Έτσι θα λειτουργήσουν Εστίαση και Ψυχαγωγία με εμβολιασμένους και μη | “Προνόμια” και διαδικασίες

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη τύπου σήμερα, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, παρουσίασε τα εξειδικευμένα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας με τους κανόνες προστασίας από την πανδημία, στην Εστίαση και την Ψυχαγωγία, καθώς και τα “προνόμια” των εμβολιασμένων.

Στην εισαγωγή του ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε: «Η Κυβέρνηση, υιοθετώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής και σε συνεργασία με την Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, εφαρμόζει ένα σύστημα το οποίο προσπαθεί ταυτόχρονα να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από ένα επόμενο κύμα της πανδημίας αλλά και να επιτρέψει την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνική δραστηριότητα, όπως την έχουμε ζήσει και τη θέλουμε”.

Εστίαση Πως θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, καθιερώνονται δυο τρόπους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κλειστούς χώρους:

-Τους αμιγείς χώρους, εκείνους δηλαδή στους οποίους θα συμμετέχουν μόνον εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις συν 14 μέρες μετά την δεύτερη δόση ή με την μια δόση συν 14 μέρες από την πρώτη δόση. Και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, οι οποίοι έχουν ανοσία φυσική λόγω της ασθένειας που πέρασαν. Σε αυτούς τους αμιγείς χώρους θα μπορούν να συμμετέχουν και να βρίσκονται μόνον οι συγκεκριμένοι και για αυτό τον λόγο μπορούν στους κλειστούς χώρους να είναι περισσότεροι σε αριθμό, με μεγαλύτερη πληρότητα και χωρίς μάσκα.

Άρα, οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν και να συμμετάσχουν στο τείχος ανοσίας, προστατεύοντας και την δική τους ζωή και την υπόλοιπη κοινωνία, έχουν την δυνατότητα να ζήσουν με έναν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και στους κλειστούς χώρους.

ksd PRIMAGEL Εστίαση
adv

Στις επιχειρήσεις (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ – πλην των κέντρων διασκέδασης),οι οποίες πρόκειται να επιλέξουν και να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα από τις 15 Ιουλίου και μετά –επαναλαμβάνω: οι αμιγείς κλειστοί χώροι θα λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου – όταν και αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι προσερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και το ΑΜΚΑ τους, και θα μπορεί η πλατφόρμα να ελέγχει την γνησιότητα αυτής της δήλωσης με πλήρη προστασία, φυσικά, των προσωπικών δεδομένων μέσα από την πλατφόρμα, οι αμιγείς χώροι θα λειτουργούν με 85% πληρότητα, χωρίς χρήση μάσκας.

Στους κινηματογράφους και θέατρα η μάσκα είναι υποχρεωτική. Σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

-Τους μεικτούς χώρους. Τονίζω ότι από τους μεικτούς χώρους θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου και μετά τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης. Μόνο κινηματογράφοι και θέατρα, όπως περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ που έχει κυκλοφορήσει από χτες, θα ανοίξουν από 1ης Ιουλίου.

Στους μεικτούς χώρους, λοιπόν, η πληρότητα γίνεται 50%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και σε όλους τους χώρους φυσικά. Προηγούμενο αρνητικό τεστ είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους. Και ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων.

Δηλαδή, στους κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ και των λοιπών, η πληρότητα, πλην των κέντρων διασκέδασης, είναι στους αμιγείς χώρους 85%, στους μεικτούς χώρους 50%.

Οι αμιγείς χώροι, είπαμε, ξεκινούν από 15 του μηνός και οι μεικτοί χώροι σε αυτή την κατηγορία, από 15 του μηνός, πλην των κινηματογράφων και των θεάτρων.

Και συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης: “Τώρα, στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων, πλην γηπέδων. Μιλάμε για ζωντανά θεάματα και ακροάματα. Στους αμιγείς χώρους έχουμε 85% πληρότητα χωρίς μάσκα.

Στους μεικτούς χώρους πάμε στη διαβάθμιση αναλόγως του μεγέθους, διότι πρέπει να αποφύγουμε τον μεγάλο συνωστισμό. Γι’ αυτό γίνεται η διαβάθμιση, αναλόγως του μεγέθους.

Σε καταστήματα, σε χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα λιγότερων των 1.000 καθήμενων θέσεων, η πληρότητα είναι στο 75%.

Σε χώρους που είναι κάτω των 5.000 καθημένων, η πληρότητα είναι στο 70%.

Σε χώρους που είναι κάτω από τους 15.000 καθήμενους. η πληρότητα είναι στο 65%.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εφόσον είναι μεικτοί.

Όσον αφορά στα κέντρα διασκέδασης. Αυτά χωρίζονται προφανώς σε δύο κατηγορίες, στα υπαίθρια και στα κλειστά κέντρα. Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης ξεκινούν τη λειτουργία τους από την Παρασκευή 2 Ιουλίου, από μεθαύριο. Δεδομένου όμως ότι μπορεί να είναι μόνο μεικτοί χώροι, καθόσον οι αμιγείς χώροι – το διευκρινίσαμε – ξεκινούν στις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα, από αυτήν την Παρασκευή 2 Ιουλίου στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης που θα λειτουργούν, η πληρότητα μπορεί να είναι έως 25% και χρειάζεται προηγούμενο αρνητικό rapid test υποχρεωτικό για όσους είναι μη εμβολιασμένοι.

Η πληρότητα φαίνεται χαμηλότερη στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, όμως υπάρχει η δυνατότητα να είναι και όρθιοι και όχι δηλαδή καθήμενοι και αυτή είναι η διαφορά από τα εστιατόρια που εκεί είναι υποχρεωτικά όλοι καθήμενοι.

Άρα, επειδή υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης κινητικότητας των ανθρώπων μέσα σε αυτούς τους χώρους, γι’ αυτό είναι και μικρότερη η χωρητικότητα. Το λέω για να προλάβει τυχόν ερώτηση, γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση.

Όσον αφορά τώρα στους αμιγείς χώρους, είτε κλειστούς, είτε υπαίθριους, των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης,  οι οποίοι θα λειτουργούν – είπαμε – από τις 15 Ιουλίου, η πληρότητα ανεβαίνει από το 25% στο 60%. Εάν δηλαδή κάποιος έχει κέντρο διασκέδασης μεικτό, θα έχει 25% πληρότητα. Αν έχει κέντρο διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, θα έχει 60% πληρότητα, πάλι εδώ επιτρέπεται να είναι όρθιοι και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των κέντρων διασκέδασης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είπαμε προηγουμένως.

Τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 15 Ιουλίου. Εδώ υπάρχουν μόνο αμιγείς χώροι. Στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρχει μίξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Οι λόγοι είναι προφανείς. Ο κόσμος είναι περισσότερος και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από έναν μη εμβολιασμένο στους εμβολιασμένους πάρα πολύ μεγαλύτερος με γεωμετρική πρόοδο. Άρα, στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα ισχύει η κατηγορία μόνο των αμιγώς εμβολιασμένων χώρων και νοσησάντων και άρα η λειτουργία τους ξεκινάει από τις 15 Ιουλίου.

Εκεί η πληρότητα θα είναι 85%, η χρήση μάσκας υποχρεωτική και η ανήλικοι θα εισέρχονται με δήλωση self-test των γονέων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους λόγους ότι έχουμε πολύ έντονη δραστηριότητα σε ένα γήπεδο και άρα, πρέπει να προσέξουμε εάν τυχόν κάποιος έχει ξεφύγει και ασθενήσει παρά το ότι είναι εμβολιασμένος, να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού”.

Εστίαση

Και κατέληξε: “Θέλω κλείνοντας να πω σε όλους τους συμπολίτες μου και κυρίως σε όλους τους επιχειρηματίες και τους οργανωμένους φορείς τους οποίους συναντώ στο γραφείο μου κάθε μέρα, και πολλές φορές την ημέρα: Είναι στο δικό μας χέρι. Εάν όλοι συμμετάσχουμε ενεργά σε μία πανεθνική προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας που παραμένουν διστακτικοί έναντι του εμβολιασμού, να συμμετάσχουν σε αυτό το συλλογικό τείχος ανοσίας, να φτάσουμε το δυνατόν γρηγορότερα, μέσα στο καλοκαίρι αν είναι δυνατόν, στον προβλεπόμενο αριθμό που κατά τους επιστήμονες θα μας προστατεύσει από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας, τότε θα μπορέσουμε να αυξήσουμε όλους αυτούς τους βαθμούς ελευθερίας κατά πολύ μεγάλο βαθμό.

Άρα, σε όλους όσοι τυχόν επιχειρηματίες θα θελήσουν να μας πουν ότι αυτά τα όρια είναι χαμηλά ή δύσκολα στην εφαρμογή, η απάντηση είναι μόνο μία: όλοι μαζί πείθουμε τους συμπολίτες μας, κάνουμε το εμβόλιο και τα αφήνουμε όλα αυτά πίσω μας».

Οι ανακοινώσεις

Οι ακριβείς ανακοινώσεις των 2 υπουργών έχουν ως εξής:

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Προσερχόμαστε με τη νέα δέσμη μέτρων με έναν τριπλό στόχο. Ο πρώτος στόχος είναι να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Ο εμβολιασμός είναι το διαβατήριο υγείας για την πατρίδα και η ασπίδα απέναντι στον ιό. Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου δυνητικά μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού και ο τρίτος, είναι να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών εκείνων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν πίσω την προσωπική, την κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση – σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η οποία πρότεινε τη λήψη τριών σπονδυλωτών δεσμών μέτρων,  οι οποίες αφορούν ακριβώς το ζήτημα αυτό.

Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα. Δηλαδή, την πειθώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη, υπάρχει μία σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα κλιμακωθεί, έτσι ώστε να απευθύνεται και σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπου ακόμη η εμβολιαστική κάλυψη είναι σχετικώς μικρή.

Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί στην πραγματικότητα τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται  για τις διευκολύνσεις οι οποίες θα αποδοθούν σε εκείνους οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο δεύτερος αυτός πυλώνας αποτελεί τη σημερινή δέσμη μέτρων.

Ο τρίτος πυλώνας συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες,  δηλαδή σε πεδία τα οποία είναι απολύτως αναγκαία,  έτσι ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από την διασπορά του ιού, όπως είναι κατ’ εξοχήν τα υγειονομικά κέντρα και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Περνώντας στα σημερινά μέτρα, εκείνο το οποίο στην πραγματικότητα εισηγούμεθα είναι η καθιέρωση μίας διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, αλλά και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως είναι τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Δηλαδή οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων, είτε μεικτοί χώροι.

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Εμβολιασμένοι δε νοούνται εκείνοι που έχουν ήδη κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία δόση ή τη μοναδική δόση. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν ήδη κάνει τεστ, rapid ή μοριακό, και κατά τούτω υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία.

Κάθε επιχείρηση από αυτές που ανέφερα θα δηλώνει εάν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή θα είναι μεικτή. Ουσιαστικά δηλαδή εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό. Στην περίπτωση δε αυτή μετά από τη διενέργεια τεστ. Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μία κεντρική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης.

Η διαβάθμιση η οποία θα υφίσταται είναι για μεν τους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% της συνολικής χωρητικότητας, για δε τους μεικτούς χώρους από το 25% έως το 75% της πληρότητας. Η διαβάθμιση στην οποία θα αναφερθεί σε λίγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξαρτάται από τον χώρο, δηλαδή το πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται και βεβαίως αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας της συνάθροισης. Κατά περίπτωση δε στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να αφορούν οι θεατές/πελάτες μάσκες. Είναι προφανές ότι στους μικτούς χώρους καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη  υποχρέωση.

Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι οι οποίοι θα διεξάγονται από την πολιτεία. Οι έλεγχοι θα αφορούν για μεν τους αμιγείς χώρους την τήρηση των όρων, δηλαδή να προσέρχονται όλοι οι πελάτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με το πιστοποιητικό νόσησης. Για δε τους μικτούς χώρους ότι υπάρχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο που θα εισαχθεί, δηλαδή να υπάρχει το πιστοποιητικό, το τεστ το αρνητικό έτσι ώστε να μπορούν επιπλέον να προσέλθουν.

Να επισημάνω ότι ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια εφαρμογή ψηφιακή η οποία θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού. Οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Ειδικώς οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή, θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι.

Θα ήθελα να επισημάνω κλείνοντας ότι όλα τα ανωτέρω θα γίνουν με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και βεβαίως στα δικαιώματα όλων των πολιτών. Είναι από την άλλη πλευρά αυτονόητο ότι θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί οι οποίοι υφίστανται σήμερα ιδιαιτέρως για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν οικειοθελώς. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να χτίσουμε το προβλεπόμενο τείχος ανοσίας και να ανακτήσουμε απολύτως τις ελευθερίες μας. 

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Γεραπετρίτη. Το λόγο έχει τώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η Κυβέρνηση, υιοθετώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής και σε συνεργασία με την Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, εφαρμόζει ένα σύστημα το οποίο προσπαθεί ταυτόχρονα να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από ένα επόμενο κύμα της πανδημίας αλλά και να επιτρέψει την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα και στην κοινωνική δραστηριότητα, όπως την έχουμε ζήσει και τη θέλουμε.

Όπως είπε ο κύριος Υπουργός Επικρατείας, καθιερώνουμε δυο τρόπους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κλειστούς χώρους:

-Τους αμιγείς χώρους, εκείνους δηλαδή στους οποίους θα συμμετέχουν μόνον εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις συν 14 μέρες μετά την δεύτερη δόση ή με την μια δόση (αν είναι μονοδοσικό) συν 14 μέρες από την πρώτη δόση. Και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, οι οποίοι έχουν ανοσία φυσική λόγω της ασθένειας που πέρασαν. Σε αυτούς τους αμιγείς χώρους θα μπορούν να συμμετέχουν και να βρίσκονται μόνον οι συγκεκριμένοι και για αυτό τον λόγο μπορούν στους κλειστούς χώρους να είναι περισσότεροι σε αριθμό, με μεγαλύτερη πληρότητα και χωρίς μάσκα.

Άρα, οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν και να συμμετάσχουν στο τείχος ανοσίας, προστατεύοντας και την δική τους ζωή και την υπόλοιπη κοινωνία, έχουν την δυνατότητα να ζήσουν με έναν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και στους κλειστούς χώρους.

Στις επιχειρήσεις (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ – πλην των κέντρων διασκέδασης),οι οποίες πρόκειται να επιλέξουν και να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα από τις 15 Ιουλίου και μετά –επαναλαμβάνω: οι αμιγείς κλειστοί χώροι θα λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου – όταν και αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι προσερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και το ΑΜΚΑ τους, και θα μπορεί η πλατφόρμα να ελέγχει την γνησιότητα αυτής της δήλωσης με πλήρη προστασία, φυσικά, των προσωπικών δεδομένων μέσα από την πλατφόρμα, οι αμιγείς χώροι θα λειτουργούν με 85% πληρότητα, χωρίς χρήση μάσκας. Στους κινηματογράφους και θέατρα η μάσκα είναι υποχρεωτική. Σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

-Τους μεικτούς χώρους. Τονίζω ότι από τους μεικτούς χώρους θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου και μετά τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης. Μόνο κινηματογράφοι και θέατρα, όπως περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ που έχει κυκλοφορήσει από χτες, θα ανοίξουν από 1ης Ιουλίου.

Στους μεικτούς χώρους, λοιπόν, η πληρότητα γίνεται 50%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και σε όλους τους χώρους φυσικά. Προηγούμενο αρνητικό τεστ είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους. Και ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων. Δηλαδή, στους κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ και των λοιπών, η πληρότητα, πλην των κέντρων διασκέδασης, είναι στους αμιγείς χώρους 85%, στους μεικτούς χώρους 50%.

Οι αμιγείς χώροι, είπαμε, ξεκινούν από 15 του μηνός και οι μεικτοί χώροι σε αυτή την κατηγορία, από 15 του μηνός, πλην των κινηματογράφων και των θεάτρων.

Τώρα, στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων, πλην γηπέδων. Μιλάμε για ζωντανά θεάματα και ακροάματα. Στους αμιγείς χώρους έχουμε 85% πληρότητα χωρίς μάσκα. Στους μεικτούς χώρους πάμε στη διαβάθμιση αναλόγως του μεγέθους, διότι πρέπει να αποφύγουμε τον μεγάλο συνωστισμό. Γι’ αυτό γίνεται η διαβάθμιση, αναλόγως του μεγέθους.

Σε καταστήματα, σε χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα λιγότερων των 1.000 καθήμενων θέσεων, η πληρότητα είναι στο 75%.

Σε χώρους που είναι κάτω των 5.000 καθημένων, η πληρότητα είναι στο 70%.

Σε χώρους που είναι κάτω από τους 15.000 καθήμενους. η πληρότητα είναι στο 65%.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εφόσον είναι μεικτοί.

Όσον αφορά στα κέντρα διασκέδασης. Αυτά χωρίζονται προφανώς σε δύο κατηγορίες, στα υπαίθρια και στα κλειστά κέντρα. Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης ξεκινούν τη λειτουργία τους από την Παρασκευή 2 Ιουλίου, από μεθαύριο. Δεδομένου όμως ότι μπορεί να είναι μόνο μεικτοί χώροι, καθόσον οι αμιγείς χώροι – το διευκρινίσαμε – ξεκινούν στις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα, από αυτήν την Παρασκευή 2 Ιουλίου στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης που θα λειτουργούν, η πληρότητα μπορεί να είναι έως 25% και χρειάζεται προηγούμενο αρνητικό rapid test υποχρεωτικό για όσους είναι μη εμβολιασμένοι.

Η πληρότητα φαίνεται χαμηλότερη στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, όμως υπάρχει η δυνατότητα να είναι και όρθιοι και όχι δηλαδή καθήμενοι και αυτή είναι η διαφορά από τα εστιατόρια που εκεί είναι υποχρεωτικά όλοι καθήμενοι

Άρα, επειδή υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης κινητικότητας των ανθρώπων μέσα σε αυτούς τους χώρους, γι’ αυτό είναι και μικρότερη η χωρητικότητα. Το λέω για να προλάβει τυχόν ερώτηση, γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση.

Όσον αφορά τώρα στους αμιγείς χώρους, είτε κλειστούς, είτε υπαίθριους, των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης,  οι οποίοι θα λειτουργούν – είπαμε – από τις 15 Ιουλίου, η πληρότητα ανεβαίνει από το 25% στο 60%. Εάν δηλαδή κάποιος έχει κέντρο διασκέδασης μεικτό, θα έχει 25% πληρότητα. Αν έχει κέντρο διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, θα έχει 60% πληρότητα, πάλι εδώ επιτρέπεται να είναι όρθιοι και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των κέντρων διασκέδασης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είπαμε προηγουμένως.

Τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 15 Ιουλίου. Εδώ υπάρχουν μόνο αμιγείς χώροι. Στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρχει μίξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Οι λόγοι είναι προφανείς. Ο κόσμος είναι περισσότερος και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από έναν μη εμβολιασμένο στους εμβολιασμένους πάρα πολύ μεγαλύτερος με γεωμετρική πρόοδο. Άρα, στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα ισχύει η κατηγορία μόνο των αμιγώς εμβολιασμένων χώρων και νοσησάντων και άρα η λειτουργία τους ξεκινάει από τις 15 Ιουλίου.

Εκεί η πληρότητα θα είναι 85%, η χρήση μάσκας υποχρεωτική και η ανήλικοι θα εισέρχονται με δήλωση self-test των γονέων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους λόγους ότι έχουμε πολύ έντονη δραστηριότητα σε ένα γήπεδο και άρα, πρέπει να προσέξουμε εάν τυχόν κάποιος έχει ξεφύγει και ασθενήσει παρά το ότι είναι εμβολιασμένος, να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Θέλω κλείνοντας να πω σε όλους τους συμπολίτες μου και κυρίως σε όλους τους επιχειρηματίες και τους οργανωμένους φορείς τους οποίους συναντώ στο γραφείο μου κάθε μέρα, και πολλές φορές την ημέρα: Είναι στο δικό μας χέρι. Εάν όλοι συμμετάσχουμε ενεργά σε μία πανεθνική προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας που παραμένουν διστακτικοί έναντι του εμβολιασμού, να συμμετάσχουν σε αυτό το συλλογικό τείχος ανοσίας, να φτάσουμε το δυνατόν γρηγορότερα, μέσα στο καλοκαίρι αν είναι δυνατόν, στον προβλεπόμενο αριθμό που κατά τους επιστήμονες θα μας προστατεύσει από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας, τότε θα μπορέσουμε να αυξήσουμε όλους αυτούς τους βαθμούς ελευθερίας κατά πολύ μεγάλο βαθμό.

Άρα, σε όλους όσοι τυχόν επιχειρηματίες θα θελήσουν να μας πουν ότι αυτά τα όρια είναι χαμηλά ή δύσκολα στην εφαρμογή, η απάντηση είναι μόνο μία: όλοι μαζί πείθουμε τους συμπολίτες μας, κάνουμε το εμβόλιο και τα αφήνουμε όλα αυτά πίσω μας.

 Ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις που έγιναν, έχουν ως εξής:

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Αν κατάλαβα καλά, υποχρεωτικό θα είναι το τεστ ή μάλλον χωρίς τεστ δεν θα μπορεί να πηγαίνει κανείς πουθενά. Έτσι δεν είναι;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Για τους κλειστούς χώρους και τα κέντρα διασκέδασης. Για αυτά που λέμε τώρα, για τις κατηγορίες που λέμε εδώ.

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Στους ανοιχτούς που θα λειτουργούν με τη βάση των μεικτών χώρων;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θα πρέπει να έχεις τεστ.

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Θα πρέπει να έχεις τεστ. Πώς θα ελέγχεται αυτό το τεστ; Δηλαδή αυτή η εφαρμογή που περιέγραψε προηγουμένως ο κύριος Υπουργός Επικρατείας θα ισχύει και για το τεστ;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Φυσικά. Η εφαρμογή θα είναι και για το τεστ. Και για αυτό το λόγο ανοίγουν όλα από 15 Ιουλίου, για να είναι έτοιμη η εφαρμογή.

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Και μία δεύτερη ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, μιλώντας για τα γήπεδα, κύριε Υπουργέ, κύριε Γεωργιάδη, αναφερθήκατε στην πληρότητα. Ήδη μία μεγάλη ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός, έχει ανακοινώσει μία δική του πρωτοβουλία που ακολουθεί, βρίσκεται σε αυτή τη λογική. Έχετε ως κυβέρνηση αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ή σκέφτεστε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία να επικοινωνήσετε και με τις διοικήσεις άλλων μεγάλων ΠΑΕ δεδομένης της επιδραστικότητας που έχει ο χώρος του ποδοσφαίρου;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Καταρχάς χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Το ίδιο θέλουμε να κάνουνε και θα πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες καθ΄ όσον είναι αδύνατον κατά τους επιστήμονες να επιτραπεί ο συγχρωτισμός εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων σε ένα γήπεδο όπου εκεί η επαφή είναι πάρα πολύ εύκολη και οι δυνατές φωνές, τα συνθήματα και τα υπόλοιπα διασπείρουν τον ιό με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Άρα είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι εκεί να έχουμε πολύ αυστηρά μέτρα.

Εστίαση

EΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Την κριτική την ξέρετε ήδη και οι δυο υπουργοί, ότι με τα μέτρα αυτά δημιουργείτε διαχωρισμούς στους πολίτες και διχάζετε την κοινωνία.  Αυτό είναι το ένα. Και θα ήθελα κάτι πιο πρακτικό. Πώς μπορούν να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα όταν ο πολίτης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν υπάρχει κανενός είδους διαχωρισμός από πλευράς Πολιτείας. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. Αυτό είναι ένα επιστημονικό δεδομένο, είναι πραγματικότητα. Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες σε αυτό τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας, απολύτως ελεύθερα επιλέγει αν θα εμβολιαστεί ή όχι και άρα επιλέγει με βάση ποια κριτήρια θα κινηθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Οι κλειστοί χώροι ανοίγουν μετά από αρκετό καιρό, με περιορισμούς που μπορεί να πλήξουν και τους μεν και τους δε. Υπάρχει ένα πλάνο περαιτέρω στήριξης αυτών των επιχειρήσεων που θα κληθούν να επαναφέρουν το προσωπικό τους; Και θα είναι ανάλογο με το μέγεθος της ζημίας;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όλες οι επιχειρήσεις και του συγκεκριμένου κλάδου και όλων των κλάδων έχουν τύχει από την πολιτεία όλο αυτό το διάστημα πολύ μεγάλη στήριξη.Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη φάση νέων μέτρων στήριξης. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση ανοίγματος της οικονομίας. Θα δούμε τους επόμενους μήνες πού θα οδηγήσει αυτό και θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις όπως πάντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Ποιο είναι το κόστος προμήθειας αυτού του συστήματος που θα γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι;  Και ποιον θα επιβαρύνει αυτό το κόστος;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν υπάρχει ζήτημα κόστους. Είναι μία εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν στα κινητά τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Αυτή η διασταύρωση πώς θα γίνεται; Χρειάζεται επίδειξη ταυτότητας εκεί ή μόνο επίδειξη του ψηφιακού πιστοποιητικού; Για να το διευκρινίσουμε αυτό.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Με την ταυτότητα ή το ΑΜΚΑ θα γίνεται η πιστοποίηση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *