deriziotis

Τι γίνεται με τη Ρωσία και τον ελληνικό Τουρισμό; Όλα καλά;

ΓΝΩΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αρχές δεκαετίας 1990, δεν θυμάμαι ομολογώ, η ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης δεν πήγαινε καλά στο -τότε- πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο παιχνίδι της Κυριακής, “μάζεψε” μια τεσσάρα.

Ο προπονητής για τιμωρία βάζει στην ομάδα προπόνηση την Δευτέρα, κι εκεί που ξεκινάει η προπόνηση στο Χαριλάου, ξάφνου εμφανίζεται μια ομάδα οργανωμένων οπαδών του Άρη, που ανεβαίνουν στην κερκίδα και εκεί που όλοι αγωνιούν μην κάνουν ντου στον αγωνιστικό χώρο και περιλάβουν τους παίκτες, οι τύποι κάθονται ήσυχα ήσυχα στο τσιμέντο και ανοίγουν ένα πανό, που έγραφε: “Τι γίνεται, όλα καλά”;

Αυτό λοιπόν “έπαιξε” πολύ στις αθλητικές εφημερίδες της εποχής και όχι μόνο, ενώ σχολιάστηκε το χιούμορ και η ευρηματικότητα των οργανωμένων οπαδών του Άρη Θεσσαλονίκης.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Θα μου πείτε και δικαίως πιθανώς: Τι σχέση έχει το ποδόσφαιρο, ο Άρης και το 1990, με τον ελληνικό Τουρισμό του 2020;

Έχει και παραέχει.

Θα πρότεινα να ακολουθήσουν την ίδια τακτική, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον εισερχόμενο Τουρισμό, από την Ρωσία, τις χώρες της ΚΑΚ και τις λοιπές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Να φτιάξουν ένα πανό και να πάνε στην πλατεία Συντάγματος, μεταξύ Βουλής και υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και να το ανοίξουν ρωτώντας:

“Τι γίνεται με τη Ρωσία; Όλα καλά”;

Στην εφετινή τουριστική περίοδο – Θεός να την κάνει-, όλες οι επιχειρήσεις υπέστησαν πολύ μεγάλο πλήγμα και μείωση τζίρου.

Όλες όμως έκαναν κάποιο τζίρο, είχαν κάποια έσοδα, τα οποία προφανώς και δεν φτάνουν για να επιβιώσουν.

Υπάρχουν όμως και κάποιες που δεν έβαλαν ούτε ένα σεντς στα ταμεία τους και αυτές είναι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία και τις χώρες της περιοχής.

Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι Έλληνες σπεσιαλίστες, που έχουν όλα τα “αυγά” τους στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και κάποιες ακόμη που έχουν και άλλες αγορές.

Πραγματικά θεωρώ πλεονασμό να θυμίσω τους Έλληνες σπεσιαλίστες tour operators σε Αγγλία και Γερμανία, που εγκληματικά η ελληνική Πολιτεία τους άφησε να σβήσουν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αντιθέτως οι Τούρκοι, που δεν είχαν τέτοιες εταιρίες, έφτιαξαν, όπως και αεροπορικές εταιρίες, που δουλεύουν αποκλειστικά με Τουρκία. Και για χάρη της οικονομίας της κουβέντας να θυμίσω την Anex που εξαγόρασε κομμάτια της Thomas Cook στην Γερμανία, κατευθύνοντας τους Γερμανούς τουρίστες στην Τουρκία.

Πρέπει χθες η ελληνική κυβέρνηση και τα οικονομικά υπουργεία -γιατί το υπουργείο Τουρισμού ούτε αρμοδιότητα έχει, ούτε χρόνο καθώς είναι απασχολημένο με τις ομιλίες του υπουργού για … προσέλκυση επενδύσεων-, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις αυτές, να επιβιώσουν.

Φέτος η χρονιά χάθηκε και εκατομμύρια Ρώσοι ταξίδεψαν στην Τουρκία ενώ θα μπορούσαν 200.000 – 300.000 Ρώσοι, υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Αλλά…

Εάν χαθούν οι Έλληνες σπεσιαλίστες στη Ρωσία, θα παρακαλάμε το Anex και το Pegus να μας φέρουν τουρίστες…
Και ο νοών νοείτω.

Γι’ αυτό ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα.

ΥΓ: Με ρώτησε πριν κάποιο διάστημα υπουργός παραγωγικού υπουργείου για το θέμα και εντυπωσιάστηκε για την εξέλιξη και την απώλεια των σπεσιαλίστων Ελλήνων tour operators. Εγώ από την πλευρά μου εντυπωσιάστηκα, όχι που δεν ήξερε τίποτα, αλλά που ούτε η υπηρεσία, ούτε οι σύμβουλοί του είχαν φροντίσει να τον ενημερώσουν.
Τόση άγνοια;

ΥΓ1: Σημαντική οικονομική στήριξη παρείχε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην Τουρκία, προς τους tour operator Anex Tour, Pegas Touristik και Odeon. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο παρείχε οικονομική στήριξη αξίας 10 εκατ. δολαρίων υπό τη μορφή δανείων. Τα δάνεια τελούν υπό εγγύηση και το επιτόκιο ανέρχεται στο 7.5%, ενώ τα πρώτα 2 χρόνια αποτελούν περίοδο χάριτος. Ο τουρκικός τύπος αναφέρει πως οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει δάνεια ύψους 30 εκατ. δολαρίων. Ύστερα από την έξαρση της πανδημίας κατά τον Απρίλιο διατέθηκαν πακέτα στήριξης ύψους 120 εκατ. δολαρίων προς τις εταιρίες εφόσον ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες. Τονίζεται πως ο Όμιλος Corendon έλαβε δάνειο ύψους 30 εκατ. δολαρίων. Αυτά γράφαμε τον Ιούλιο. Οι Τούρκοι έτρεξαν!!! Εμείς;

ksd Ρωσία
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *