theoharis
money tourism copyright photo

Θεοχάρης και Νοτοπούλου αλληλοκατηγορούνται, ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν λουκέτα | VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν λουκέτα και βιώνουν την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ανταλλάσσουν πυρά στην Βουλή, στην συζήτηση του προϋπολογισμού, για το ποιος τα έκανε …χειρότερα.

Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία προχωράμε μπροστά, τονίζει ο υπουργός Τουρισμού, ξεκινώντας την ομιλία του με …κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, “Η λογική τελειώνει εκεί που αρχίζει ο κ. Θεοχάρης”, απαντά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Χ. Θεοχάρης

Τις προοπτικές ανάπτυξης της εθνικής τουριστικής βιομηχανίας παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού για το 2021. Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα κατάσταση και στις ενέργειες της κυβέρνησης για την προστασία του τουριστικού κλάδου από τις συνέπειες της πανδημίας. Ο υπουργός Τουρισμού άσκησε δριμύτατη κριτική στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποτρέψει την ύφεση αλλά και να κρατήσει υπό έλεγχο την πανδημία».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς, δεν κάνετε πια κριτική στους αριθμούς. Γιατί πάθατε ‘Βατερλό’ με τα 3 δις ευρώ που, δήθεν, δε θα έπιανε ο Ελληνικός Τουρισμός εφέτος. Τώρα, πλησιάζουμε στα 4 δις και πιστεύω πως θα τα ξεπεράσουμε. Με το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού η ύφεση είναι μικρότερη κατά 5%. Δεν τολμήσατε να επιτεθείτε στον Ελληνικό Τουρισμό ούτε το 2012 που βρίζατε και προπηλακίζατε. Το κάνετε τώρα που ο Ελληνικός και ο Παγκόσμιος Τουρισμός περνά τη χειρότερη κρίση του. Αν η κατάσταση είχε ξεφύγει, δε θα ήμασταν από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη. Και αν ο Τουρισμός έφταιγε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τότε θα το είχαμε τον Αύγουστο. Με τη δική σας πρόταση για 700 εκατ. ευρώ στον εσωτερικό τουρισμό, θα είχαμε πάνω από 1.000 κρούσματα από τον Ιούλιο».

Παρουσιάζοντας μια σύντομη ανασκόπηση του 2020, ο Υπουργός Τουρισμού εξήγησε ότι «ερχόμαστε από μία χρονιά που, ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς -θυμίζω πως στον Τουρισμό είχαμε αύξηση 23% στους 2 πρώτους μήνες- αναγκαστήκαμε όλοι να αλλάξουμε ρότα. Να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή κρίση, βγάζοντας τον πραγματικό μας εαυτό». Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «το Υπουργείο πέτυχε απόλυτα τους στόχους του με το άνοιγμα του Τουρισμού. Οι οποίοι ήταν α) η αρμονική συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους. β) Η ασφάλεια για τουρίστες, εργαζομένους, επιχειρηματίες και πολίτες. γ) Η ενίσχυση της εικόνας του ‘Brand’ της χώρας με υποδειγματικές διαφημιστικές καμπάνιες της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού. δ) Την επίτευξη των στρατηγικών στόχων, με το άνοιγμα της κρουαζιέρας, την επέκταση της σεζόν και την άνευ προηγουμένου οικονομική ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού».

Αναφερόμενος στο 2021, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «όσα και αν πετύχαμε το 2020, οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας. Ο εμβολιασμός και τα γρήγορα ‘test’ αλλάζουν τα δεδομένα. Θα μπορούμε να υποδεχτούμε περισσότερο κόσμο με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Δουλεύουμε εντατικά σε διεθνές επίπεδο γι’ αυτό. Όμως, ο ανταγωνισμός θα είναι αμείλικτος, τόσο ως προς τη διαμόρφωση των τιμών όσο και ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες».

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «ο ΕΟΤ έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία της νέας διαφημιστικής εκστρατείας για την Ελλάδα, για πρώτη φορά με διαγωνισμό για το δημιουργικό ‘concept’, όχι μόνο για την υλοποίηση. Υιοθετούνται νέα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και νέα πολιτική με τη στόχευση σε αγορές ταξιδιωτών υψηλής δαπάνης, όπως π.χ. Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία. Στις πιο απομακρυσμένες αγορές, για το 2021 ο στόχος είναι το άνοιγμα σε ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία».

Επιπλέον, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «δημιουργούμε ένα εντελώς νέο πλαίσιο για την περιφερειακή ανάπτυξη με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, θεσμοθετώντας, για πρώτη φορά, τα ‘cluster’ για τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με στόχο την ποιότητα και τη στρατηγική στην αναπτυξιακή διαδικασία».

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε με έμφαση στο πώς η κυβέρνηση, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «η χώρα μας έχει αποκομίσει προνομιακό μερίδιο από τους ευρωπαϊκούς πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης. Βγάλαμε την Ελλάδα από την ανυποληψία. Η χώρα-‘μαύρο πρόβατο’ της Δύσης αποτελεί μακρινό παρελθόν. Η εμπιστοσύνη και η σοβαρότητα που έχουμε κερδίσει για την πατρίδα αποτυπώνεται εκτός των άλλων στις αξιολογήσεις των διεθνών Οίκων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει όραμα, έχει σχέδιο, έχει τη θέληση και το απόθεμα δυναμικού να το υλοποιήσει. Το όραμά μας είναι ξεκάθαρα αναπτυξιακό. Οι βασικοί στρατηγικοί μας στόχοι είναι η ανάπτυξη, η αειφορία, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιακή ενσωμάτωση, η κατάργηση των κοινωνικών αποκλεισμών και η ισότητα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χάρης Θεοχάρης σημείωσε: «Συζητάμε τον Προϋπολογισμό μετά από μία πρωτόγνωρη χρονιά. Έναν Προϋπολογισμό ευθύνης, συνέπειας και σύνεσης, στήριξης των αδύναμων αλλά και επανεκκίνησης της οικονομίας. Έναν Προϋπολογισμό οραματικού ρεαλισμού. Το 2021, 200 χρόνια από την Επανάσταση για την Ανεξαρτησία, η Ελλάδα συστήνεται ξανά στην Παγκόσμια Κοινότητα. Είναι η Ελλάδα στην οποίαν αξίζει να ζεις, να δουλεύεις, μια χώρα που αξίζει να επισκεφτείς, διότι στηρίζεται στην ποιότητα των ανθρώπων, των προϊόντων, των επιχειρήσεων. Από τα μέσα του 2019 η Ελλάδα έχει αποκτήσει και ποιότητα στη διακυβέρνηση. Η Ελλάδα που με αισιοδοξία και με εθνική αυτοπεποίθηση προχωρά μπροστά, χτίζεται του χρόνου και με αυτόν τον προϋπολογισμό. Ένα πράγμα της λείπει: Ποιότητα στην αντιπολίτευση».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου

Με θλίψη παρακολουθήσαμε άλλη μια κακοπαιγμένη παράσταση του Υπουργού Τουρισμού από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση κύρωσης του προϋπολογισμού του 2021. Με περισσή αμετροέπεια και θράσος μας παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα, εμμένοντας στα συνήθη ψέματά του. Όμως την αποτυχία της κυβέρνησης έχουν ήδη παραδεχτεί σε κρίση ειλικρίνειας τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη.

notopoulou ΘεοχάρηςΤο αλλοπρόσαλλο και επιπόλαιο άνοιγμα των συνόρων, έπληξε ανεπανόρθωτα το διεθνές κύρος της χώρας. Μια σειρά από επιτελικές παλινωδίες, βαφτίστηκαν από τον Υπουργό «υποδειγματικό άνοιγμα»:

  • παλινωδίες με τα καθυστερημένα υγειονομικά πρωτόκολλα,
  • ξενοδοχεία καραντίνας που είχαν εξαγγελθεί από τον Μάιο, όμως ο Τουρισμός άνοιξε και ξενοδοχεία καραντίνας ακόμη δεν υπήρχαν,
  • λάθη των κυβερνητικών στελεχών και έλλειψη στη μεταξύ τους συνεννόηση με αποτέλεσμα την υπονόμευση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ακόμα θυμόμαστε την κατηγοριοποίηση των νησιών σε Α, Β και Γ κατηγορίας,
  • ασυνεννοησία με το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων,
  • σύνορα που ανοιγόκλειναν χωρίς ενημέρωση στο παρά πέντε,
  • διεθνές ρεζιλίκι με την ταλαιπωρία εκατοντάδων ταξιδιωτών οι οποίοι αφού έφτασαν στα σύνορα έμαθαν πως τους απαγορεύεται η είσοδος,
  • συγκεχυμένες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των συνόρων.

Η δε υγειονομική προστασία της χώρας στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε έναν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αλγόριθμο. Η κυβέρνηση, αντί να προστατεύσει τους πολίτες και τον τουρισμό μας, βασίστηκε σε έναν αλγόριθμο χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.

Τελικά ο αλγόριθμος «EVA» που διαφημιζόταν από τον κ. Μητσοτάκη ως πρωτοποριακός, «έτρεχε» λαμβάνοντας ως δεδομένα εισαγωγής τα ανακριβή στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, όπως δήλωσε ο Υπουργός κ. Χαρδαλιάς στις 7/12 στην ολομέλεια της Βουλής;

Ο Υπουργός Τουρισμού δεν δίστασε μάλιστα στην ομιλία του να βασιστεί σε ασύστολα ψεύδη.

Δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «με τα γρήγορα test θα μπορούμε να υποδεχτούμε περισσότερο κόσμο με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια», όταν ο ίδιος δήλωνε στις 21/5 ότι τα γρήγορα τεστ δεν υιοθετήθηκαν γιατί δεν ήταν ασφαλή! Θέλετε μήπως κ. Υπουργέ να ξεχάσουμε τις αρχικές σας εξαγγελίες για μαζικά τεστ των εισερχόμενων τουριστών που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν; Και τελικά, ξαφνικά, ανακοινώσατε ότι δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ και θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι; Με βάση  ποια επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση  προέκυψε αυτή η αλλαγή;

ksd Θεοχάρης
adv

Δεν δίστασε προκλητικά να ισχυριστεί ότι η ΝΔ παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% στο 2ο τρίμηνο 2019. Όταν η ΝΔ την έριξε στο 1% στο 4ο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία. Στο 1ο τρίμηνο του 2020 δε, κατάφεραν να μετατρέψουν την ανάπτυξη σε ύφεση 0,9%!

Δεν του έφταναν όμως τα παραπάνω ψεύδη, ακολούθησε κρεσέντο παραλογισμού: «Με τη δική σας πρόταση για 700 εκατ. ευρώ στον εσωτερικό τουρισμό, θα είχαμε πάνω από 1.000 κρούσματα από τον Ιούλιο». Μετά τους «ανεύθυνους Θεσσαλονικείς» του κ. Γεωργιάδη, ακολούθησαν οι «ανεύθυνοι Έλληνες» του κ. Θεοχάρη. Την ίδια στιγμή βέβαια αναιρούσε τον εαυτό του καμαρώνοντας (!) για το δήθεν  ενισχυμένο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που εξήγγειλε, σταγόνα στο ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές απαιτήσεις, και το οποίο μάλιστα δήλωσε ότι θα συνεχίσει.

Δεν επιτρέπουμε στον κ. Θεοχάρη να κρύβει την δική του ανεπάρκεια πίσω από τις επιθέσεις του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μονός που επιτέθηκε και επιτίθεται στον ελληνικό τουρισμό είναι ο κ. Θεοχάρης, ο υπουργός τουρίστας που έλεγε ότι  η κρίση του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό, και που ακόμα και σήμερα όμως δεν έχει να δώσει λύσεις για τα προβλήματα του κόσμου του τουρισμού. Για τις επιχειρήσεις που πιέζονται από την έλλειψη ρευστότητας και τα χρέη, για τους εργαζόμενους που  αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, για όλους εκείνους που δίνουν την ψυχή τους για τον ελληνικό τουρισμό.

Η ομιλία του Υπουργού Τουρισμού είχε φαντάσματα, δράκους, ροζ σύννεφα, Μωυσή, μπόλικη φαντασία και σουρεαλισμό.

Δεν είχε όμως ούτε σχέδιο για τον τουρισμό ούτε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα.

Απάντηση Χάρη Θεοχάρη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην καταστροφή του τουρισμού και απέτυχε. Τον αφήνουμε στην κρίση των χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρήσεων που έδωσαν τη μάχη για να σταθούν όρθιοι έχοντας απέναντί τους -όπως φαίνεται- όχι μόνο την πανδημία αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *