Η διάκριση των εξουσιών στην Τουρκία

Στη διάκριση των εξουσιών στην Τουρκία αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Η εφημερίδα γράφει «Η διάκριση των εξουσιών δεν λειτουργεί πλέον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση κατά του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Σε λίγους μήνες πλησιάζουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και οι πιθανότητες επανεκλογής του νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μειώνονται. Τώρα όμως, ένας νεοδιορισμένος δικαστής καταδίκασε τον πιθανότατα πολλά υποσχόμενο πολιτικό της αντιπολίτευσης σε πάνω από δυόμισι χρόνια φυλάκιση για γελοίες κατηγορίες και του επέβαλε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Αυτή είναι η σημερινή Τουρκία. Ναι, θα ασκηθεί έφεση. Αλλά σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι η απόφαση θα ανατραπεί. Λέγεται ότι βρέθηκαν 1.668 άτομα ανάμεσα στους υπαλλήλους του δήμου της Κωνσταντινούπολης που διάκεινται φιλικά προς τους τρομοκράτες. Ο κατάλογος των οργανώσεων εκτείνεται από το κουρδικό PKK και μαρξιστικές ομάδες μέχρι τους ισλαμιστές του Γκιουλέν. Η κεντρική κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει τις λίστες προσωπικού πριν από ένα χρόνο: Τώρα πριν τις εκλογές κατάφεραν να κατηγορήσουν τον Δήμαρχο Ιμάμογλου και να τον απομακρύνουν από το αξίωμά του. Η Κωνσταντινούπολη, με τους τουλάχιστον 16 εκατομμύρια κατοίκους και τον τεράστιο προϋπολογισμό της, είναι καθοριστική για τις εκλογές και τα καθήκοντα του Δημάρχου θα μπορούσε να τα αναλάβει, με διάταγμα της Άγκυρας, ένας δήμαρχος πιστός στον Ερντογάν».

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Μαρία Ρηγούτσου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *