Θ. Πλεύρης: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά με τα νέα μέτρα για τον Covid | Κυλιόμενο ωράριο και αλλαγές στο λιανεμπόριο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του σήμερα, με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Όπως είπε ο υπουργός, με βάση τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, θα υπάρξει κυλιόμενο ωράριο για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Τόνισε δε ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη,στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και ανακοινώθηκαν και χθες από τον πρωθυπουργό, αφορούν μέτρα τα οποία είναι πλέον στοχευμένα και δεν έχουν τη λογική να κλείσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κοινωνία και την οικονομία.

Τα στάδια

Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, υπάρχουν τρία στάδια.

Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας ή όπου κρίνεται συγκεκριμένες αποστάσεις, που αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και οι λοιποί χώροι προμήθειας τροφίμων.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με χώρους, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά μιας ανάγκης και γίνονται μόνο για εμβολιασμένους ή στους ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο.

Αυτοί οι χώροι αφορούν πρωτίστως το λιανεμπόριο, τους ανοιχτούς χώρους εστίασης, τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, όπου στους χώρους εργασίας περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς, αναφέρεται στους χώρους λατρείας και γενικότερα σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Στους συγκεκριμένους χώρους μάλιστα, στους χώρους εργασίας, θα ακολουθηθεί και κυλιόμενο ωράριο, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο σε αυτούς τους χώρους όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 07:00 μέχρι τις 09:30 και θα προσπαθήσει να είναι σε 5 τμήματα, τα οποία να καλύπτουν ισομερώς τον κόσμο. Παράλληλα θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο συγκεκριμένο ωράριο όπως θα αναλυθεί εκτενώς.

Εν συνεχεία, στο τρίτο σκέλος που έχει να κάνει κυρίως με το κομμάτι της διασκέδασης, στους κλειστούς χώρους και στο σύνολο των κλειστών χώρων, η επιλογή της Κυβέρνησης είναι ότι σε αυτούς τους χώρους πλέον η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και αναφερόμαστε πέρα από τους χώρους εστίασης, στα σινεμά, στα θέατρα, στα μουσεία, στα γυμναστήρια και σε άλλες δραστηριότητες που γίνονται σε κλειστούς χώρους. Εκεί η δυνατότητα θα είναι μόνο με το πιστοποιητικό νόσησης ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επιπλέον, σε όλους τους ανήλικους, όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, επειδή ακριβώς υπάρχει πληθυσμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, ή η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη και συνήθως συνοδεύονται από ενήλικες γονείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει self-test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Στο πλαίσιο ειδικότερα της τρίτης δόσης, που έγινε μία ιδιαίτερη αναφορά εχθές από τον Πρωθυπουργό: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη, ειδικώς σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες, και συνεπώς επιλέγουμε ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι σε ένα πλαίσιο 7 μηνών. Δηλαδή μετά το εξάμηνο να υπάρχει και ο χρόνος να μπορεί να κλειστεί αναλόγως το ραντεβού.

Eπομένως, είπε ο υπουργός, από τις 13/12, πλέον όποιος είναι άνω των 60, προκειμένου να λογίζεται και να έχει τη διαδικασία που αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους, όπως περιγράφουμε, θα πρέπει να έχει κάνει και την 3η δόση. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε ως πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρωτοβουλία, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- γιατί το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό δεν είναι απόφαση μιας μόνο χώρας, αλλά είναι μια συνολική απόφαση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό να υπολογίζει για το σκέλος που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και την 3η δόση.

Και κατέληξε ο κ. Πλεύρης λέγοντας: “Σε όλο αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, τα μέτρα μας παραμένουν στην κατεύθυνση να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, παραμένουν στην κατεύθυνση να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως πολλοί λένε, αλλά αντιθέτως, να έχουν προστατευτικό χαρακτήρα, καθώς αφορούν συγκεκριμένες ομάδες που κατά βάση δημιουργούν τις βαριές νοσηλείες και κινδυνεύουν να νοσηλευτούν σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας ή και, δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς τους συμπολίτες μας να καταλήξουν. Παράλληλα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε και τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την κοινωνία, ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας- επειδή γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα το τελευταίο διάστημα- με στοιχεία τα οποία σας έχω αναφέρει,  παραμένει σταθερό, πιέζεται. Θα συνεχίσει να πιέζεται. Μιλάμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες, ότι είναι και δύσκολες οι καταστάσεις, όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και η Κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν και στο κομμάτι της ενίσχυσης του απευθείας και στο κομμάτι της ενίσχυσής του με επικουρικό προσωπικό και στο σκέλος της κάλυψης των κενών, τα οποία δημιουργήθηκαν και στο σκέλος της συνεργασίας με τις ιδιωτικές Κλινικές που μας έχουν δώσει το σύνολο των δυνάμεων, το οποίο έχουμε ζητήσει, σε κλίνες ΜΕΘ, αλλά και σε απλές κλίνες, καθώς επίσης και με τη συνεργασία των ιδιωτών ιατρών, θα μπορέσει να ανταποκριθεί”.

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής:

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να  αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Ο Αναγνωστόπουλος

Παίρνοντας τον λόγο ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε τα εξής:

Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια από τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα, μερικά από τα οποία ισχύουν και σήμερα, οπότε η τροποποίηση δεν είναι πολύ μεγάλη σε κάποιους από αυτούς τους χώρους. Ήδη στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, δυνατότητα πρόσβασης έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι εντός των τελευταίων 6 μηνών νοσήσαντες από τη νόσο Covid-19 ενήλικες συμπολίτες μας.

Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, δυνατότητα πρόσβασης έχουν επίσης και οι ενήλικοι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα.

Στα κέντρα διασκέδασης, ωστόσο, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια, στα γήπεδα, δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο Covid ενήλικοι συμπολίτες μας.

Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής παρουσίας στους προαναφερθέντες χώρους, προκειμένου για την προστασία πρωτίστως της δικής τους υγείας.

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στα κομμωτήρια, τους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και τους συναφείς χώρους δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο.

Στο συγκεκριμένο κανόνα, άρα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση εδώ, δεν εντάσσονται τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων, όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες, όπου η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς κανέναν άλλον έλεγχο.

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τ.μ.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο στα φαρμακεία.

Τα παιδιά από 4 έως 17 ετών έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους αυτούς τους προαναφερθέντες χώρους μόνο με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test, 24 ώρες πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Επίσης, πολύ σημαντικό μέτρο που ξεκινάει από τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που εξυπηρετούν κυρίως τα αστικά κέντρα και σε συνάρτηση με το κυλιόμενο ωράριο που θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά κάθε ημέρα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζομένων πολιτών, που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

Επίσης, στους χώρους που η πρόσβαση των καταναλωτών είναι ελεγχόμενη μέσω των μέτρων ανάσχεσης διασποράς της νόσου, θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Ακτοφυλακή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι καταναλωτές είναι υψηλά, ακριβώς επειδή το διακύβευμα της προστασίας της ζωής και της Δημόσιας Υγείας είναι ακόμα υψηλότερο.

Ο έλεγχος των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί είναι στην ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο για εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων, υποχρεούνται να ελέγχουν: το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού των πελατών τους και το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, δηλαδή ένα χαρτί το οποίο να αποδεικνύει, που να έχει και τη φωτογραφία του φέροντος, προκειμένου να μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι ο φέρων το πιστοποιητικό είναι και αυτός που νόμιμα το φέρει. Είναι δηλαδή το πρόσωπο πραγματικά στο οποίο έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό.

Ο έλεγχος αυτός θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη, το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από αυτόν μέσω της ειδικής εφαρμογής “covidfree.gr”.

Ειδικά, όμως, για τις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί μπορεί να γίνει ο έλεγχος χωρίς την εφαρμογή “covidfree.gr” διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να το αναγνώσει, αλλά ταυτόχρονα με έγγραφο ταυτοπροσωπίας και συνήθως το διαβατήριο του φέροντος το πιστοποιητικό”.

Ο Άγγελος Μπίνης

Στους ελέγχους αναφέρθηκε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης. Είπε συγκεκριμένα: “…Είναι μία ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας κάποια πολύ συγκεκριμένα στατιστικά από τους ελέγχους που έχουν γίνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου από το σύνολο των φορέων επιβολής του Νόμου και Επιθεώρησης με αντικείμενο τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Ειδικότερα, σε αυτούς τους 2,5 μήνες έχουν διενεργηθεί 9 εκατομμύρια έλεγχοι, οι οποίοι αφορούν τόσο φυσικά πρόσωπα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιους φορείς, μονάδες φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, προνοιακές δομές, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία και άλλες οικονομικές οντότητες όπως υπεραγορές και τα λοιπά.

Έχουμε 24.000 παραβάσεις, περίπου 8 εκατομμύρια σύνολο προστίμων και έχει επιβληθεί η κύρωση της αναστολής λειτουργίας σε 601 επιχειρήσεις.

Mόνο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτούς τους 2,5 μήνες έχει ελέγξει 20.509 πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης με την εφαρμογή covidfree.gr, το ίδιο και οι υπόλοιποι φορείς. Ρίχνουμε πολύ βάρος στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας με την επίδειξη οιουδήποτε πιστοποιητικού και είναι η νούμερο 1 παράβαση που πρέπει αυτή τη στιγμή να αποφύγουμε.

Το επόμενο διάστημα συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι από όλους τους φορείς ελέγχου με τριπλή στόχευση. Πρώτον, να λειτουργήσουμε ως μια πρώτη γραμμή άμυνας για να συνδράμουμε τους επαγγελματίες υγείας που δίνουν τη μάχη εδώ και 20 μήνες.

Δεύτερον, να προστατεύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε προνοιακές δομές, σε κλινικές και τρίτον να διασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *