Κατάργηση της χρήσης μάσκας στις πτήσεις, ζητάει η IATA

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας προσώπου στις πτήσεις διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Willie Walsh, καθώς η Ένωση αποκάλυψε ότι η ανάκαμψη των εγχώριων και διεθνών αεροπορικών ταξιδιών επιβραδύνθηκε στην αρχή του νέου έτους, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε κατά 82,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, αλλά μειώθηκε κατά 4,9%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την IATA.

Ο Walsh δήλωσε: “Ένα βήμα για την ενθάρρυνση της επιστροφής στην κανονικότητα είναι η άρση του μέτρου της μάσκας για τα αεροπορικά ταξίδια. Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να απαιτούμε μάσκες στα αεροπλάνα, όταν δεν απαιτούνται πλέον στα εμπορικά κέντρα, στα θέατρα ή στα γραφεία”, είπε ο Walsh. Και συμπλήρωσε: “Τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με πολύ εξελιγμένα συστήματα φιλτραρίσματος νοσοκομειακής ποιότητας και έχουν πολύ υψηλότερη ροή αέρα και ρυθμούς ανταλλαγής αέρα από ό,τι τα περισσότερα άλλα εσωτερικά περιβάλλοντα, όπου ο κανονισμός για τη χρήση μάσκας έχει ήδη καταργηθεί”.

Η Jet2 έγινε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρία που απέσυρε τον κανόνα για τους επιβάτες σε ορισμένες πτήσεις της.

Εξετάζοντας τις επιδόσεις των αεροπορικών εταιριών τον Ιανουάριο, ο κ. Walsh δήλωσε: “Η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών συνεχίστηκε τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι προσέκρουσε σε ένα εμπόδιο που ονομάζεται Omicron. Οι ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι δεν σταμάτησαν την εξάπλωση της παραλλαγής. Όμως, όπου η ανοσία του πληθυσμού ήταν ισχυρή, τα συστήματα δημόσιας υγείας δεν υπερφορτώθηκαν. Πολλές κυβερνήσεις προσαρμόζουν τώρα τις πολιτικές Covid-19 ώστε να ευθυγραμμιστούν με εκείνες για άλλους ενδημικούς ιούς. Αυτό περιλαμβάνει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν τόσο καταστροφικές επιπτώσεις σε ζωές, οικονομίες και την ελευθερία των ταξιδιών”.

“Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή μετατόπιση από πολλές κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο, για την ελάφρυνση ή την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαιτήσεων που σχετίζονται με το Covid-19, καθώς η ασθένεια εισέρχεται στην ενδημική της φάση. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί και μάλιστα να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, ώστε να αποκατασταθούν ταχύτερα οι πληγείσες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνεχίσουν τη ζωή τους”, επισήμανε ο επικεφαλής της IATA.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης, τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια αυξήθηκαν κατά 165,6% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν κατά 2,2% σε μηνιαία βάση μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022.

Τα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 41,5%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, αλλά μειώθηκαν κατά 7,2%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *