efkagovgr

Τι ζητάει η ΠΟΞ από τον ΕΦΚΑ | ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Με υπόμνημά της προς το υπουργείο Εργασίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), θέτει θέματα που άπτονται της λειτουργίας του ΕΦΚΑ και αφορούν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, στο υπόμνημα η ΠΟΞ θέτει 4 θέματα, κυρίως με την εξόφληση των υποχρεώσεων των μελών της προς τον ΕΦΚΑ.

Το υπόμνημα

Το υπόμνημα της ΠΟΞ, έχει ως εξής:

Προς
κο Κωστή Χατζηδάκη
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κο Χρήστο Χάλαρη
Διοικητή του ΕΦΚΑ

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Διοικητά,

Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 26 Μαρτίου, σας επισυνάπτουμε μια σύντομη καταγραφή με τα βασικά θέματα που άπτονται της λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

1. Αναστολή δόσεων ρυθμίσεων – Ασφαλιστική ενημερότητα.
Το Υπουργείο σας έχει προβεί σε αναστολή καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

ksd PRIMAGEL  ΠΟΞ
adv

Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουν ενημερωθεί για την ανωτέρω αναστολή τα συστήματα του ΕΦΚΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, ενώ δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής των ανωτέρω
δόσεων λόγω αναστολής τους, να μην μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα αν δεν εξοφλήσουν προηγουμένως τις δόσεις των παραπάνω μηνών (για τους οποίους ισχύει αναστολή!!), σε περίπτωση δε εκπρόθεσμης πληρωμής η προσαύξηση ανέρχεται στο εξωπραγματικό ποσοστό του 15%.

Είναι κρίμα να εξαντλείται η ρευστότητα των επιχειρήσεων, παρά την ανωτέρω εξαιρετικά θετική ρύθμιση, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη για καθαρά τεχνικούς λόγους.

2.Παροχή της δυνατότητας πολλαπλών 12μηνων ρυθμίσεων με ξεχωριστή ταυτότητας πληρωμής για κάθε οφειλή.

Κάθε οφειλή προς την ΑΑΔΕ έχει τη δική της ταυτότητα πληρωμής και έτσι ο επιχειρηματίας επιλέγει ποια οφειλή εξοφλεί με τη κάθε καταβολή. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν χωριστά κάθε οφειλή τους σε 12 μήνες. Στον ΕΦΚΑ τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει, με δεδομένο δε πως εκδίδεται μια ενιαία ταυτότητα πληρωμής για το σύνολο των οφειλών, η κάθε καταβολή που κάνει η επιχείρηση κατανέμεται εσωτερικά από το σύστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ο επιχειρηματίας να έχει δικαίωμα να επιλέξει τι πληρώνει με κάθε καταβολή.

Θα πρέπει, λοιπόν, κατά το πρότυπο όσων ισχύουν για τις οφειλές προς την ΑΑΔΕ, να παρέχεται και για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ η δυνατότητα πολλαπλών 12μηνων ρυθμίσεων, με ξεχωριστή ταυτότητα πληρωμής για κάθε οφειλή.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, δυστυχώς ισχύει το παράδοξο να έχουμε τη δυνατότητα μόνο για τρεις (3) αυτοτελείς 12μηνες ρυθμίσεις, γεγονός που δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, λόγω του μεγάλου ύψους αυτών και εν τέλει αυξάνονται οι υποχρεώσεις τους και στερείται έσοδα το Δημόσιο.

3. Οφειλές, η πληρωμή των οποίων ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Ανεξάρτητα από όσα αναφέρονται παραπάνω (2), οι υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ, η πληρωμή των οποίων ανεστάλη λόγω πανδημίας και μεταφέρθηκε για την 1-1-2022, θα πρέπει να θεωρούνται αυτόνομες και να μπορούν να ρυθμισθούν άμεσα και χωριστά, ανεξάρτητα, δηλαδή από άλλες τυχόν ρυθμίσεις.

Σήμερα εμφανίζονται ως μέρος της συνολικής οφειλής, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να εντάσσονται στην πάγια 12μηνη ρύθμιση, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να
εξυπηρετηθεί λόγω του ύψους των οφειλών.

4. ΤΟΚΟΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Το προβλεπόμενο σήμερα επιτόκιο υπερημερίας σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ ανέρχεται στο εξωπραγματικό ποσοστό του 15%. Θα πρέπει το επιτόκιο αυτό να μειωθεί δραστικά και αναδρομικά να εφαρμοστεί ένα νέο επιτόκιο που θα κινείται εντός λογικών πλαισίων, στα πρότυπα των ρυθμίσεων της ΑΑΔΕ (κλιμακωτό).

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση
Γρηγόρης Τάσιος       Μανώλης Τσακαλάκης

Πρόεδρος Δ.Σ.            Γενικός Γραμματέας”.

Tagged

2 σχόλια στο “Τι ζητάει η ΠΟΞ από τον ΕΦΚΑ | ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *