Digital Lab
Athens Digital Lab

Το Athens Digital Lab παρουσίασε ψηφιακές λύσεις που αλλάζουν την Αθήνα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tο Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων, παρουσίασε τις ψηφιακές λύσεις που ανέπτυξαν και υλοποίησαν οι ομάδες του πρώτου κύκλου του προγράμματος που αλλάζουν την καθημερινότητα στην Αθήνα.

Tο Athens Digital Lab…

Το Αthens Digital Lab, δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ), από το Αthens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE και της Nokia.

Πιο συγκεκριμένα,  Inagros, παρουσίασε την ολοκληρωμένη της λύση «Inagros Urban», για τη διαχείριση πρασίνου που απευθύνεται σε γεωπόνους και κηπουρούς, ενώ λειτουργεί και ως πλατφόρμα διαχείρισης σχετικών εργασιών. To πιλοτικό της λύσης πραγματοποιείται εκεί που χτυπάει η «πράσινη» καρδιά της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο.

Οι υπόλοιπες εταιρείες
Athens Digital Lab
Athens Digital Lab

Η Recytrust επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Σχεδιάζει και αναπτύσσει τους δικούς της έξυπνους κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό και χαρτί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη στο Δημαρχείο, δημοτικά κτήρια, καθώς και σε 5 δημοτικά σχολεία στο κέντρο της Αθήνας. Μας έδειξαν πώς αυτοί οι κάδοι χρησιμοποιούν τεχνολογία IoT για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των κάδων και τη συνολική απόδοση ανακύκλωσης. Επιπλέον, εξήγησαν πώς μέσω προσωπικών καρτών παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των χρηστών και πώς μπορούν να επιβραβεύονται βάσει της ανακυκλώσιμης συμπεριφοράς τους.

Στη συνέχεια, η Smart City Spaces μίλησε για της δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, ως πολύτιμο αγαθό της πόλης. Η ομάδα παρουσίασε την εφαρμογή ελέγχου κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, η οποία ψηφιοποίησε τη διαδικασία ελέγχου της Δημοτικής Αστυνομίας. Επιπλέον, παρουσίασαν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο της ομάδας το «Citizens Dynamics», όπου μέσω ανοικτών δικτύων WiFi, σε κεντρικά σημεία της πόλης – στην οδό Αιόλου, πλατεία Αγ. Ειρήνης, την Τεχνόπολη και το Σεράφειο, καταγράφεται η ροή και η κίνηση του πληθυσμού μέσα στην ημέρα.

Η 4η ομάδα,Thing of Me, δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά η ψηφιακή της λύση αφορά στη σημασία της διαχείρισης και αξιοποίησης διαφορετικών ειδών δεδομένων. Η πλατφόρμα που δημιούργησαν αποτελεί τη βάση για την εμπορική αξιοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων από όσους διαθέτουν αισθητήρες και δεδομένα, σε όσους θέλουν πρόσβαση σε αυτά. Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία έχουν συγκεκριμένη μορφή και συμβάλλει στην ανάπτυξη ΙοΤ εφαρμογών του ελληνικού οικοσυστήματος.

Ακολούθησε συζήτηση 
Athens
Athens Digital Lab

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «το Athens Digital Lab, αποτελεί για την Αθήνα ένα «έξυπνο» εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών, για κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από τις συγκοινωνίες, μέχρι την κλιματική αλλαγή και από την ανακάλυψη των μυστικών της πόλης, μέχρι τη διοικητική οργάνωση του δήμου».

Η πορεία των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων μας γεμίζει με αισιοδοξία, καθώς βλέπουμε πως το Athens Digital Lab αποτελεί μια πλατφόρμα όπου οι νέοι της χώρας μας μπορούν να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν σε προγράμματα που αποφέρουν πρακτικές λύσεις για τους κατοίκους της πόλης μας», δήλωσε η κυρία Αρίστη Σταθακοπούλου, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Ελλάδος δήλωσε ότι: «Το Athens Digital Lab είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα. Σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεισφορά μας στην ανάπτυξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος, και την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών από νέους επιστήμονες.Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου και των αντίστοιχων πιλοτικών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το νέο κύκλο που μόλις ξεκινά».

Ο κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου OTE, αντίστοιχα τόνισε ότι: «Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Μπορούμε σαν χώρα να διαδραματίσουμε ένα ρόλο σε αυτή την αλλαγή που συντελείται. Η COSMOTE στηρίζει την εξαιρετική πρωτοβουλία του Athens Digital Lab για να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, που αγαπούν την τεχνολογία, να κάνουν τις ιδέες τους πράξη, να παράξουν ψηφιακές λύσεις που θα βελτιώσουν την ζωή των πολιτών. Γιατί πιστεύουμε πως με την τεχνολογία και την καινοτομία μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους».

Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Executive Director του Athens Partnership, υπογράμμισε πως «Στην καρδιά του Athens Digital Lab βρίσκεται μια αποτελεσματική σύμπραξη: εταίροι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συνεργάζονται με ανοιχτό μυαλό, με διάθεση να πειραματιστούν και να καινοτομήσουν. Αξίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα τον ζήλο που έχουν επιδείξει οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων στην προσπάθεια τους να υποστηρίξουν τις νέες τεχνολογικές λύσεις του Athens Digital Lab».

Το Αthens Digital Lab του δήμου Αθηναίων επιστρέφει με τον δεύτερο ανοιχτό διαγωνισμό ψηφιακών λύσεων για “έξυπνες” πόλεις. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018, ενώ υποβάλλονται αποκλειστικά στο www.athensdigitallab.gr.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *