crete

Την ένταξη στην Unesco της Σπιναλόγκα και του Μινωϊκού Πολιτισμού ζητά ο Στ. Αρναουτάκης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την ένταξη  του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης στην Κρήτη 35 μελών από 18 χώρες από την  Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Βόρεια-Νότια Αμερική  της επικουρικής επιτροπής σύμβασης ΟΥΝΕΣΚΟ που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Μαρίας Βλαζάκη Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το θέμα συζήτησης της επιτροπής ήταν η προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση -αρχαιοκαπηλία, ενώ τα μέλη της επιτροπής, ανάμεσα τους και 4 πρέσβεις νωρίτερα ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου και παρακολούθησαν ενημερωτικό video τοπικών αρχαιολόγων για τα προτεινόμενα προς ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ Μινωικά Παλάτια Ανάκτορα, όπως: Κνωσού, Φαιστού, Ζάκρου, Μαλίων, Κυδωνίας, Ζωμίνθου αλλά και video για την Σπιναλόγκα.

23Η συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες Σάββατο στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, παρουσία ,στελεχών του Υπουργείου, εκπροσώπων της Ελληνικής Εθνικής επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ με την πρόεδρο κα. Μαρία-Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ενώ καλωσόρισμα – χαιρετισμό απηύθυναν στους συνέδρους ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα αναφέρθηκε στις αξίες του πολιτισμού αλλά και στο μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της Κρήτης, μέσα από το πρίσμα των διαδρομών, δικτύων και συνεργειών για τη διαρκή ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, που ξεκινά στα Μινωικά ανάκτορα, περιπλανάται στα Βενετσιάνικα κάστρα και καταλήγει στις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης “είμαστε βέβαιοι, ότι η Επιτροπή της UNESCO, την προεδρία της οποία ασκεί η αγαπητή κ. Βλαζάκη, ύστερα από τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στο Ηράκλειο, θα συμβάλλει καθοριστικά στον κοινό αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε για την προστασία του παγκόσμιου αρχαιολογικού πλούτου και σ αυτό τον αγώνα η Περιφέρεια Κρήτης  δηλώνει παρόν.” Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην συνεργασία με την κ Βλαζάκη ,τον δήμαρχο Ηρακλείου, τους φορείς του νησιού για την ένταξη των παλατιών του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στο καλεντάρι μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι ένας στόχος-πρόσθεσε -που συνεργαζόμαστε όλοι και που πρέπει να επιτευχθεί ,το δικαιούται η Κρήτη.

Ο δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός  στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία και τις σπουδαίες  προσωπικότητες της πόλης  , από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο μέχρι τον Νίκο Καζαντζάκη,  ενώ έκλεισε με την ευχή να εισαχθεί ο αρχαιότερος πολιτισμός της Μεσογείου , ο Μινωικός, στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μαρία Βλαζάκη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο για την συνεργασία και στήριξη για την επιτυχή πραγματοποίηση της συνάντησης την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική όπως και σημαντική την παρουσία στην Κρήτη των 35 συνέδρων από Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια και Νότια Αμερική. Παράλληλα η κ Βλαζάκη αναφέρθηκε  στην συνεργασία που υπάρχει με φορείς και υπηρεσίες ώστε να επιτευχθεί η ένταξη των παλατιών του Μινωικού Πολιτισμού του αρχαιότερου στην Ευρώπη, όπως και η Σπιναλόγκα  στο καλεντάρι των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τα μέλη της επιτροπής σήμερα Κυριακή, όπως έγινε γνωστό, ξεναγούνται στην Κνωσό και σε άλλα αξιοθέατα ενώ την Δευτέρα θα επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *