Την έμπρακτη δέσμευση της Ελλάδας στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλληλεγγύη και ενότητα εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τασσόμενη υπέρ της Οδηγίας της Ε.Ε. για τις ψηφιακές πλατφόρμες η οποία ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, διαλόγου και επεξεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες: «αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την Οδηγία, επειδή είμαστε στην ίδια Ένωση, με τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες απαιτήσεις από τους ανθρώπους μας».
Με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να επισημαίνει: «η Ελλάδα εξέφρασε όλες τις ανησυχίες της, όπως έκανε όλους αυτούς τους προηγούμενους μήνες, ανησυχίες κυρίως σε σχέση με την έλλειψη πλήρους νομικής σαφήνειας». Η Δόμνα Μιχαηλίδου προσέθεσε ότι στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει είναι υπέρ των εργαζομένων στις πλατφόρμες, όπου η ασφάλεια στην εργασία είναι εγγυημένη και τα συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης εφαρμόζονται.
Το συμφωνηθέν κείμενο επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των εθνικών συστημάτων εργασίας και της διασφάλισης ελάχιστων προτύπων προστασίας για τα περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σύμπνοια μεταξύ των Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών υπήρξε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις μελλοντικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Στην τοποθέτησή της η Ελληνίδα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε περισσότερες ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του εισοδήματος. Πρέπει να παρέχουμε τα σωστά κίνητρα προκειμένου να περάσουμε από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας και να φροντίσουμε πως οι άνθρωποι θα εισέρχονται ή θα επανεισέρχονται ομαλά στην αγορά εργασίας».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στις Βρυξέλλες η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου συμμετείχε επίσης στο πρωινό εργασίας του Λαϊκού Κόμματος και στο άτυπο πρωινό εργασίας των Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών.
Η ΓΣΕΕ
Μετά από συντονισμένη προσπάθεια των ευρωπαϊκών συνδικάτων στην οποία πρωτοστάτησε η ΓΣΕΕ, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερψήφισαν την οδηγία η οποία ρυθμίζει και διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ” έντονες πιέσεις της Συνομοσπονδίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση απέδωσαν, με αποτέλεσμα να δώσει το πράσινο φως υπερψηφίζοντας τη σχετική οδηγία ανταποκρινόμενη στο αίτημα χιλιάδων εργαζομένων.
Με τη συγκεκριμένη οδηγία άνθρωποι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών θα μπορούν πλέον να αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο το μισθό, να λαμβάνουν επιδόματα και φυσικά να ασφαλίζονται.
Η απόφαση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας και τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, θα πρέπει να προσαρμοστούν για την γρήγορη εφαρμογή της”.
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ: Εργασία σε πλατφόρμες: το τέλος της ψευδούς αυτοαπασχόλησης είναι πλέον εφικτό
Εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρόκειται επιτέλους να λάβουν κατώτατους μισθούς, επιδόματα ασθενείας και να αποκτήσουν και άλλα δικαιώματα που συνδέονται με την προστασία της απασχόλησής τους, μετά τη σημερινή υιοθέτηση της οδηγίας για την εργασία σε πλατφόρμες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Τα συνδικάτα πέτυχαν να συμπεριληφθεί στην οδηγία το τεκμήριο της απασχόλησης με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Αντί μεμονωμένοι εργαζόμενοι να περνούν από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξουν ότι είναι εργαζόμενοι, εναπόκειται πλέον στις εταιρείες πλατφορμών να αποδείξουν ότι δεν είναι εργαζόμενοι.
Η οδηγία αναγνωρίζει επίσης τον ρόλο των συνδικάτων σε όλες τις πτυχές της οικονομίας πλατφόρμας, όπου περιλαμβάνονται και θέματα όπως η διαχείριση αλγορίθμων. Παρά τις εκκλήσεις για αποδυνάμωση αυτών των διατάξεων, αυτές δεν επηρεάστηκαν από πολυάριθμες επιθέσεις γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για συλλογικές διαπραγματεύσεις στην οικονομία πλατφόρμας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρόκειται να αυξηθεί σε 43 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.