Ajul Luxury Hotel & Spa Resort

Αλλάζει η είσοδος στα δωμάτια των ξενοδοχείων! | Τέλος για τις κάρτες-κλειδιά | Ποια είναι η νέα τάση, την οποία όμως δεν επιλέγουν -ακόμη- οι πελάτες.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Τέλος εποχής, όπως όλα δείχνουν, έρχεται για τις πλαστικές κάρτες-κλειδιά, με τις οποίες ανοίγουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η πανδημία, σε συνδυασμό με τις ολοένα και πιο συχνές κυβερνοεπιθέσεις. Θα αντικατασταθούν από ψηφιακές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των Apple Wallet και Google Wallet.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που το άγγιγμα ήταν ταμπού, οι πλαστικές κάρτες-κλειδιά άρχισαν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Αυτό σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που καθιστούν τις πλαστικές κάρτες-κλειδιά εύκολη λεία για τους χάκερ, ωθούν ολοένα και περισσότερες αλυσίδες ξενοδοχείων να τις αντικαθιστούν με ασφαλείς ψηφιακές επιλογές.

Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι ακόμη και οι νεότερες μέθοδοι κλειδώματος δεν είναι απολύτως αξιόπιστες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό CNBC.

“Τα συστήματα χωρίς κλειδί μπορούν να εισάγουν νέες απειλές για την ασφάλεια των ξενοδοχείων που πρέπει να διαχειριστούν”, δήλωσε ο Lee Clark, διευθυντής στο Κέντρο Ανταλλαγής και Ανάλυσης Πληροφοριών για το Λιανικό Εμπόριοκαι τα Ξενοδοχεία (RH-ISAC).

Ενώ ο Clark λέει ότι αυτές οι απειλές μπορούν να αμβλυνθούν μέσω ρυθμίσεων ελέγχου ασφαλείας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA), αυτά τα επιπλέον βήματα μπορεί να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των πελατών. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Clark, είναι απίθανο όλα τα ξενοδοχεία να αντικαταστήσουν σύντομα όλες τις κάρτες-κλειδιά με ψηφιακά συστήματα κλειδαριών, εξαιτίας, κυρίως, του κόστους.

“Η μετάβαση σε ψηφιακά συστήματα κλειδαριών συνεπάγεται σημαντικό κόστος σε εξοπλισμό, εγκατάσταση, συντήρηση και ασφάλεια”, ανέφερε.

Οι πελάτες συνεχίζουν να επιλέγουν πλαστικές κάρτες-κλειδιά

Στοιχεία από την έρευνα της J.D. Power για τα ξενοδοχεία αποκάλυψαν ότι μόνο το 14% του συνόλου των επισκεπτών επώνυμων ξενοδοχείων χρησιμοποίησαν ψηφιακά κλειδιά κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Ακόμη και οι επισκέπτες που κατέβασαν την εφαρμογή στο τηλέφωνό τους χρησιμοποίησαν την πλαστική κάρτα-κλειδί.

Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ των επισκεπτών που έχουν την εφαρμογή στο τηλέφωνό τους, το 30% χρησιμοποιεί ψηφιακό κλειδί και το 70% χρησιμοποιεί πλαστική κάρτα, τις περισσότερες φορές.

Από την άλλη πλευρά, πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη κλειδαριές για ψηφιακό άνοιγμα των δωματίων.

Παρά την βραδεία υιοθέτηση των ψηφιακών επιλογών από τους πελάτες, τα στοιχεία της J.D. Power έδειξαν ότι οι πελάτες χωρίς κλειδιά αισθάνονται πιο ασφαλείς από εκείνους που χρησιμοποιούν πλαστικές κάρτες.

“Οι επισκέπτες που χρησιμοποιούν «ψηφιακό κλειδί» παρέχουν σημαντικά περισσότερες θετικές αξιολογήσεις για την ασφάλεια του ξενοδοχείου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν ψηφιακά κλειδιά”, δήλωσε η Andrea Stokes, επικεφαλής της άσκησης φιλοξενίας στην J.D. Power.

“Όλοι μας εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε κωδικούς πρόσβασης, παρά τα κραυγαλέα κενά ασφαλείας και την αδέξια εμπειρία χρήσης. Με τον ίδιο τρόπο, οι κάρτες-κλειδιά είναι πιθανότατα εδώ για να μείνουν”, ανέφερε από την πλευρά του ο Chad Spensky, διευθύνων σύμβουλος της Allthenticate.

Είπε ότι η πραγματική υπόσχεση των ψηφιακών καρτών αφορά λιγότερο την ασφάλεια και περισσότερο την ευκολία.

“Ενώ οι εφαρμογές των καρτών δεν είναι πιο ασφαλείς από τις αντίστοιχες πλαστικές, η εμπειρία χρήσης τους είναι πολύ ανώτερη”, πρόεθσε ο κ. Spensky.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις κάρτες-κλειδιά είναι ότι όταν ανακαλύπτεται μια ευπάθεια δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να επιδιορθωθεί. Ενώ, με τα smartphones οι επιδιορθώσεις μπορούν να προωθηθούν σχεδόν αμέσως μέσω του αέρα.

Ο Mehmet Erdem, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος διαχείρισης θερέτρων, τυχερών παιχνιδιών και γκολφ στο William F. Harrah College of Hospitality του Πανεπιστημίου του Λας Βέγκας, προειδοποιεί ότι κανένα σύστημα δεν είναι ασφαλές και ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφήνουν την ψηφιακή είσοδο να τους δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

“Τα πάντα μπορούν να παραβιαστούν”, υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε με νόημα: “Αν κάποιος έχει την πρόθεση να χακάρει, θα το κάνει”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *