©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 31% των Γερμανών σχεδιάζει διακοπές στην Ευρώπη φέτος το Καλοκαίρι

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Άνοιξη “απλώνεται” στη Γερμανία. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι ηλιόλουστες μέρες “κυριαρχούν” και κάποιοι ήδη ανυπομονούν για τις επόμενες διακοπές τους το Καλοκαίρι. Το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γερμανία για διακοπές, καθώς όπως δείχνει τώρα μια αντιπροσωπευτική έρευνα του LichtBlick, περισσότεροι από ένας στους τρεις Γερμανούς θα ταξιδέψουν εκτός των συνόρων (37%), με το 31% να στοχεύει σε μια από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι μια επιλογή μόνο για λίγους (6%).

Πέρυσι, ένα ποσοστό λίγο λιγότερο από το 28% πήγε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Η επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στις ταξιδιωτικές συνήθειες έγινε ξεκάθαρη.

“Φυσικά, η χαλάρωση των μέτρων σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες έχουν και πάλι περισσότερες διαθέσιμες επιλογές. Επομένως, η πανδημία φαίνεται να παίζει μικρότερο ρόλο από ό,τι πέρυσι – πράγμα που σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι θέλουν τώρα να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Γερμανία”, λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας LichtBlick, Ralph Kampwirth. Ενώ λίγο περισσότερο από το ήμισυ (55%) είχε προγραμματίσει να μείνει στη Γερμανία πέρυσι, μόνο λίγο λιγότερο από το 42% θέλει να το κάνει φέτος – είτε στο σπίτι (18%) είτε σε μια περιοχή διακοπών εντός της χώρας (24%).

Περισσότεροι παραθεριστές πρόθυμοι να “αντισταθμίσουν” την πτήση τους

Όπως και το προηγούμενο έτος, οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν κυρίως το δικό τους αυτοκίνητο για διακοπές στο εξωτερικό (74%). Αλλά και πάλι πτήσεις είναι δημοφιλής επιλογή καθώς κάθε τρίτο άτομο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο. Αυτό είναι ένα δημοφιλές μέσο μεταφοράς, ειδικά μεταξύ των νέων ηλικιών μεταξύ 18 και 29 ετών. Εδώ, σχεδόν οι μισοί σχεδιάζουν να αντισταθμίσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται κατά τις πτήσεις – όπως και το ένα τέταρτο όλων των ηλικιών 30-39 ετών. Η προθυμία να αντισταθμίσει τις δικές του εκπομπές CO2 κατά τις πτήσεις αυξάνεται σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες (13%). Πέρυσι, μόνο το 7% των ταξιδιωτών αναψυχής ήθελε να το κάνει αυτό.

Οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας παίζουν ρόλο στις καλοκαιρινές διακοπές

Είτε πρόκειται για ταξίδια μικρής είτε μεγάλης απόστασης – οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και καυσίμων επηρεάζουν επίσης τις καλοκαιρινές διακοπές. Για το 31%, οι αυξήσεις τιμών είναι καθοριστικές όταν επιλέγουν τον ταξιδιωτικό προορισμό τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην ηλικιακή ομάδα +65 ετών (35%). Η πλειοψηφία παραμένει (ακόμη) ανεπηρέαστη (60%). Ειδικά οι νέοι παραθεριστές ανησυχούν λιγότερο για την αύξηση των τιμών: στο 70%, οι νέοι ηλικίας 18-29 ετών είναι πάνω από το μέσο όρο εδώ. “Μερικά από τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη δεν θα φτάσουν στους καταναλωτές μέχρι το 2023. Επομένως, οι υψηλότερες τιμές θα έχουν πιθανώς μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ταξιδιωτικό προορισμό στο μέλλον”, λέει ο Kampwirth.

Η εταιρεία ερευνών γνώμης Civey ρώτησε περισσότερα από 2.500 άτομα για τα σχέδια των διακοπών τους για λογαριασμό της LichtBlick.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *