Το 2024 η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αεροδρομίων | Ένα χρόνο νωρίτερα

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Πλήρης ανάκαμψη του όγκου των προ-πανδημικών επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αναμένεται τώρα ένα χρόνο νωρίτερα, το 2024 και όχι το 2025, που ήταν οι αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με τον ACI Europe.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός αεροδρομίων αναβάθμισε σήμερα την πρόβλεψή του για την κίνηση για το 2022, προβλέποντας 22% χαμηλότερη επιβατική κίνηση, σε σύγκριση με το 2019, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του περασμένου Οκτωβρίου για 32% χαμηλότερη κίνηση.

Ωστόσο, εξέδωσε σημείωμα επιφυλακτικότητας, επισημαίνοντας τον “τριπλό κίνδυνο” της γεωπολιτικής έντασης, της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της απειλής νέων παραλλαγών του Covid-19, που δημιουργούν “σημαντική αβεβαιότητα και τον κίνδυνο καθόδου της κυκλοφορίας”.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα εξακολουθήσουν να έχουν 540 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες από ό,τι το 2019, με αποτέλεσμα οι σωρευτικές απώλειες από την αρχή της πανδημίας να ανέρχονται σε 3,7 δισεκατομμύρια επιβάτες. Το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με τη συνολική αύξηση των επιβατών που επιτεύχθηκε σε διάστημα 36 ετών πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Ο ACI Europe τόνισε επίσης ότι, η ανάκαμψη της κίνησης εξακολουθεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των ταξιδιών αναψυχής και να τροφοδοτείται από την επέκταση της χωρητικότητας των αερομεταφορέων εξαιρετικά χαμηλού κόστους. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την κυκλοφορία -ιδίως όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ζητήματα προσωπικού- επηρεάζουν δυσανάλογα τα μεγαλύτερα αεροδρόμια.

Ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Olivier Jankovec, δήλωσε σχετικά: “Προς το παρόν, οι επιδόσεις της επιβατικής κίνησης τείνουν προς το αισιόδοξο σενάριό μας, λόγω της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές αγορές και της ισχυρής καλοκαιρινής ανερχόμενης ζήτησης. Όμως, η ιστορία των τελευταίων τριών ετών συνιστά προσοχή, ιδίως καθώς δεν έχουμε ακόμη ένα καθιερωμένο εγχειρίδιο δράσης στην Ευρώπη -πόσο μάλλον παγκοσμίως- για το πώς να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές παραλλαγές του Covid-19 όσον αφορά τα ταξίδια. “Και πέρα από τις άμεσες επιχειρησιακές προκλήσεις που προκύπτουν από τα ζητήματα προσωπικού, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες για παραπληθωρισμό, που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την εναέρια κυκλοφορία βαίνουν προς μία μόνο κατεύθυνση – προς τα κάτω”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Το 2024 η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αεροδρομίων | Ένα χρόνο νωρίτερα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *