ksd photo
Ο Fritz Joussen | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το αντίο του Fritz Joussen στους εργαζομένους του ομίλου TUI | ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΓΝΩΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με μια προσωπική επιστολή, ο Fritz Joussen, θέλησε με τον δικό του τρόπο να αποχαιρετίσει το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου TUI, κάνοντας τον απολογισμό του κι εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη άριστη συνεργασία και την υποστήριξη.

Η επιστολή

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όταν η πανδημία μας μετέτρεψε σε μια εταιρία χωρίς δραστηριότητα σχεδόν εν μία νυκτί την άνοιξη του 2020, όλη μας η προσοχή επικεντρώθηκε σε έναν στόχο: τη διάσωση της TUI. Σε εκείνο το σημείο, είχαμε πολύ επιτυχημένη και κερδοφόρα χρόνια πίσω μας. Μετά τη συγχώνευσή μας με την TUI Travel, μετασχηματιστήκαμε από έναν κλασικό τουριστικό πράκτορα σε έναν ολοκληρωμένο παγκόσμιο τουριστικό όμιλο. Ενοποιήσαμε τα εμπορικά μας σήματα παγκοσμίως και επικεντρωθήκαμε στις βασικές δραστηριότητες του ομίλου. Οι μη βασικές δραστηριότητες πωλήθηκαν προκειμένου να μπορέσουμε να επενδύσουμε με συνέπεια στις ξενοδοχειακές μας εταιρίες και στις εταιρίες κρουαζιέρας, καθώς και στον νέα τομέα δραστηριοτήτων. Αυτοί οι επιχειρηματικοί τομείς του ομίλου όχι μόνο παρήγαγαν ήδη τα δύο τρίτα των των λειτουργικών μας κερδών πριν από την κρίση, αλλά παρείχαν επίσης διψήφια αύξηση των κερδών για χρόνια.

Στη συνέχεια, το 2018 ξεκινήσαμε τη μετατροπή του ομίλου μας σε εταιρεία ψηφιακών πλατφορμών. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής ήταν η επικέντρωση των πόρων πληροφορικής μας στα ταξίδια. Η ανάπτυξη και η εξάπλωση στόχευαν στην παροχή των προσφορών μας στους 21 εκατομμύρια πελάτες μας σε πραγματικό χρόνο, στο παγκόσμιο περιβάλλον cloud, προσωποποιημένες, οπουδήποτε στον κόσμο. Η υλοποίηση ήταν ήδη σε πολύ προηγμένο στάδιο πριν από την πανδημική κρίση, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουμε ποτέ το μεγαλύτερο έργο αλλαγής της εταιρείας μας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η πορεία ήταν πάντα προδιαγεγραμμένη για ανάπτυξη. Ακόμη και τον Ιανουάριο του 2020, η ετήσια αύξηση των κρατήσεων μας ήταν 17%. Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ο ισχυρότερος μήνας κρατήσεων στην ιστορία της εταιρείας.

Στη συνέχεια, ήρθε η 15η Μαρτίου 2020. Με τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις των κυβερνήσεων που σχετίζονταν με την πανδημία, όλα άλλαξαν εν μία νυκτί. Η αγορά ήταν ακέραια, αλλά η πανδημία έφερε το τέλος της παγκόσμιας κινητικότητας και των ταξιδιών. Θυμάμαι καλά εκείνη την Κυριακή του Μαρτίου του 2020. Είχα συγκαλέσει τους συναδέλφους της GEC στο Ανόβερο το μεσημέρι, αφότου έγιναν σαφείς οι συνέπειες της παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας. Η πολυπλοκότητα της πρόκλησης ήταν δραματική. Για πολλούς, η επιβίωση της TUI ήταν αμφίβολη. Το ίδιο βράδυ συντάξαμε τις πρώτες μας αιτήσεις για δάνεια για τον κορωνοϊό από το γερμανικό κράτος και τις ολοκληρώσαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κανείς δεν γνώριζε τότε πόσο θα διαρκούσε αυτή η πανδημία. Οι εβδομάδες έγιναν μήνες, ένας χρόνος και τελικά δύο χρόνια.

Τα πακέτα σταθεροποίησης από το γερμανικό κράτος προέβλεπαν παρεμβάσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την απορρέουσα δυνατότητα παραίτησης μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η εταιρεία αναφέρθηκε σχετικά στο θέμα αυτό στις ετήσιες εκθέσεις μας για το 2020 και το 2021 μεταξύ άλλων. Η καθορισμένη προθεσμία των δύο ετών για την απόφαση σχετικά με το προσωπικό μου μέλλον φάνηκε μεγάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους εκείνη την εποχή – και όμως η ώρα της απόφασης έφτασε τώρα.

Ως εκ τούτου, αποφάσισα τώρα να παραδώσω τον ρόλο μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της TUI σε άλλα χέρια στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, στις 30 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση δεν είναι εύκολη για μένα. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αλλαγή στην κορυφή της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Κατά τη λήψη της απόφασής μου, καθοδηγήθηκα από διάφορα ερωτήματα που σκέφτηκα πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Ευτυχώς, μπόρεσα να το κάνω αυτό σε μια εποχή που η υγειονομική κρίση έχει τελειώσει. Αυτό διευκολύνει τη σκέψη για το μέλλον και τον προβληματισμό σχετικά με τον προσωπικό σχεδιασμό της ζωής, τον οποίο φυσικά έχω συζητήσει και με την οικογένειά μου. Μερικές σκέψεις σχετικά με αυτό:

1. Έχουμε ξεπεράσει με επιτυχία την υπάρχουσα κρίση. Αυτή η φάση έχει ολοκληρωθεί. Η επιβίωση του Ομίλου απειλήθηκε σοβαρά το 2020 – μαζί καταφέραμε να διασώσουμε την TUI. Η ρευστότητά μας είναι υψηλή λόγω της ισχυρής λειτουργικής δραστηριότητας και της επίδρασης της εξοικονόμησης κόστους, η οποία πλέον αγγίζει ήδη τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Προς το παρόν δεν χρησιμοποιούμε καμία από τις πιστωτικές γραμμές του κράτους. Ως εκ τούτου, έχουμε ήδη αποπληρώσει τις πρώτες ενισχύσεις για την Corona. Οι θεμελιώδεις τάσεις του τουρισμού από πριν από την πανδημία είναι πλήρως αναλλοίωτες: Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν και είναι επίσης πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους. Αυτό ακριβώς βλέπουμε στις κρατήσεις. Προβλέπουμε ένα ισχυρό ταξιδιωτικό καλοκαίρι με αριθμό πελατών σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2019. Στην τελευταία μας εμπορική ενημέρωση, οι τιμές παρουσίασαν σημαντική αύξηση 20% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα. Αναμένουμε να κλείσουμε το τρέχον έτος με σημαντικά θετικό EBIT και να κερδίσουμε μερίδιο αγοράς. Η TUI είναι ισχυρότερη, πιο ευέλικτη και πιο ψηφιακή σήμερα από ό,τι πριν από την πανδημία. Έχουμε αφήσει έτσι πίσω μας το δύσκολο κεφάλαιο της “κρίσης”, τον αγώνα για επιβίωση χωρίς τζίρο και χωρίς δραστηριότητα. Αισθάνθηκα ότι είχα μια ιδιαίτερη ευθύνη ως προς αυτό.

2. Ξεκινάμε τώρα ένα νέο κεφάλαιο: την επιστροφή στην κανονικότητα και την κερδοφόρα ανάπτυξη – φυσικά, αυτό συνδυάζεται με την επεξεργασία της κρίσης και με νέες προκλήσεις: Μείωση του χρέους, ενίσχυση του ισολογισμού και περαιτέρω μετασχηματισμό της TUI. Επιπλέον, αυτές τις εβδομάδες πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρόσθετες, καθυστερημένες λειτουργικές επιπτώσεις του κορωνοϊού για ολόκληρο τον κλάδο, ιδίως στα αεροδρόμια και στις πτητικές λειτουργίες.

3. Εδώ και χρόνια, έχουμε έναν πολύ μακροπρόθεσμο προγραμματισμό διαδοχής για όλες τις διοικητικές θέσεις, τον οποίο συζητάμε τακτικά με το Εποπτικό Συμβούλιο. Έχουμε μια ισχυρή ομάδα και μια ομάδα διαχείρισης που περιμένει στα παρασκήνια για να προχωρήσει η TUI στην επόμενη φάση. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αλλαγή.

Στην αρχή του νέου οικονομικού έτους, ένας νέος διευθύνων σύμβουλος θα βρίσκεται στο τιμόνι της TUI μας. Η προεδρεύουσα επιτροπή του εποπτικού συμβουλίου προτείνει στο εποπτικό συμβούλιο να διορίσει τον CFO Sebastian Ebel ως Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο Mathias Kiep θα πάρει τη θέση του ως οικονομικός διευθυντής. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και με τους δύο διορισμούς.

Με τη νέα ηγεσία, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο. Φυσικά, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, εμείς δεν συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει πριν από την πανδημία. Από ορισμένες απόψεις, η ανασυγκρότηση και ένα καινούργιο ξεκίνημα ακολουθούν τώρα. Ο Sebastian Ebel είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό το επόμενο κεφάλαιο. Είναι πολύ κοντά στην επιχειρησιακή δραστηριότητα, έχει εκτεταμένη εμπειρία στον τουρισμό και στην ηγεσία μεγάλων οργανισμών. Θα είναι σε θέση να οδηγήσει την TUI πίσω στην κερδοφόρα ανάπτυξη. Το έχει αποδείξει αυτό εσωτερικά όταν ηγήθηκε με επιτυχία των τομέων ανάπτυξης των ξενοδοχείων, της κρουαζιέρας, της αναψυχής και, εν τω μεταξύ, των tour operators στην Κεντρική Περιφέρεια στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Ως έμπειρος οικονομικός διευθυντής, θα αντιμετωπίσει ενεργά τις συνέπειες της κρίσης από την 1η ημέρα: Μείωση του χρέους, ενίσχυση της δομής του ισολογισμού. Ο Sebastian αντιπροσωπεύει την αξιοπιστία και τη συνέχεια και απολαμβάνει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης εντός της εταιρείας, με τους επιχειρηματικούς μας εταίρους καθώς και με τους επενδυτές. Για μένα προσωπικά, ο Sebastian ήταν και είναι ένας πολύ πολύτιμος και αξιόπιστος σύμβουλος, έμπιστος και σύντροφος στον αγώνα. Πέραν όλης της σταθερότητας, θα καθορίσει φυσικά τη δική του πορεία ως CEO. Αυτό είναι καλό, διότι ο μετασχηματισμός και η αλλαγή πρέπει να συνεχιστούν.

Ο Mathias Kiep είναι ένας εξαιρετικός διάδοχος του Sebastian Ebel. Τον γνωρίζω εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην κεφαλαιαγορά και στις συναλλαγές και έχει εργαστεί στην επενδυτική τραπεζική, μεταξύ άλλων, στις BNP Paribas και Lazard. Ως οικονομικός διευθυντής της TUI Deutschland, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μετασχηματισμού σε αυτήν και γνωρίζει την επιχειρησιακή δραστηριότητα εκ των έσω. Από την αρχή της κρίσης, είναι υπεύθυνος για τον κεντρικό έλεγχο, τα εταιρικά οικονομικά και τις σχέσεις με τους επενδυτές. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήταν μέλος της βασικής ομάδας που οδήγησε με επιτυχία την TUI στη δύσκολη περίοδο. Ήταν υπεύθυνος για τις αυξήσεις κεφαλαίου και ταυτόχρονα για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των λειτουργικών δραστηριοτήτων. Ο διορισμός του αποτελεί πολύ καλή και συνεπής διαδοχή από τις δικές μας τάξεις.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε δύο ηγέτες στις δικές μας τάξεις, τον Sebastian και τον Mathias, οι οποίοι θα μπορέσουν να αναλάβουν απρόσκοπτα τα νέα τους καθήκοντα. Εύχομαι και στους δύο μεγάλη επιτυχία και την απαραίτητη δόση τύχης που επίσης χρειάζεται.

Λίγα λόγια για μένα προσωπικά: Ηγούμαι της TUI εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα δέκα χρόνια χαρακτηρίστηκαν από αλλαγές, ανάπτυξη, τα προϊόντα μας και τους πελάτες, οι οποίοι μας εκτιμούν και μας αγαπούν για ό,τι κάνουμε γι’ αυτούς. Αλλά για μένα, τα δέκα αυτά χρόνια έχουν διαμορφώθηκαν πάνω απ’ όλα από εσάς. Όταν λέμε ότι η TUI μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και την αλλαγή, εννοούμε εσάς, όλους εσάς. Ήμουν και είμαι περήφανος που ήμουν αρχηγός της μοναδικής ομάδας της TUI. Αυτός ο δεσμός θα συνεχιστεί και μετά την ενεργό μου θητεία.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι ακόμη η ώρα για αποχαιρετισμούς. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είμαι στο διοικητικό συμβούλιο με όλη μου την ενέργεια και κοιτάζω μπροστά. Η εστίαση τώρα είναι σε μια επιτυχημένη καλοκαιρινή δραστηριότητα. Οι επιχειρησιακές προκλήσεις της υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος διακοπών είναι μεγάλες. Ο καθένας και η καθεμία από εσάς είναι απαραίτητος/η. Αλλά όπως κάναμε και κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα το διαχειριστούμε και αυτό από κοινού.

Αυτό το ομαδικό πνεύμα της TUI είναι αυτό που πρεσβεύουμε- πάντα με παρακινούσε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μου αρέσει να σκέφτομαι την εντατική ανταλλαγή απόψεων σε εκατοντάδες εικονικές συναντήσεις με συναδέλφους από όλες τις χώρες, στα μηνιαία #LiveChats και στις συναντήσεις ερωτήσεων και απαντήσεων των εργαζομένων, στα σχεδόν εβδομαδιαία eCoffees σε μικρότερες ομάδες. Από αυτές τις συζητήσεις πήρα πολλά μηνύματα, εκτιμήσεις και προτάσεις για την καθημερινή μου εργασία και τις αποφάσεις μας.

Θα οργανώσω επίσης ένα ακόμη #LiveChat μαζί σας τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσω προσωπικά σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε ενόψει της αλλαγής ηγεσίας που έρχεται σύντομα. Σας ευχαριστώ για την  υποστήριξή σας!

Με θερμούς χαιρετισμούς
Fritz Joussen”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *