Photo by Christopher Czermak on Unsplash
Photo by Christopher Czermak on Unsplash

Θύμα της πανδημίας η ιταλική, ξενοδοχειακή βιομηχανία | Κλειστό ένα στα τρία ξενοδοχεία της Ρώμης | Μαζικές απολύσεις

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με ένα στα τρία ξενοδοχεία να είναι κλειστό και πλήθος εργαζομένων να κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο στην τουριστική-ξενοδοχειακή βιομηχανία της Αιώνιας Πόλης.

Η πανδημία του Covid-19 έχει πλήξει τον κόσμο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και η τουριστική-ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημική κρίση, με τις μεγάλες πόλεις τους να “υποφέρουν” ακόμη περισσότερο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι περιορισμοί του Covid-19 έχουν “αποδεκατίσει” τον τουρισμό είναι η Ρώμη, μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία στη Ρώμη αντιμετωπίζει, επί του παρόντος, πολλά ζητήματα. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, 350 από τα περίπου 1.300 ρωμαϊκά ξενοδοχεία είναι κλειστά αυτή τη στιγμή, ενώ άλλα 50 πρόκειται να κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι τρέχοντες αριθμοί πληρότητας έχουν μειωθεί κατακόρυφα, φτάνοντας στα δεδομένα του Απριλίου 2020. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την υποχρέωση παρουσίασης του Green pass για την είσοδο στα ξενοδοχεία, ένα μέτρο που έχει ξεκινήσει η ιταλική κυβέρνηση για να πείσει τους Ιταλούς πολίτες να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την υποστήριξη των ξενοδοχείων της Ρώμης, που επηρεάζονται από το μέτρο. Και εξαιτίας αυτού, πάνω από 7.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, τους επόμενους τρεις μήνες.

Μαζικές απολύσεις

Οι απολύσεις είναι ένα ακόμη, καίριο ζήτημα για τη ρωμαϊκή, ξενοδοχειακή αγορά. Πολλά ξενοδοχεία έχουν ήδη απολύσει τους εργαζομένους τους, όπως για παράδειγμα το Sheraton Hotel ή το Hotel Cicerone. Ενώ, αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συνδικάτα διεκδικούν επείγοντα μέτρα για τη στήριξη της τουριστικής εφοδιαστικής αλυσίδας και ζητούν την επείγουσα απαγόρευση των απολύσεων και την ενεργοποίηση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι εταιρίες να επιρρίψουν το κόστος της πανδημικής κρίσης στους εργαζόμενους.

Ο τουρισμός της πόλης σε κίνδυνο

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο τουρισμού της Ρώμης, Alessandro Onorato, “ο τζίρος του κλάδου είναι σχεδόν μηδενικός και πληρώνουμε το υψηλότερο τίμημα από όλες τις πόλεις της τέχνης”.

“Η πανδημία έχει παγώσει ουσιαστικά τις αφίξεις από χώρες που μέχρι πρόσφατα αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό κομμάτι ταξιδιωτών που κατευθύνονταν στη Ρώμη. Η κρίση επηρεάζει όλους τους σχετικούς κλάδους: τουριστικούς πράκτορες, ξεναγούς, τουριστικά λεωφορεία, ταξί, καταστήματα, εστιατόρια. Η λίστα είναι, δυστυχώς, πολύ μεγάλη”, πρόσθεσε.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης, ο Onorato ζήτησε να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με τον υπουργό Εργασίας, Andrea Orlando, και τον υπουργό Τουρισμού, Massimo Garavaglia.

“Είμαστε ευγνώμονες στην κυβέρνηση για ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος για την οικονομική ανθεκτικότητα του τουρισμού της πόλης: εξαφάνιση ή εκποίηση σε διεθνή κεφάλαια. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε”, κατέληξε ο Onorato.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *