Fankhauser
O Peter Fankhauser, διευθύνων σύμβουλος του Thomas Cook

THOMAS COOK: Τα κέρδη αυξάνονται κατά 29% καθώς η Condor ξαναμπαίνει στο “παιχνίδι”

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι τουριστικές και αεροπορικές επιχειρήσεις της Thomas Cook ήταν μεταξύ αυτών που παρουσίασαν τα υψηλότερα κέρδη φέτος, ενώ οι ελπίδες είναι υψηλές για ανάκαμψη της Τουρκία τον επόμενο χρόνο, μετά την άνοδο της Αιγύπτου φέτος.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Ευρώπης αύξησε τα έσοδά του κατά 9% σε λίγο πάνω από 9 δις. λίρες και βελτίωσε τα καθαρά έσοδα κατά 8% σε 330 εκατ. λίρες μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους  2017.

Βασικοί παράγοντες ήταν η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Condor και τα αυξημένα κέρδη στην ηπειρωτική και στη Βόρεια Ευρώπη που αντισταθμίζουν τα χαμηλά νούμερα που παρουσίασε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Peter Fankhauser, δήλωσε: «Η μεγάλη ζήτηση των πελατών οδήγησε σε αύξηση 9% στα έσοδα του έτους. Σε συνδυασμό με την επιτυχή ανάκαμψη του γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Condor, αυτό οδήγησε σε λειτουργικά κέρδη ύψους 330 εκατ. λιρών και σε αύξηση 8% από χρονιά σε χρονιά. Οι ισχυρές επιδόσεις της αεροπορικής εταιρείας του Ομίλου σε μια δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή αεροπορία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι της προόδου μας. Όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, η ηπειρωτική Ευρώπη αναπτύχθηκε έντονα, αλλά και οι κρατήσεις στην περιοχή της Σκανδιναβίας είχαν μια εξαιρετική χρονιά. Από την άλλη πλευρά, ύστερα από τέσσερα συνεχή έτη αύξησης των κερδών, οι επιχειρήσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν μείωση λόγω κυρίως του πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος αγοράς, ειδικά για διακοπές στην Ισπανία.»

Το νέο κομμάτι του «Tour Operator Group» (που καλύπτει όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις) αύξησε τα έσοδά του κατά 7% σε 7,1 δισ. λίρες, όμως σημείωσε μικρή πτώση 2% στα καθαρά κέρδη φτάνοντας τα 250 εκατ. λίρες, φανερώνοντας σημαντική απόδοση στην ηπειρωτική και στη Βόρεια Ευρώπη όμως χαμηλότερα νούμερα στο Ην. Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, η ηπειρωτική Ευρώπη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με αύξηση 35% στα καθαρά κέρδη της φτάνοντας τα 96 εκατ. λίρες, που βασίστηκαν στην αύξηση των εσόδων κατά 9% και στη μείωση του κόστους.

«Στη Γερμανία, διατηρήσαμε τη θέση μας σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, αυξάνοντας τα έσοδά μας κατά 7% και τα καθαρά έσοδα (EBIT) κατά 13 εκατ. λίρες (29%) φτάνοντας τα 8 εκατ. λίρες, με τη βοήθεια πρωτοβουλιών βελτίωσης της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των online κρατήσεων κατά 22%, των αυξανόμενων πωλήσεων πακέτων διακοπών κατά 9% σε own brand ξενοδοχεία, της επέκτασης των σχέσεων με συνεργάτες και της αναδιάρθρωσης των back-office λειτουργιών», σχολίασε η εταιρεία.

Ηνωμένο Βασίλειο

Αντίθετα, τα λειτουργικά κέρδη στο Ην. Βασίλειο μειώθηκαν κατά 23% σε 111 εκατ. λίρες παρά την αύξηση εσόδων κατά 3%. Αυτό οφειλόταν κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά των πακέτων διακοπών στην Ισπανία λόγω του συνδυασμού υψηλότερων τιμών στα ξενοδοχεία, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλήρως οι πελάτες, του σκληρού ανταγωνισμού και της πλεονάζουσας χωρητικότητας των αεροπορικών εταιρειών, καθώς επίσης και της ασθενέστερης λίρας σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα. Στη Βόρεια Ευρώπη, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7% και τα καθαρά κέρδη κατά 4 εκατ. λίρες φτάνοντας τα 102 εκατ.

Το νέο τμήμα «Ομάδα Αερογραμμών», που καλύπτει όλες τις αεροπορικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης της Condor), αύξησε τα έσοδά του κατά 9% σε 3,2 δις λίρες λόγω κυρίως των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και βελτίωσε τα καθαρά κέρδη του κατά 42% στα 115 εκατ. λίρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της Condor, η οποία μετέτρεψε τις απώλειες 12 εκατ. λιρών που είχε πέρυσι σε αντίστοιχα κέρδη, σημειώνοντας αύξηση 9% στην εξοικονόμηση εσόδων και εξόδων.

Για το χειμώνα 2017/18, τα συνολικά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7%, με αύξηση των κρατήσεων κατά 5% και αύξηση των μέσων τιμών κατά 2%. Το τμήμα  «Tour Operator» της εταιρείας έχει αύξηση 6% στα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων 3% περισσότερων κρατήσεων και 3% υψηλότερων μέσων τιμών.

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 3% με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με πέρυσι. Στη Γερμανία, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 2% παρά τη μικρή αλλά συνεχιζόμενη ζήτηση για την Τουρκία λόγω πολιτικών εντάσεων, ανέφερε η ομάδα. Οι κρατήσεις της Condor αυξήθηκαν κατά 2% ενώ οι τιμές παραμένουν σταθερές.

Οι κρατήσεις για το 2018

Σχολιάζοντας τις τάσεις για το καλοκαίρι του 2018, ο Fankhauser δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι πρώιμες κρατήσεις είναι καλές, με υψηλότερες μέσες τιμές, και η εταιρεία ελπίζει η ανάκαμψη της ζήτησης για την Τουρκία και την Αίγυπτο να συμβάλει στη μείωση της πίεσης που παρατηρείται εξαιτίας της ανόδου της Ισπανία, χώρα που επέλεξε το 42% των πελατών για τις διακοπές τους αυτή τη χρονιά.

«Η Τουρκία επωφελείται από την άνοδο των τιμών στην Ισπανία, όπου η ζήτηση για το καλοκαίρι του 2018 είναι και πάλι υψηλή», σχολίασε τονίζοντας πως οι κρατήσεις στη Γερμανία για διακοπές στην Τουρκία ανέβηκαν προ το τέλος του καλοκαιριού. Ο Fankhauser δήλωσε ότι περίμενε οι διακοπές στην Ισπανία να κοστίζουν 6-10% περισσότερο το επόμενο καλοκαίρι, ωστόσο οι πελάτες φαίνεται να δίνουν λίγα χρήματα παραπάνω λόγω των επενδύσεων των ξενοδόχων.

Ο Fankhauser συνέχισε: «Κοιτάζοντας το επόμενο έτος, μπορούμε να δούμε πραγματική ώθηση στην αεροπορική εταιρεία του ομίλου μας και αναμένουμε από τις τουριστικές επιχειρήσεις της ηπειρωτικής και Βόρειας Ευρώπης να συνεχίσουν τις καλές επιδόσεις τους. Παρόλο που οι συνθήκες είναι δύσκολες στο Ην. Βασίλειο, εφαρμόσαμε ένα σύνολο ενεργειών για τη βελτίωση της απόδοσης. Συνολικά, με βάση τις τρέχουσες συναλλαγές, πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να πετύχουμε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *