Έξαλλοι με τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της απέναντι στα διεθνή ταξίδια οι επικεφαλής της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας του Ην. Βασιλείου καλούν την κυβέρνηση του Boris Jonhson και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις επιπτώσεις της απόφασης υποβάθμισης της Πορτογαλίας από την “πράσινη” στην “πορτοκαλί λίστα”, και της μετακίνησης μιας σειράς δημοφιλών προορισμών, όπως η Κόστα Ρίκα, η Αίγυπτος και το Τρινιντάντ στην “κόκκινη λίστα”, τόσο στην οικονομία του Ην. Βασιλείου, όσο και στον κλάδο των διεθνών ταξιδιών.
Ανάμεσα στους δέκα πιο θυμωμένους ηγέτες του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στο Ην. Βασίλειο, οι οποίοι εξαπολύουν “μύδρους” κατά της κυβέρνησης Jonhson, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, η διευθύνουσα σύμβουλος του Advantage Travel Partnership, Julia Lo Bue-Said, ο διευθύνων σύμβουλος των Jet2.com και Jet2holidays, Steve Heapy, και άλλοι.
Ας δούμε τι λένε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Independent:
Michael O’Leary, διευθύνων σύμβουλος Ryanair
“Αυτή η στάση της κυβέρνησης Τζόνσον απέναντι στα διεθνή ταξίδια είναι επιζήμια για το Ηνωμένο Βασίλειο και για εκατομμύρια οικογένειες στη χώρα. Η Ryanair καλεί τους Boris Johnson και Grant Shapps να μετακινήσουν εκ νέου την Πορτογαλία στην ‘πράσινη λίστα’ και να προσθέσουν και τους υπόλοιπους χαμηλού κινδύνου προορισμούς, όπως η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες, έτσι ώστε οι βρετανικές οικογένειες να μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι του 2021”.
Julia Lo Bue-Said, διευθύνουσα σύμβουλος Advantage Travel Partnership
“Με την Πορτογαλία να έχει προστεθεί τώρα στην ‘κίτρινη λίστα’, έχουμε κολλήσει σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ταξιδιωτικό déjà vu. Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι για τις χώρες που δεν περιλαμβάνονται στην ‘πράσινη λίστα’ σε σύντομο χρονικό διάστημα υποβαθμίζεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και δημιουργούνται τεράστιες επιχειρησιακές προκλήσεις για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τη βιομηχανία.
Όταν ο Borris Jonhson ανακοίνωσε τον χάρτη πορείας του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ανάκαμψη, δήλωσε ότι η προσέγγιση θα ήταν ‘προσεκτική αλλά μη αναστρέψιμη’. Είναι σαφές ότι η ίδια προσέγγιση δεν έχει υιοθετηθεί για τα διεθνή ταξίδια, παρά το έργο της Global Travel Taskforce”.
Και καταλήγει με νόημα: “Έχουμε μείνει να ασχολούμαστε με μια κυβέρνηση που φαίνεται να έχει ξεχάσει την ύπαρξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της”.
Steve Heapy, διευθύνων σύμβουλος Jet2.com και Jet2holidays
“Όταν εφαρμόζονται τα κριτήρια της κυβέρνησης για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ταξίδια, απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί περισσότεροι προορισμοί σε όλη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο δεν επιτρέπεται να ανοίγουν στους παραθεριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τώρα ζητάμε απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα, έτσι ώστε οι πελάτες μας και η βιομηχανία να μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τι οδηγεί σε αυτές τις αποφάσεις.
Παρ’ όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ταξίδια μπορούν να επανεκκινήσουν με ασφάλεια, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη ανοίγει.
Οι πελάτες μας δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να ξεφύγουν πραγματοποιώντας τις πολυπόθητες διακοπές τους και οι συνάδελφοί μας δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να δώσουν στους πελάτες τους τις διακοπές που τους αξίζουν. Γνωρίζουμε ότι τα διεθνή ταξίδια μπορούν να επανεκκινήσουν με ασφάλεια, οπότε καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει επειγόντως την προσέγγισή της και να συνεργαστεί με τη βιομηχανία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό”.
Charlie Cornish, διευθύνων σύμβουλος Manchester Airports Group
“Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται το δικό της σύστημα και ότι τα διεθνή ταξίδια ‘αποδιοπομπαιοποιούνται’ άδικα, θέτοντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.
Οι προορισμοί χαμηλού κινδύνου εξακολουθούν να παραμένουν εκτός της ‘πράσινης λίστας’, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλείς να τους επισκεφθούν. Με τα ποσοστά των περιστατικών Covid να είναι χαμηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Βαλεαρίδες, τα Κανάρια νησιά και ορισμένα ελληνικά νησιά δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Είμαστε κολλημένοι με ένα σύστημα που προφανώς δεν είναι κατάλληλο, και αρνούμαστε στους ανθρώπους την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με ασφάλεια, φέτος”.
Η έλλειψη διαφάνειας είναι σοκαριστική και εντελώς απαράδεκτη. Εάν η κυβέρνηση διαθέτει πληροφορίες που υποστηρίζουν τις αποφάσεις της, τότε πρέπει να τις δημοσιεύσει. Ζητήσαμε επανειλημμένα αυτά τα δεδομένα, αλλά μας αφήνει στο σκοτάδι σχετικά με το πώς κάνει αυτές τις επιλογές”.
Tim Alderslade, διευθύνων σύμβουλος Airlines UK
“Αυτός δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των επιβατών. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε μια ‘πράσινη λίστα’ παρακολούθησης για να αποφύγει το ίδιο το σενάριο άνθρωποι να εγκλωβίζονται στο εξωτερικό. Πού είναι αυτή;
Η απόφαση της κυβέρνησης προστίθεται απλώς στην πεποίθηση ότι οι υπουργοί δεν θέλουν να επανεκκινήσουν τα διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Αντίθετα, επιθυμούν να αποκόψουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο, παρά την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού.
Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να μας το πούνε, ώστε να γλυτώσουμε τους πελάτες μας από την ταλαιπωρία.
Το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολίων που δημιουργήσαμε έχει πλέον διαβρωθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να μείνει πιο πίσω από την υπόλοιπη Ε.Ε., που ανοίγει με ασφάλεια τον τουρισμό της και καταργεί τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους επιβάτες”
Andrew Flintham, διευθύνων σύμβουλος TUI UK
“Η απόφαση της κυβέρνησης να μετακινήσει την Πορτογαλία από “πράσινη” σε “πορτοκαλί” θα προκαλέσει ανείπωτη ζημιά στην εμπιστοσύνη των πελατών.
Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παρά τα πολλαπλά αιτήματα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να είναι διαφανής σχετικά με τα δεδομένα που απαιτούνται ώστε οι προορισμοί να χαρακτηρίζονται “πράσινοι”, “πορτοκαλί” και “κόκκινοι”.
Πρέπει να δούμε τη μεθοδολογία ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας και να σχεδιάσουμε τις δραστηριότητές μας αναλόγως. Υπάρχουν προορισμοί σε όλο τον κόσμο με λίγες ή καθόλου περιπτώσεις Covid-19 και καλά ποσοστά εμβολιασμού, οπότε πρέπει να καταλάβουμε γιατί αυτοί παραμένουν στην ‘πορτοκαλί λίστα'”.
Mark Tanzer, διευθύνων σύμβουλος ABTA
“Η εγχώρια στρατηγική υγείας της κυβέρνησης συνεχίζει να αποτρέπει κάθε ουσιαστική επανάληψη των διεθνών ταξιδιών. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε την ανάκαμψη ενός τομέα πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ οι προορισμοί διακοπών παραμένουν εκτός της ‘πράσινης λίστας’. ‘
Οι τουριστικοί οργανισμοί και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν μπόρεσαν να αποκομίσουν έσοδα από την αρχή της πανδημίας και εξαρτώνται από την επιστροφή των διεθνών ταξιδιών ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά”.
John Holland-Kaye, διευθύνων σύμβουλος Heathrow Airport
“Στόχος της έκθεσης Global Travel Taskforce της κυβέρνησης ήταν να ‘ξεκλειδώσουν’ τα ταξίδια χαμηλού κινδύνου, με ασφάλεια. Η Βρετανία είναι η οικονομία με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των G7 και την εβδομάδα που ο πρωθυπουργός φιλοξενεί ηγέτες της G7, για να ξεκινήσει το όραμα της κυβέρνησής του για την Παγκόσμια Βρετανία, στέλνει το μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο”.
João Fernandes, πρόεδρος Algarve Tourism
“Είμαστε απογοητευμένοι για τη μετακίνηση της Πορτογαλίας στην ‘πορτοκαλί λίστα’. Στην περιοχή του Αλγκάρβε φιλοξενούμε τα δύο τρίτα των βρετανικών διανυκτερεύσεων στην Πορτογαλία. Και από την έναρξη της πανδημίας, το Αλγκάρβε είχε τον χαμηλότερο αριθμό περιπτώσεων Covid και τους καλύτερους δείκτες από την υπόλοιπη χώρα.
Τα ξενοδοχεία, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι συνεργάτες μας θα βρεθούν και πάλι σε μια δύσκολη κατάσταση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους συνεχώς μεταβαλλόμενους κανονισμούς. Για τους παραθεριστές που προσπαθούν να κλείσουν διακοπές στο εξωτερικό είναι μια εξίσου δύσκολη κατάσταση.
Ελπίζουμε ότι θα επανεξετάσουν τις διακοπές τους στο Αλγκάρβε, αργότερα μέσα στη χρονιά, και δεν θα τις ακυρώσουν”.
Ανώνυμος διευθύνων σύμβουλος αεροπορικής εταιρίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί
“Το υποσχεθέν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ενημερώσεις στη βιομηχανία αντικαταστάθηκε από διαρροές στο Daily Mail, γεγονός εντελώς απαράδεκτο. Και καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε σταθερά να δημοσιεύσει τα κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναθεωρηθούν με κανέναν τρόπο”.