money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Brexit βάζει… φρένο στους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό από το Ην. Βασίλειο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Stop στην κινητικότητα των εποχικά εργαζόμενων στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού από το Ην. Βασίλειο, που παραδοσιακά αποτελεί σημαντική “δεξαμενή” εποχικού ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο, σε όλη την Ευρώπη, βάζει το Brexit και οι περιορισμοί που αυτό συνεπάγεται. 

Σύμφωνα με τη βρετανική Επιτροπή Εμπορίου και Επιχειρήσεων, η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί προβλήματα στους νέους, εποχικά εργαζόμενους στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού, στην ΕΕ., στερώντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να συλλέξουν πολύτιμη εμπειρία, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την πορεία κι εξέλιξη της βρετανικής ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε τη συνεργασία του Ην. Βασιλείου με την ΕΕ για τη συμφωνία μιας visa, που θα επιτρέπει σε νέους από το Ην. Βασίλειο να ταξιδεύουν σε χώρες της Ένωσης αποκλειστικά για εργασιακούς σκοπούς.

Η νέα visa θεωρείται ένα μέτρο άκρως απαραίτητο αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι, η European Pubs Limited, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία που λειτουργούν σε γαλλικά θέρετρα, προσέλαβε στο παρελθόν το 95% των εργαζομένων της από το Ηνωμένο Βασίλειο, για τις καλοκαιρινές και χειμερινές περιόδους. Ωστόσο, αυτό έχει μειωθεί σημαντικά μετά το Brexit, καθώς είναι πιο δαπανηρό και πιο χρονοβόρο.

Μιλώντας σχετικά ο Charles Owen, διευθύνων σύμβουλος της European Pubs Limited και διευθυντής του Seasonal Business in Travel, δήλωσε: “Όταν οι άνθρωποι μιλούν για ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνήθως σκέφτονται τα άδεια ράφια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η εξερχόμενη τουριστική βιομηχανία έχει επηρεαστεί σοβαρά από αυτά τα νέα εμπόδια στην πρόσληψη εργαζομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ευρωπαϊκά θέρετρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές και υψηλότερο κόστος για τους παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό, όχι μόνο θα μειώσει το ΑΕΠ μας, αλλά μειώνει σημαντικά και τις ευκαιρίες για τους νέους, για απασχόληση, εμπειρία και κατάρτιση δεξιοτήτων. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αλλαγές στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΒ για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό”.

Οι έρευνες του κλάδου δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο που προσλαμβάνονται για να εργαστούν μόνο στη Γαλλία έχει μειωθεί κατά περίπου 75% από τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το 2018-19, από περίπου 8.000 εργαζομένους τη σεζόν σε μόλις 2.000, με πολλές θέσεις να καλύπτονται τώρα από εργαζόμενους της ΕΕ. Στην Αυστρία, οι έρευνες δείχνουν ότι η πτώση φτάνει το 95%.

Εκτός από την απώλεια σε πληρότητες για τους τουριστικούς πράκτορες του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει και απώλεια ανταγωνιστικότητας, σε σύγκριση με τις ταξιδιωτικές εταιρίες της ΕΕ, τέτοιες μειωμένες οικονομίες κλίμακας θα αυξήσουν το κόστος και θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις τιμές για τους παραθεριστές του ΗΒ. Αυτό επιβεβαιώνει ο ιστότοπος δεδομένων Statista, καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση στο λειτουργικό κόστος για τους παρόχους εποχικών διακοπών, μετά την ψηφοφορία υπέρ της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, που αντικατοπτρίστηκε από την αύξηση του κόστους των διακοπών.

Ο βουλευτής των Εργατικών, Paul Blomfield, ο οποίος προέδρευσε σε συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπορίου και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: “Ενώ η κυβέρνηση αναγκάζεται να προσφέρει έκτακτες visa για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εργασίας που δημιουργείται από τη συμφωνία για το Brexit, παραμελεί τα συμφέροντα των Βρετανών εργαζομένων που θέλουν να αναλάβουν θέσεις εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπολογίζεται ότι 25.000 Βρετανοί εργαζόμενοι απασχολούνταν σε ολόκληρη την ΕΕ κάθε χρόνο, κυρίως νέοι. Οι υπουργοί πρέπει να ακούσουν τους ειδικούς του κλάδου και να προσφέρουν εφαρμόσιμες αλλαγές στα προβλήματα που προκάλεσαν στον τουριστικό τομέα και σε όσους εργάζονται σε αυτόν”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *