©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θετική η διάθεση στη γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία υπό προϋποθέσεις

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η κατάσταση στη γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία παραμένει σταθερή, παρά τη γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo για τον ταξιδιωτικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 4,1 μονάδες τον Ιούνιο του 2023 -11,4 μονάδες χαμηλότερα από ό,τι τον Μάιο. Τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης βρισκόταν ακόμη στις μείον 5,9 μονάδες.

Ωστόσο, πέρυσι σημειώθηκε επίσης εποχική πτώση κατά 11,3 μονάδες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2022. Και μην ξεχνάμε ότι η περίοδος Ιανουαρίου-Μαΐου είναι εκείνη κατά την οποία το κλίμα μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων και των διοργανωτών ταξιδιών είναι σχετικά καλό.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις προσδοκίες τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι: ενώ ο δείκτης τον Ιούνιο του 2023 είναι μείον 11,1 μονάδες, τον Ιούνιο του 2022 καταγράφηκαν συν 10,8 μονάδες.

Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικοί πράκτορες προφανώς υποθέτουν ότι η ανεβασμένη ζήτηση θα υποχωρήσει μετά την πανδημία.

Οι πληθωριστικές τάσεις είναι, επίσης, πιθανό να επηρεάσουν τη ζήτηση των πελατών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες αναμένεται να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Μείωση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών και των εσόδων

Η αξιολόγηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών δείχνει την ακόλουθη εικόνα: Ιούνιος 2023 με μείον 9,7 μονάδες και Ιούνιος 2022 με 37,0 μονάδες. Όσον αφορά την εξέλιξη του κύκλου εργασιών, καταγράφηκαν 31,1 μονάδες τον τρέχοντα ημερολογιακό μήνα και 73,7 μονάδες τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.

Θολό το γενικό επιχειρηματικό κλίμα

Τον Ιούνιο, το κλίμα στη γερμανική οικονομία στο σύνολό της είναι “συννεφιασμένο”. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε κατά τρεις μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 88,5 μονάδες, από 91,7 μονάδες τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 90,6 μονάδες.

Οι προσδοκίες των γερμανικών επιχειρήσεων ήταν σημαντικά πιο απαισιόδοξες (από 88,3 σε 83,6 μονάδες). Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για τη γερμανική οικονομία έπεσε στις 93,7 μονάδες από 94,8 μονάδες τον Μάιο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *