tsiodras

Τι είπε σήμερα για Τουρισμό ο καθηγητής Τσιόδρας|Τι θα συζητηθεί αύριο στις Βρυξέλλες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατ’ αρχήν θετικός για τον εσωτερικό Τουρισμό, αλλά επιφυλακτικός για τον εισερχόμενο, εμφανίστηκε στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι αναμένουμε και αποφάσεις από διεθνή όργανα, την στιγμή που αύριο συζητείται στις Βρυξέλλες, ένα ευρύ πακέτο για τον Τουρισμό, τις Μεταφορές και τα Ταξίδια.

Ο καθηγητής Τσιόδρας, αφού έδωσε τα στοιχεία για την εξέλιξη του κορωνοϊού, ερωτηθείς για τις αποφάσεις σχετικά με τον Τουρισμό, είπε χαρακτηριστικά: “Θα δούμε εάν και εφόσον θα γίνει εφικτή η διαδικασία του Τουρισμού, αφού σήμερα απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση των τουριστών. Υπάρχει η οικονομική διάσταση του Τουρισμού, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την πατρίδα μας, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η δημόσια Υγεία. Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τώρα το άνοιγμα του Τουρισμού. Υπάρχει άλλωστε διαδικασία στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών και η επάρκεια για την φροντίδα θα είναι σημαντικά εργαλείαγια να διασφαλιστεί η παγκόμια ασφάλεια. Το θέμα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας και στις άλλες χώρες του εξωτερικού. Σταδιακά θα σκεφτούμε τον εσωτερικό τουρισμό, με κανόνες υγιεινής και με την χρήση μάσκας. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες απαγορεύσεις και στον εσωτερικό τουρισμό. Και εύχομαι τα προβλήματα που θα υπάρξουν, να αντιμετωπιστούν ταχύτατα και με πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Είναι λίγο νωρίς για συζήτηση για εισερχόμενο τουρισμό, καθώς δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Βέβαια συζητάμε κανόνες και η Επιτροπή σιγά σιγά, συμφωνεί στους κανόνες αυτούς. Δεν έχουν οριστικοποιηθεί όμως οι κανόνες αυτοί και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Θα πρέπει οι διαδικασίες να προστατεύουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ότι αποφασιστεί θα γίνει με κανόνες”. (Δείτε το video στο -1.51.23)

Ακόμη ο καθηγητής δίνοντας αισιοδοξίας είπε ότι σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών. Προειδοποίησε όμως ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό.

Απαντώντας ακόμη σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 25 Μαϊου θα επιτραπεί η μετάβαση στα νησιά, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τι θα συζητηθεί αύριο

Στο μεταξύ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την αυριανή σημαντική σύσκεψη της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου υπάρχει προσμονή για έγριση πακέτου για τον Τουρισμό, τις Μεταφορές και το άνοιγμα των συνόρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ανακοινωθούν γενικές κατευθυντήριες γραμμές, χωρίς λεπτομέρειες και στην κατελυθυνση αυτή κινείται και το non paper της ελληνικής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηε το πρωί. Ωστόσο υπάρχουν και κα΄ποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ολιγοήμερη αναβολή των ανακοινώσεων.

α σύνορα στο πλαίσιο της κρίσης του κοροναϊού, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που φαίνεται από το  .

Ως γνωστόν ο τουρισμός ήταν ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς κίνησης για να επιβραδύνουν τον ιό.

Ο προγραμματισμός της αυριανής σύσκεψης, όπως έχει αποκαλύψει το EURACTIV.com, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Ανακοίνωση για τον τουρισμό
  • Πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας για κύριες τουριστικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων
  • Οδηγίες για την ασφαλή και υγιή επανέναρξη της μεταφοράς επιβατών
  • Οδηγίες για την άρση των εσωτερικών συνόρων
  • Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προσωρινού περιορισμού σε μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ
  • Σύσταση για αξιόπιστα και ελκυστικά κουπόνια ταξιδιού ως εναλλακτική επιλογή

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο www.euractiv.com, ότι το κολέγιο των επιτρόπων θα υιοθετήσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου του COVID-19 στον Τουρισμό, έναν από τους σημαντικότερους τομείς για την ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά για τις νότιες χώρες. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ, αλλά η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια 400 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα. Μια ομάδα εννέα κρατών μελών (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία) κάλεσαν την Επιτροπή να καταρτίσει ένα ειδικό σχέδιο ανάκαμψης για τον τουρισμό. Είπαν επίσης ότι θα χρειαστούν «ομοιογενείς» ταξιδιωτικοί κανόνες και προειδοποίησαν ότι μια άτακτη χαλάρωση των μέτρων κλειδώματος θα στρεβλώσει περαιτέρω τον τουριστικό τομέα.

primagel
adv

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θέλει να καθιερώσει ένα «έξυπνο» σύνολο αρχών, σύμφωνα με την πρόεδρο von der Leyen, για να διασφαλίσει ότι η θερινή περίοδος θα σωθεί τουλάχιστον εν μέρει και οι Ευρωπαίοι μπορούν να ταξιδέψουν στους τουριστικούς προορισμούς, υπό ασφαλείς συνθήκες.

«Αυτό το καλοκαίρι δεν έχει χαθεί», έχει δηλώσει η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Margrethe Vestager.

Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να κρέμεται από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και δεν είναι πολύ σαφές πότε οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ ή πέραν αυτής.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο ζήτημα που θα αντιμετωπίσει η Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα είναι τα κουπόνια που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες σε επιβάτες ακυρωμένων πτήσεων, αντί της υποχρεωτικής αποζημίωσης. Συνολικά 20 κράτη μέλη και ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωβουλευτών υποστηρίζουν την επιλογή κουπονιών, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να χρεωοκοπήσουν, λόγω της αναστολής των αεροπορικών ταξιδιών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *