©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τι είπε ο Γρηγόρης Τάσιος στην άτυπη ΓΣ των προέδρων της ΠΟΞ | VIDEO

VIDEO ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με αναφορές στη μεγάλη συνεισφορά του Ελληνικού Τουρισμού στην οικονομία και κοινωνία, ξεκίνησε την ομιλία του στο Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΟΞ.Τα δύο βασικά μηνύματα του συμβουλίου, που έγινε με πολύ μεγάλη συμμετοχή προέδρων της ΠΟΞ και μελών της κυβέρνησης, ήταν ενότητα στον κλάδο και στήριξη από την κυβέρνηση, με δράσεις και αποφάσεις σε μείζονα θέματα που απασχολούν τα ξενοδοχεία.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος υπογράμμισε ότι «με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν τα τουριστικά έσοδα που έφτασαν πράγματι στο επίπεδο του 2019,  σχεδιάζονται όλο αυτό το διάστημα και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τη δύσκολη αυτή περίοδο» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις του 2022 και του 2023, ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και ορεινού – ημιορεινού όγκου:

«Μπορεί τα δημόσια έσοδα να ενισχύονται, αυτό όμως δεν σημαίνει πως λύθηκαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα του κλάδου» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες δεν πέρασαν. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Μπορεί η δυναμική του ΄22 να μας κάνει αισιόδοξους και για το ΄23, μπορεί τα προμηνύματα να είναι θετικά όπως αποδείχθηκε και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, όμως οι αβεβαιότητες παραμένουν. Όταν πέφτουν πύραυλοι μέσα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως δεδομένο κι όταν ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που πιέζονται για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βιοτικές ανάγκες τους».

Στο Συμβούλιο των Προέδρων Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Philoxenia 2022, ακολούθησε συζήτηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και τους Διοικητές ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή και ΔΥΠΑ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Πρόεδροι του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, καθώς και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Marketing Greece κ. Ιωάννα Δρέττα, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Καραγιάννη κ.α..

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου  και στο κανάλι του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στο youtube.

Η ομιλία

Η ομιλία του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου  έχει ως εξής:

“Χαίρομαι που συναντιόμαστε ξανά όλοι, εδώ στο κλασσικό ραντεβού της Philoxenia, στην πάντα όμορφη Θεσσαλονίκη μας.

Φέτος συναντόμαστε στο τέλος μιας σεζόν που πήγε πολύ καλά κι έδειξε δυο πράγματα. Πρώτον, την ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει γρήγορα από τις κρίσεις και δεύτερον,  τη μεγάλη προσφορά του στην κοινωνία και την οικονομία, αφού με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν οι πάντες την πορεία των τουριστικών εσόδων. Με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν τα τουριστικά έσοδα που έφτασαν πράγματι στο επίπεδο του 2019,  σχεδιάζονται όλο αυτό το διάστημα και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τη δύσκολη αυτή περίοδο.  Και είναι πολύ σημαντικό πως αυτή η προσφορά γίνεται αντιληπτή από την κοινωνία καθώς και σε δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του φθινοπώρου, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 77% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν την επιτυχία του τουρισμού.

Όμως για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή διάστασή τους, το 2022 δεν είναι 2019. Ερχόμαστε από μια διετία μεγάλων απωλειών εξαιτίας της πανδημίας κι αντιμετωπίζουμε σήμερα πρωτόγνωρες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τον δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις που εκτινάσσουν στα ύψη τα λειτουργικά μας έξοδα. Μπορεί τα δημόσια έσοδα να ενισχύονται, αυτό όμως δεν σημαίνει πως λύθηκαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα του κλάδου.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους συναδέλφους των μονάδων 12μηνης λειτουργίας και των καταλυμάτων των ορεινών και ημιορεινών όγκων που πέρασαν το πρώτο τετράμηνο του 2022 με πολύ χαμηλές πληρότητες και τώρα  αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση του λειτουργικού κόστους που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με ένα τριήμερο την 28η Οκτωβρίου και με δυο βδομάδες τα Χριστούγεννα.

Σε αυτές τις προκλήσεις λοιπόν στρέφουμε τώρα την προσοχή μας, κυρίως δε σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.  Είχαμε πριν από μερικές μέρες μια παραγωγική θα έλεγα σύσκεψη, με  τον Υπουργό Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσο, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή και του Προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου. Τρεις είναι οι παρεμβάσεις που συζητήθηκαν.

Πρώτον, το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού.

Δεύτερον, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Τρίτον, συμφωνήσαμε να υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Αυτή η δράση πέρα από την οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είναι λοιπόν θετικό το μήνυμα που βγαίνει όπως εξίσου θετικό είναι πως συμφωνούμε όλοι για την ανάγκη προβολής κι ανάδειξης της «άλλης Ελλάδας». Η ηπειρωτική χώρα διαθέτει σπάνιες φυσικές ομορφιές, μοναδική αρχιτεκτονική, σπουδαία γαστρονομική παράδοση, μοναδικά μνημεία ιστορίας και πολιτισμού που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαγνήτης για την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο και ειδικά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ένα ακόμη θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας είναι η επιβεβλημένη ανάγκη για παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ως χώρα έχουμε καθυστερήσει πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το φαινόμενο γιγαντώνεται με πολύ αρνητικές συνέπειες  για την αγορά της φιλοξενίας αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Αυτό αναδείχθηκε και μέσα από τη σχετική ημερίδα που οργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο όπου παρουσιάστηκε και μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της  Grant Thornton.

  • Η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό,  15% ετησίως. Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος τέτοιο που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο.
  • Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά, δημιουργώντας οξυμένα προβλήματα στέγασης.
  • Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν  σημαντικές απώλειες  σε επίπεδο δημοσίων εσόδων λόγω του τρόπου φορολόγησής τους. Το 2016 οι απώλειες των δημοσίων εσόδων έφταναν τα 160,6 εκατ. Ευρώ. Το 2022 η εκτίμηση για τις απώλειες των δημοσίων εσόδων ανέρχεται στα 316,7 εκατ. Ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή διπλασιασμός των καθαρών απωλειών δημόσιων εσόδων κατά το διάστημα 2019-2022.
  • Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στερούν τη δημιουργία πρόσθετων 39.000  θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.

Σε αυτά τα στοιχεία προσθέστε τις εικόνες της ντροπής να βλέπουμε γιατρούς και δασκάλους να κοιμούνται στα αυτοκίνητα γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτι στα νησιά. Ή να φεύγουν και να στερούνται οι τοπικές κοινωνίες από κρίσιμες υπηρεσίες.

Προτάσεις από τον κλάδο υπάρχουν. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα γιατί το κοινωνικό κόστος είναι πλέον πελώριο. Δεν λέμε να εξαφανιστεί η δραστηριότητα, ουτε θα ήταν ρεαλιστικό άλλωστε. Λέμε όμως πως πρέπει να μπουν όρια και να υπάρξει ένα δίκαιο πλαίσιο ρύθμισης με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνοντας θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η ενότητά μας. Είναι η δύναμή μας. Η δύναμη που μας βοήθησε να χτίσουμε τις αντοχές μας την προηγούμενη διετία, να μείνουμε όρθιοι και να γίνουμε οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της τουριστικής ανάκαμψης.

Οι δυσκολίες δεν πέρασαν.  Οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Μπορεί η δυναμική του 22 να μας κάνει αισιόδοξους και για το 23, μπορεί τα προμηνύματα να είναι θετικά όπως αποδείχθηκε και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, όμως οι αβεβαιότητες παραμένουν. Όταν πέφτουν πύραυλοι μέσα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως δεδομένο κι όταν ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που πιέζονται για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βιοτικές ανάγκες τους.

Η ενότητά μας λοιπόν είναι το απόλυτο όπλο μας, όπως κι αν διαμορφώνονται οι συνθήκες.  Μια φωνή, στην ίδια γραμμή, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση. Η δική μας ενότητα είναι αυτή που κάνει να ακούγεται δυνατά και καθαρά η φωνή του Έλληνα ξενοδόχου,  όταν προτείνουμε, όταν διεκδικούμε, όταν πετυχαίνουμε να κερδίσουμε αυτό που αξίζει η προσφορά μας.

Αυτή είναι η στρατηγική της ΠΟΞ που έχει δικαιωθεί απόλυτα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια κι έτσι συνεχίζουμε. Άλλωστε, στρατηγική που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Την υπηρετείς με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Τι είπε ο Γρηγόρης Τάσιος στην άτυπη ΓΣ των προέδρων της ΠΟΞ | VIDEO

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *