rodos

Θαυμάστε την “αγάπη” αρχαιολόγου για τα αρχαία (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Χωρίς καμία τάση γενίκευσης προφανώς, αλλά επειδή ειδικά στην Ρόδο, υπάρχουν πολλά παρατράγουδα, αλλά και σχόλια για κάποιους αρχαιολόγους, αλιεύσαμε μια φωτογραφία, την οποία δημοσιεύουμε, που δεν περιποιεί τιμή, ούτε στην αρχαιολογική υπηρεσία, ούτε στους διευθύνοντες αυτήν στη Ρόδο, ούτε βέβαια στο υπουργείο Πολιτισμού.
Άλλωστε είναι πολύ νωπές οι μνήμες, από την σοβαρή “κόντρα” του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, με τους αρχαιολόγους, για την επένδυση στην Αφάντου.

Πιο αναλυτικά, ως γνωστόν στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια, τα οποία αποτελούν προστατευόμενα μνημεία και χρησιμοποιούνται για την διαμονή υπαλλήλων της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είτε έναντι ευτελούς τιμήματος, είτε δωρεάν. Αυτή η τακτική μάλιστα, γεννά πολύ συχνά, αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, η οποία απαιτεί είτε αυτά τα σπίτια να χρησιμοποιούνται για κοινωνικούς σκοπούς, ή να παραχωρούνται σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, κ.λπ., κ.λπ..

Στα αιτήματα και τα σχόλια αυτά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία βέβαια κωφεύει, ακολουθώντας την πεπατημένη.

Στέλεχος λοιπόν της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διαμένει στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, έχει τοποθετήσει γλάστρες σε παράθυρο της οικίας, με τα αποτελέσματα που βλέπετε στο μεσαιωνικό τοίχο.
Σε παρατήρηση δε πολίτη για την απαράδεκτη αυτή εικόνα, δεν υπήρξε καμία απάντηση…

Υπενθυμίζεται ότι σκληρή κόντρα είχε υπάρξει μεταξύ του κ. Γ. Χατζημάρκου και των Αρχαιολόγων με αφορμή ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, στρεφόμενοι κατά της επένδυσης του Γκολφ Αφάντου. Ο Περιφερειάρχης σε συνέντευξη Τύπου, είχε πει: «Ποιοι είναι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο και υβρίζουν τον Ροδιακό λαό; Απειλούν και εκβιάζουν έναν ολόκληρο λαό; Ποιοι είναι οι αρχαιολόγοι που αξιολογούν τις επενδύσεις» και συμπλήρωσε: «Είναι τρωκτικά που λυμαίνονται τα δημόσια αγαθά».
Γράφαμε τότε:

“Απάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ευρύτερη περιοχή του Γκολφ Αφάντου

Σε πέντε σημεία του Δελτίου Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ευρύτερη περιοχή του Γκολφ Αφάντου, απάντησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης χαρακτηρίζοντάς το ως «κείμενο παραληρηματικό, εξαιρετικά προσβλητικό, που περιφρονεί κάθε έννοια δημοκρατίας, υποτιμά τη νοημοσύνη των Ροδίων και σε  ύφος που αποπνέει την ελιτίστικη αντίληψή τους, έρχεται να μας κουνήσει το δάχτυλο».

1 «…σε κλίμα πρωτοφανούς υστερίας –παρά την απεργία των δημοσιογράφων-, εγκαλείται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για ματαίωση της επένδυσης στην περιοχή»

«Μαθαίνουμε από τους αρχαιολόγους ότι δεν μπορούμε να εκφραζόμαστε όταν οι δημοσιογράφοι απεργούν. Γι αυτούς η δημοκρατία έχει time out!” ανέφερε ο Περιφερειάρχης, σχολιάζοντας την παραπάνω παράγραφο του Δελτίου Τύπου του ΣΕΑ.

2 «Είναι ολοφάνερο ότι για τους φωνασκούντες οι αρχαιότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό «εμπόδιο» στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση δημόσιων εκτάσεων»

«Όλη η Ροδιακή κοινωνία για τους αρχαιολόγους είναι “φωνασκούντες”»  ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Απατώνται αν νομίζουν ότι μπορούν να προσβάλουν και να παραβλέπουν την βούληση ενός ολόκληρου λαού, του Ροδιακού, που δια των θεσμικών του εκπροσώπων, έχει αποφανθεί σε συντριπτικό ποσοστό, υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης».

3 «…πρέπει επιτέλους να εξηγήσουν η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και το ΤΑΙΠΕΔ»

Ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε πως «Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν ο κ. Νίκος Ξυδάκης. Προφανώς κάτι άλλο είχαν στο μυαλό τους οι αρχαιολόγοι όταν έγραφαν το κείμενο».

4 «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία οφείλει να προστατεύει την αρχαιολογική κληρονομιά της Ελλάδας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, απερίσπαστη από εκβιαστικές πρακτικές και διλήμματα, που προβάλλουν όσοι επιθυμούν να λυμαίνονται ασύδοτοι δημόσια αγαθά»

«Η παράγραφός αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του παραληρήματος των αρχαιολόγων και το σημείο όπου εξαντλείται η ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και αντιλήψεις» υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος. «Την γράφουν  οι μόνοι σε αυτόν τον τόπο που εν είδει τρωκτικών λυμαίνονται τα δημόσια αγαθά, παίρνοντας μόνο τα έσοδα και αναζητούν από άλλες πηγές πόρους για την συντήρηση των αγαθών τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν. Έχω δεκάδες παραδείγματα επ΄αυτού. Θα αναφέρω μόνο ένα που αποτυπώνει την νοοτροπία τους. Πάνω από ένα χρόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δεσμεύσει κονδύλια από ίδιους πόρους, από χρήματα του Ροδιακού λαού,  για την αναστήλωση του Καμπαναριού της Φιλερήμου που κινδυνεύει να καταρρεύσει και οι δήθεν προστάτες και φύλακες των αρχαιολογικών μας θησαυρών, ενώ εισπράττουν τα έσοδα από το μνημείο,   δεν έχουν υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση για την σωτηρία του. Αυτοί οι οποίοι ζουν παρασιτικά σε βάρος του Ροδιακού λαού, οι μόνοι που λυμαίνονται  δημόσια αγαθά δίκην τρωκτικών, αντί του θράσους να κατηγορούν άλλους γι αυτό, να δεσμεύσουν σήμερα κιόλας τα έσοδα που έχουν από τους αρχαιολογικούς χώρους, για να συντηρήσουν τα μνημεία τα οποία υποτίθεται ότι αγαπούν και προστατεύουν» ανέφερε. Ως δεύτερο παράδειγμα, επικαλέστηκε την Ακρόπολη της Λίνδου λέγοντας πως η κατάσταση του μνημείου αποτελεί  ντροπή για την αρχαιολογία.

5 «Οι δήθεν «επενδύσεις», χωρίς σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, δεν συνάδουν με μια σύγχρονη ευνομούμενη χώρα»

«Η τελευταία παράγραφος είναι αυτή που αποκαλύπτει τις πολιτικές σκοπιμότητες των αρχαιολόγων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης. «Ξαφνικά οι αρχαιολόγοι έγιναν και οικονομολόγοι. Έχουν αξιολογήσει και με οικονομικούς όρους την επένδυση στην περιοχή Αφάντου και την χαρακτηρίζουν ως “δήθεν επένδυση”. Οι επιστήμονες της αρχαιολογίας μόνο επιστήμονες δεν είναι πια. Είναι αθεράπευτα ιδεοληπτικοί και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ιδεολογική τους επικράτηση. Είναι εκείνοι που με πολύ μεγάλη ευκολία θα μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις όλων των Ελλήνων. Η ανάπτυξη ως ισοδύναμο της φτωχοποίησης των Ελλήνων, δεν τους ενδιαφέρει. Τα 42 εκατ. ευρώ που θα έμπαιναν στα ταμεία της χώρας δεν τους ενδιαφέρουν, εφόσον προέρχονται από την ιδιωτική οικονομία. Το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων δεν τους ενδιαφέρει. Οι χιλιάδες των οικογενειών που θα έβρισκαν εργασία εκεί, δεν τους ενδιαφέρουν. Είναι η ελίτ της διανόησης αυτοί, εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνο κάνοντας τον λαό φτωχότερο και εξαρτημένο, οι ίδιοι έχουν λόγο ύπαρξης. Είναι εκείνοι που δεν έχουν ίχνος σεβασμού για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και για την απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου τόνισε πως συμπεριφορές πρωτοφανούς χυδαιότητας όπως αυτές που χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έβρισκαν μέχρι τώρα πρόσφορο έδαφος λόγω της ανοχής όλων, γενικώς, των κυβερνήσεων, στάση που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιδείξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:  «Είναι εχθροί της κοινωνίας και πρέπει να τεθεί ένας φραγμός. Η περίοδος ανοχής, όσον  αφορά τουλάχιστον την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έλαβε τέλος. Στον πόλεμο που άνοιξαν, δεν θα λιποτακτήσουμε, έχουμε καθήκον να προασπίσουμε τα την ανάπτυξη του τόπου μας και να σεβαστούμε την βούληση και τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας»”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *