Τι είδαν οι Κορεάτες στην Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

-Η μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη αναδεικνύει την εγγύτητα, όταν οι στόχοι και το όραμα είναι κοινά. Από την επίσκεψη στη Ρόδο του «Ινστιτούτου Ανάπτυξης των νησιών της Ν. Κορέας», Kidi
Η επίσκεψη συνεργασίας 15μελούς αντιπροσωπίας του Ινστιτούτου Ανάπτυξης των νησιών της Κορέας KIDI με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού, 11 Μαίου 2023, στην αίθουσα Γεώργιος Καραγιάννης του Επιμελητηρίου, άνοιξε ευκαιρίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ερευνητικού έργου στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της νησιωτικότητας που αποτελεί το κοινό χαρακτηριστικό των δύο προορισμών.

Λίγα λόγια για το KIDI

H Κορέα, είναι μια χώρα «Αρχιπέλαγος» με 3.382 νησιά από τα οποία τα 464 είναι κατοικημένα. Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης των νησιών της N. Κορέας, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2021 με σκοπό ακριβώς, να αναπτύξει και να υποστηρίξει τα μοναδικά χαρακτηριστικά των νησιών και παράλληλα να διεξάγει ολοκληρωμένη και συστηματική έρευνα, εκτίμηση πολιτικής, συμβουλευτική, εκπαίδευση και δημόσιες σχέσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία με ινστιτούτα εγχώρια και  στην αλλοδαπή.

Διοικείται από συμβούλιο με πρόεδρο τον κύριο Dongho OH και έχει προσωπικό 52 άτομα που εργάζονται σε διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς με στόχο να γίνουν 100. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κρατικά κονδύλια. Οι τομείς αυτοί είναι:

  1. Island R& D Center
  2. Island Policy Think Tank
  3. Island Development & Promotion Project Specialized Institute
  4. Global KIDI Academy
  5. Global Island Hub

Ένας από τους στόχους είναι να λειτουργεί ως hub σε ένα αποτελεσματικό διεθνές δίκτυο μέσα από τη συλλογή και την ανάλυση πληροφορίας πάνω σε πολιτικές νησιωτικές σε πολιτικές προώθησης και σε μεγάλους stakeholders. Θεωρούν ότι τα νησιά μας, η Ελλάδα γενικότερα, μοιάζει με ένα αρχιπέλαγος και έχει μεγάλες ομοιότητες με τη δική τους πολυνησία. Έτσι σχεδίασαν ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη για να συναντήσουν ινστιτούτα ανάλογα και φορείς με κοινούς στόχους και έργα για να γνωριστούν και στη συνέχεια να ανταλλάξουν τεχνογνωσία. Στο μεγάλο ταξί τους στην Ιταλία (Σαρδηνία και Σικελία) και στην Ελλάδα (Αθήνα, Ρόδο, Κρήτη, Σταντορίνη) τους βοήθησε ο Δρ. Μιχάλης Τοανόγλου, μέλος της ΕΠΟΤ Tourism Think Tank, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο Τουρισμού της Κορέας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στην αίθουσα Γεώργιος Γεννηματάς, ο πρόεδρος Γιάννης Γ. Πάππου και το ΔΣ καλωσόρισαν και παρουσίασαν τα Δωδεκάνησα, το profile και την ανάπτυξή τους, ενώ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με την πρόθεση συνεργασίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Για την ΕΠΟΤ – Tourism Think Tank ήταν τιμή και την χαρά να υποδεχθεί μαζί με την διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ), την 15μελή αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο κύριο Dongho OH και υψηλόβαθμα στελέχη του Ινστιτούτου Νησιωτικής Ανάπτυξης της Κορέας (KIDI).

Η συνάντηση εστίασε σε ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας τόσο για νησιωτικές πολιτικές αλλά και για τις σημαντικές προκλήσεις που προβληματίζουν τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες στις δύο χώρες.

Κεντρικός άξονας ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών και η μεθοδολογία παρακολούθησης των επιδόσεων αειφορίας στα νησιωτικά οικοσυστήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε σαφές ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι και προτεραιότητες σε θέματα έρευνας και ανάλυσης των επιδόσεων κρίσιμων δεδομένων της οικονομίας, του περιβάλλοντος αλλά και των ανθρώπινων πόρων.

Εκφράστηκε με σαφήνεια και από τις δύο πλευρές η ισχυρή επιθυμία για συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως καταγράφηκε στο μνημόνιο συνεργασίας (ΜΣ)που υπεγράφη μεταξύ της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού – ΕΠΟΤ και του Ινστιτούτου Νησιωτικής Ανάπτυξης της Κορέας (KIDI). Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν για το KΙDI ο πρόεδρος κύριος Dongho OH και για την ΕΠΟΤ η πρόεδρος κυρία Άντα Καραγιάννη. Βασίζεται στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών της Ελλάδος και της Νότιας Κορέας εκτιμώντας τα οφέλη που αποφέρουν οι συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία μεταξύ ΕΠΟΤ & KIDI θα εστιάσει στους ακόλουθους στόχους:

  1. Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για την εισαγωγή και υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας και στις δύο χώρες.
  2. Συνεργασία σε ερευνητικά έργα που σχετίζονται με την αειφορία και κυρίως με την παρακολούθηση και τη διάδοση αποτελεσματικών πολιτικών αειφορίας σε νησιωτικά οικοσυστήματα.
  3. Στην ανταλλαγή πληροφοριών και μεθοδολογίας αναφορικά με την δημιουργία και λειτουργία παρατηρητηρίων αειφορίας τόσο στην περιοχή των Δωδεκανήσων όσο και σε νησιά της Κορέας.
  4. Εργασία από κοινού για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου βιώσιμων νησιών.
  5. Εργαστείτε ενεργά για τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των νησιών των δύο χωρών για την από κοινού προώθηση ζητημάτων πολιτικής που σχετίζονται με τα νησιά.

Το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης αναπτύσσεται από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τη ΔΕΤΑΠ (Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου), την ΕΠΟΤ Tourism Think Tank (Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού) με τη συνεργασία ομάδας έγκριτων καθηγητών του ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Τα τελευταία 12 χρόνια ο τουρισμός στην Ελλάδα παρά την  δυσμενή κατάσταση της οικονομίας είχε μια ανοδική πορεία και ανέβασε το μερίδιό του στο ΑΕΠ σε 25%.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες. Από αριστερά προς δεξιά: κα Αντα Καραγιάννη πρόεδρος ΕΠΟΤ, κ. Dongho πρόεδρος KIDI, κος Γιάννης Γ. Πάππου πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γεώργιος Αντώνογλου Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου, κα Φαίδρα Σπανού Γ. Γραμματέας Επιμελητηρίου

Εν τω μεταξύ οι νέες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές θέσεις και αξίες που διαμορφώθηκαν απαιτούν ανάλογο σχεδιασμό και στρατηγική που βασίζονται στις τρέχουσες συνθήκες.

Τα Δωδεκάνησα, όπως από το πρωί έχετε ακούσει, είναι ένας από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η στρατηγικές αποφάσεις για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας για να είναι αποτελεσματικές, είναι σημαντικό να στηρίζονται σε αξιόπιστα δεδομένα.

Δημιουργήθηκε λοιπόν η ανάγκη για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης το οποίο θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο χώρο του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, της διακυβέρνησης και της οικονομίας και θα εισηγείται τις κατάλληλες πολιτικές στους λήπτες αποφάσεων για τον προορισμό.

Ο παραπάνω στόχος γίνεται εφικτός με τη δημιουργία βάσης δεδομένων από την οποία αντλούνται πρωτογενή και δευτερογενή στοιχεία για την κατάρτιση των κατάλληλων επιλεγμένων δεικτών. Οι δείκτες θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατάλληλης πολιτικής που θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη Δωδεκάνησο.

Όραμα της τοπικής κοινωνίας είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος για τις παρούσες και μελλοντικές γεννιές κατοίκων και τουριστών – επισκεπτών της περιφέρειας Δωδεκανήσου. Έτσι, η Περιφέρεια Δωδεκανήσου θα γίνει ένας τουριστικός προορισμός που θα εκτιμάται από τους κατοίκους της , τους εκπροσώπους του κλάδου και τους επισκέπτες αφού και οι τρεις πλευρές θα απολαμβάνουν τα αποτελέσματα μιας βιώσιμης και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης.

Αποστολή του παρατηρητηρίου είναι η ανάπτυξη μιας ευρύτερης συνεργασίας με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και η υιοθέτηση νέων μοντέλων επικοινωνίας που θα του επιτρέπουν να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πορεία της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του προορισμού ώστε  να  εισηγείται εμπεριστατωμένες  προτάσεις πολιτικής προς αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις.

Είναι κοινή επιδίωξη η υιοθέτηση των βασικών αρχών και κατευθύνσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) και του Δικτύου Παρατηρητηρίων Αειφορίας (INSTO) με στόχο μέσα από τη συνεργασία όλων των μερών ένας καλύτερος κόσμος να οικοδομηθεί. Οι κοινοί στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από κοινές αξίες, οράματα και προσέγγιση με τρόπο οικουμενικό και ολοκληρωμένο στο μετασχηματισμό με κατεύθυνση την αειφόρο ανάπτυξη.

(*) Άρθρο της ΕΠΟΤ (Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού) με θέμα την επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Ινστιτούτο Νησιωτικής Ανάπτυξης KIDI της Νότιας Κορέας, στη Ρόδο, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με θέμα τη συνεργασία σε θέματα νησιωτικότητας και αειφόρου ανάπτυξης. Υπογράφηκαν δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ KIDI και α) με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, β) ΕΠΟΤ Tourism Think Tank.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *