deriziotis

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση…χθες, και οι ξενοδόχοι σήμερα και αύριο

ΓΝΩΜΗ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη

Είναι γεγονός ότι η χρεωκοπία του Thomas Cook αιφνιδίασε τους πάντες, σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Thomas Cook.

Ήταν ωστόσο τόσο μεγάλο το μέγεθος του οργανισμού και οι επιπτώσεις που θα υπήρχαν από μια χρεωκοπία, που όλοι πιστεύαμε ότι δεν θα αφηνόταν να καταρρεύσει.

Τα γιατί, τα πως και το τι έγινε, θα το μάθουμε μόλις πέσει η σκόνη, γιατί υπάρχουν πελώρια ερωτηματικά, απορίες, και πολλά “περίεργα”, ακόμη και για ανθρώπους όπως εγώ, που σιχαίνονται τις θεωρίες συνωμοσίας και σίγουρα η δημοσιογραφική, αλλά και η δικαστική έρευνα, θα έχουν πολλά να πουν.

Η κατάρρευση όμως έγινε και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες.

Και οι συνέπειες είναι πολλές και μεγάλες.

Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση από την κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και πολύ χαμηλά σε σχέση με τον πήχυ που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει βάλει με την εκλογή του στην θέση του πρωθυπουργού, για την λειτουργία του κράτους και την στάση απέναντι στις επιχειρήσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τον ΦΠΑ του Αυγούστου, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το φόρο διαμονής, και στο επόμενο διάστημα ένα σωρό φόρους και τέλη, για τιμολόγια που δεν θα εισπράξουν.

Για όποιον δεν το γνωρίζει, ή κάνει πως δεν το γνωρίζει, ο Thomas Cook δεν έχει πληρώσει από τον Ιούλιο, όπερ σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει ΦΠΑ και υποχρεώσεις Ιουλίου, χωρίς να έχουν εισπράξει απολύτως τίποτα.

Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην απαλλαγή των ξενοδοχείων από τον φόρο διαμονής για 17 ημέρες (!!!).

Δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση αυτή, θα ήθελα ωστόσο να πω στον υφυπουργό που … έκανε διάλεξη για τον Καπιταλισμό στην κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας για την λήψη μέτρων για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, ότι ο ελληνικός Τουρισμός ήταν και είναι εδώ, στηρίζοντας την χώρα και δεν του αξίζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα και να είναι γενναίες, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία και τους υπόλοιπυς προμηθευτές του Τhomas Cook, αλλά για όλη την ελληνική οικονομία και κοινωνία, γιατί το ντόμινο των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων που θα καταρρεύσουν, θα παρασύρει τους προμηθευτές και τους εργαζόμενούς τους.

Αν τα ξενοδοχεία ελλείψει κρατήσεων ή λόγω ταμειακής αδυναμίας, κατεβάσουν ρολά, ένα ή δύο μήνες νωρίτερα απ’ ότι συνήθως, ας μας πουν οι ειδήμονες ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τα δημόσια ταμεία.

Οι ξενοδόχοι, οι φορείς του Τουρισμού, αλλά και οι παροικούντες την Οικονομία, ανησυχούν από την κυβερνητική ατολμία.

Οι καιροί ου μενετοί…

Και από την άλλη πλευρά, οι ξενοδόχοι, παρά τις μεγάλες απώλειες και την αγωνία τους για τις εξελίξεις, θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται ακόμη στην χώρα μας και αναστατώθηκαν έχασαν τις διακοπές τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι αυριανοί πελάτες μας και οι καλύτρεοι διαφημιστές ή δυσφημιστές μας. Όποιος έχει απλήρωτες 90 ημέρες από τον Thomas Cook, σίγουρα είναι “βρεγμένος”, οπότε η βροχή 1-2-3 ημερών ακόμη, δεν είναι σημαντική.

Όλοι οι τουρίστες που βρίσκονται ακόμη στην χώρα μας, θα πρέπει να φύγουν με την καλύτερη εντύπωση για την ελληνική φιλοξενία και την Ελλάδα.

Αύριο θα αποκαλύψουμε με στοιχεία ΑΚΡΙΒΩΣ, ποια είναι η ζημιά για τον ελληνικό Τουρισμό από την κατάρρευση του Thomas Cook, αλλά και ποιες εταιρίες του χρεωκοπημένου ομίλου στην Δυτική Ευρώπη, είναι σφόδρα πιθανό να επαναλειτουργήσουν σύντομα.

Tagged

5 σχόλια στο “Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση…χθες, και οι ξενοδόχοι σήμερα και αύριο

  1. Απ ό,τι βλέπω,σε κάθε αποτυχία ιδιωτικής επιχείρηση,η πρόταςη σας είναι να επέμβει και βγάλει το φίδι από τη τρύπα η εκάστοτε κυβέρνηση.Είτε μέσω διευκολύνσεων είτε μέσω οικονομικής βοήθειας.Αλά κάρτ επέμβαση δηλαδή.Όταν νομοθετεί η κυβέρνηση όμως ζητείται να μένει έξω απ τα χωράφια τους.Λυπάμαι.

    1. Μόνο αυτό δεν γράφω αγαπητέ κύριε.
      Διαβάστε ξανά.
      Και για να σας το κάνω πιο εύκολο, σας γράφω ένα ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ συμπέρασμα: να μην πληρώνουν οι επιχειρήσεις φόρο για κάτι που δεν εισέπραξαν ποτέ. ΌΠως συμβάινει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο

      1. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.Ισως το εξέλαβα λανθασμένα από το λεκτικό περί γενναίων αποφάσεων.Ευχαριστώ.

      2. Απο την στιγμη που θα ασκησουν ολα τα ενδικα μεσα οι ξενοδοχοι και βγουν καποιες αποφασεις, τα ποσα αυτα ουτως ή αλλως θα μεταφερθουν στις επισφαλειες και δεν θα πληρωσουν φορο εισοδηματος. Το θεμα ειναι ΤΙ αλλο ακριβως προτεινετε money-tourism?

        1. Τα έξοδα για να γίνουν αυτά που περιγράφεται πιστεύετε ότι μπορεί να καλυφθεί από όλα τα ξενοδοχεία, πέραν των μεγάλων; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. ΚΑι μέχρι τότε το ταμειακό θέμα πως θα καλυφθεί; Πως θα πληρωθεί ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Σε λίγο θα διαβάσετε και μια αποκάλυψη για το ΦΠΑ. Θεωρητικά έχετε δίκιο αλλά η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *