european union
Φωτό: Ευρωπαϊκή Ένωση

Test και κοινούς κανόνες προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επανεκκινήσουν τα ταξίδια | Προς κοινό PLF στα τέλη του 2020

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  προωθεί τα test και κοινούς κανόνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της πανδημίας Covid-19, ώστε να επανεκκινήσει ουσιαστικά η τουριστική βιομηχανία, όπως προέκυψε στην χθεσινή έκτακτη διάσκεψη κορυφής των ηγετών, μέσω βιντεοδιάσκεψης, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις πολιτικές διαγνωστικών εξετάσεων και ιχνηλάτησης, καθώς και στα εμβόλια.

photo EC Ευρωπαϊκή Ένωση
Φωτό: EC

«Τα νοσοκομεία μας και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δέχονται και πάλι πιέσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ηγέτες ανακοίνωσαν περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και περιορισμούς. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η συνοχή και η αλληλεγγύη έχουν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους να προσέχουν τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους», δήλωσε ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» που έχει σχεδιαστεί για να συντονίζει τα ταξίδια και την διακίνηση μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να αποφευχθούν περιττοί περιορισμοί και το δικαίωμα των πολιτών στα ταξίδια.

Το σύστημα για τη θέσπιση κοινού πρωτοκόλλου για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα και εγκρίθηκε στις 13 Οκτωβρίου και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην σύσταση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων θα δημοσιεύει έναν εβδομαδιαίο χάρτη με κάθε περιοχή να έχει πράσινο, πορτοκαλί κόκκινο ή γκρι χρώμα,  με βάση τα επίπεδα των νέων περιπτώσεων κορονοϊού, τις προηγούμενες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών test.

Τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι τα test και η ιχνηλάτηση είναι θεμελιώδους σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και θα συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Όσον αφορά στην ιχνηλάτηση, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την πρωτοβουλία για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εφαρμογών που έχει θέσει προς εξέταση η Επιτροπή και εργάζονται για ένα κοινό έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF), το οποίο ομοίως θα διευκολύνει την ιχνηλάτηση. Συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα εναρμόνισης της διάρκειας της καραντίνας.

Οικονομική ανάκαμψη

Οι ηγέτες της ΕΕ, τόνισαν ότι η εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την ανάκαμψη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση είναι ζωτικής σημασίας και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα είναι πολύ σύντομα δυνατόν να ληφθεί απόφαση σχετικά με την εφαρμογή της δέσμης του Ιουλίου του 2020. «Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό των ζημιών στις οικονομίες μας», δήλωσε ο Πρόεδρος κ. Michel.

Η Ursula von der Leyen

Η πρόεδρος της Κομισιόν von der Leyen, στην δήλωσή της αναφέρθηκε στα 5 βασικά θέματα που συζητήθηκαν:

“Το πρώτο αφορά την κοινή χρήση δεδομένων: Πρέπει να μοιραστούμε περιεκτικά και ακριβή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με την πλατφόρμα ECDC. Αυτό είναι ύψιστης σημασίας και είναι προς το συμφέρον όλων, γιατί μας βοηθά να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, να ενεργούμε με συνέπεια, να γνωρίζουμε καλύτερα την πραγματική κατάσταση. Και μας βοηθά να συντονίζουμε. Για παράδειγμα, εάν έχουμε περισσότερη κοινή χρήση δεδομένων σχετικά με τη χωρητικότητα των ΜΕΘ, όπου δεν υπάρχει χωρητικότητα, μπορούμε να αυξήσουμε τη διασυνοριακή περίθαλψη των ασθενών και αυτό πρέπει να οργανωθεί αρκετά νωρίς. Έτσι, όσο περισσότερες χώρες μοιράζονται πληροφορίες, τόσο καλύτερα μπορούμε να συντονίσουμε τις κινήσεις. Η Επιτροπή ανακοίνωσε απόψε ότι διαθέτει 220 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας ασφαλούς διασυνοριακής μεταφοράς ασθενών όπου χρειάζεται. Και για αυτό, η αποδοτική χρήση των χρημάτων απαιτεί καλές πληροφορίες και ανταλλαγή.

Το δεύτερο θέμα αφορά στην δημιουργία μιας πλατφόρμας για να συγκεντρώσουμε τους ειδικούς που συμβουλεύουν κάθε εθνική κυβέρνηση και τους εμπειρογνώμονες που συμβουλεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν εθνικοί σύμβουλοι που μας ζήτησαν να το κάνουμε αυτό προκειμένου να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να ευθυγραμμίσουμε τις επιστημονικές συμβουλές με κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ένωση. Μαθαίνουμε κάθε ημέρα και εβδομάδα, και επίσης η επιστήμη μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει αυτήν την ασθένεια. Και επομένως, αυτή η ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων στο υψηλότερο επίπεδο είναι υψίστης σημασίας, διότι με αυτόν τον τρόπο, θα μάθουμε ο ένας από τον άλλον τι λειτουργεί και θα αποφύγουμε αντικρουόμενα  μηνύματα.

Το τρίτο θέμα είναι τα test. Στόχος μας είναι να ελέγξουμε τον ιό και αυτό περνάει από τεράστιες δοκιμές-εξετάσεις. Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε γρήγορη επικύρωση των νέων δοκιμών σε επίπεδο ΕΕ, και αυτό αναφέρεται κυρίως στις ταχείες δοκιμές αντιγόνων που αναπτύσσονται επί του παρόντος. Σίγουρα έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν. Έχουμε τη δοκιμή PCR και έχουμε τις νέες ταχείες δοκιμές αντιγόνου. Θα εργαστούμε για την επικύρωση σε επίπεδο ΕΕ, διότι αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε την βέλτιστη ρύθμιση για τις διάφορες μορφές δοκιμών και θα μας επιτρέψει την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό, φυσικά, είναι σημαντικό, κυρίως για να επανεκκινήσουν τα ταξίδια ουσιαστικά.

ksd Ευρωπαϊκή Ένωση
adv

Το τέταρτο θέμα είναι η ιχνηλάτηση, οπότε τα test και η ιχνηλάτηση συμβαδίζουν. 22 κράτη μέλη έχουν αναπτύξει μια εφαρμογή παρακολούθησης ή αναπτύσσουν μια εφαρμογή παρακολούθησης. Η Επιτροπή δημιούργησε μια ευρωπαϊκή πύλη διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών. Τρεις εφαρμογές συνδέονται από τη Δευτέρα και κατά τους μήνες Νοέμβριο, 19 άλλες θα συμμετάσχουν σε αυτήν την ευρωπαϊκή πύλη. Προς το παρόν, έχουμε περίπου 50 εκατομμύρια λήψεις σχετικά με τους κατόχους smartphone. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Επομένως, χρειαζόμαστε γενική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ως εκ τούτου, ζήτησα από τους ηγέτες σε κάθε χώρα να ενθαρρύνουν τη μαζική εφαρμογή από τους πολίτες, οπότε μια μαζική λήψη της εφαρμογής από τους κατόχους smartphone και ότι πρέπει να συνδέσουμε τις εφαρμογές στην πύλη μας, έτσι ώστε όλες οι εφαρμογές να επικοινωνούν και να έχουμε διαλειτουργικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη θα παρουσιάσουμε μια φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) για να διευκολύνουμε την ιχνηλάτηση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Ενημέρωσα τους ηγέτες ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό PLF το Νοέμβριο. Στόχος μας λοιπόν είναι η φόρμα των επιβατών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.

Και τέλος, το πέμπτο σημείο είναι τα εμβόλια και ο εμβολιασμός. Έχουμε τρεις προτεραιότητες εδώ. Το πρώτο είναι η ταχεία επικύρωση των εμβολίων. Και πρέπει να κάνουμε την επικύρωση με καλό ρυθμό παρέχοντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας. Επομένως, η ακρίβεια και η ταχύτητα είναι ταυτόχρονα ουσιώδεις. Τόνισα στους ηγέτες ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διεξάγει τη λεγόμενη κυλιόμενη ανασκόπηση των νέων εμβολίων. Δηλαδή, τα αποδεικτικά στοιχεία υποβάλλονται βήμα-βήμα από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Και αναλύεται καθώς έρχεται από το EMA, αντί να περιμένει ολόκληρο το αρχείο”.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *