MICOIL

Το αγουρέλαιο προστατεύει από τη νόσο Alzheimer

ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Alzheimer Hellas), το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health), και η εταιρεία Yanni’s Olive Grove με μεγάλη τιμή ανακοινώνουν την δημοσίευση της πρώτης παγκόσμιας πιλοτικής μελέτης MICOIL Ελλήνων ερευνητών και κλινικών ιατρών η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease με τίτλο: «Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου πρώιμης εσοδείας με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο στην Ήπια Νοητική Διαταραχή – Πιλοτική Μελέτη MICOIL».

Ειδικότερα η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο πλούσιο σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης MICOIL και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή.

Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διερεύνησαν για πρώτη φορά την επίδραση του ελληνικού υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου -και της Μεσογειακής Διατροφής ως φυσική θεραπεία για την αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή. Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 12 μήνες.

Η αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή είναι συνήθως μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή και τη νόσο Alzheimer (εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία της νόσου Alzheimer), η παγκόσμια προσπάθεια κατά των νοητικών διαταραχών εστιάζεται στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου Alzheimer στο στάδιο της αμνησικού τύπου ήπιας νοητικής διαταραχής.

Μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml καθημερινά) σε 285 συμμετέχοντες σε μελέτη, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα ελεγχόμενης δίαιτας. Η μελέτη MICOIL έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4.

ksd
adv

Στη δεύτερη αξιολόγηση μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε καλύτερη επίδοση στην ομάδα θεραπείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για τη νοητική εξασθένηση», αναφέρει η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.

Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και τους ερευνητές: Ευτυχία Λαζάρου, Μάχη Κοζώρη, Νίκη Πετρίδου, Ειρήνη Ταμπάκη, Ιουλιέττα Λαζάρου, Μαρία Καρακώτα, Ιορδάνη Σαουλίδη, Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπιο Μαγιάτη.

Η  χορηγός εταιρεία όλων των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ήταν η «Yanni’s Olive Grove» της οικογένειας Ιωάννη Προδρόμου από την Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής.

Περισσότερες πληροφορίες για την εργασία στους συνδέσμους:

Journal of Alzheimer’s Disease: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33044178/

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: https://www.auth.gr/news/press/28479

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *