deri

Από το «δόξα τω Θεώ» στο… «βόηθα Παναγιά»

ΓΝΩΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη
Προτίμησα αυτή τη φορά να μην χρησιμοποιήσω για τίτλο το “αγαπημένο” μου, “με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε”, αλλά να επικαλεστώ την Παναγιά, καθώς η ελπίδα, ειδικά σήμερα, είναι παραπάνω από πολύτιμη…

Η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μόνο σε πόλεμο θα μπορούσε να παραπέμψει, τηρουμένων των αναλογιών.

Η κατάσταση αυτή έχει ανατρέψει τις απόψεις  σε πλείστα συντηρητικά οικονομικά κάστρα, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  που από σταυροφόρος της παγκόσμιας οικονομικής ορθότητας, δίνει συμβουλές για δημοσιονομική επέκταση, χωρίς περιορισμούς ελλειμμάτων, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορονοϊού.

Είναι δε προφανές, ότι στη σημερινή συγκυρία, οι παραδοσιακές οικονομίστικες λογικές δεν έχουν θέση, ούτε αποτελούν λύση. 

Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ανοίξει τα ταμεία και ενισχύουν τις επιχειρήσεις, με ένα ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της βοήθειας, να είναι ενισχύσεις χωρίς υποχρέωση επιστροφής.

Στην Ελλάδα αντιθέτως, η κυβέρνηση εξήγγειλε (σ.σ. το εξήγγειλε από το δόθηκαν έχει μεγάλη διαφορά) δάνεια και αναβολές πληρωμής υποχρεώσεων, λες και το αγαπημένο μου λεφτόδεντρο που είχα πει στον Τσακαλώτο το 2012 σε μια εκπομπή στο MEGA, θα αρχίσει να βγάζει ευρώ, ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις παραδείγματος χάρη να πληρώσουν τον Απρίλιο τον ΦΠΑ των απλήρωτων τιμολογίων της Thomas Cook…

Μόνο πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την καταβολή του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, ως δωρεάν ενίσχυση, ποσό ελάχιστο μπροστά στις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τον Αρμαγεδώνα που αντιμετωπίζουν.

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το πως θα συνεχιστεί η “ενίσχυση” της Οικονομίας, ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή, στην συζήτηση του προϋπολογισμού ότι «Κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει κανένας καλός πατερούλης που δίνει σήμερα δωρεάν».

Η δήλωση αυτή, αν και οικονομικά σωστή σε κανονικές συνθήκες, σήμερα είναι απολύτως λανθασμένη.

Εάν ο γιατρός έχει τον ασθενή στο χειρουργείο και χρειάζεται ένα φάρμακο ή ένα υλικό για να τον σώσει, θα κοιτάξει αν έχε υπόλοιπο ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου;
Την ώρα του πολέμου, δεν υπάρχουν θέσφατα, ούτε τήρηση κανόνων, για να μην τα βρούμε μπροστά μας σε 2-3-4 χρόνια κύριε υπουργέ.

Αλλιώς τότε σε 2-3-4 χρόνια δεν θα έχουμε ελλείμματα, αλλά ούτε επιχειρήσεις

Τώρα είναι το κρίσιμο διάστημα που οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη. Όσο περισσότερα κονδύλια ξοδέψει η Πολιτεία στο τρέχον διάστημα, τόσο περισσότερα λουκέτα επιχειρήσεων θα αποφευχθούν και τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας θα σωθούν, καθιστώντας την διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης ευχερέστερη και ταχύτερη.

ksd  Παναγιά
adv

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί δεν έχουν θέση στην σημερινή οικονομική συγκυρία, ούτε οι κουτοπόνηρες και κοντόφθαλμες λογικές των δήθεν δανείων, που όλο χορηγούνται και ουδέποτε φτάνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Και για να πάω στο δια ταύτα, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν πλαφονάρει στο όριο των 800.000 ευρώ, είναι πενταροδεκάρες. Η 5 που ήταν αν δοθεί τον Δεκέμβριο, μετατέθηκε για τον Ιανουάριο και ουδείς γνωρίζει ποιο διάστημα θα περιλαμβάνει, αφού αν “πιάσει” τα τέλη του 2020, όλες οι επιχειρήσεις του Τουρισμού, θα είναι εκτός.

Τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΡΑΓΙΚΑ, να υιοθετήσει τα 3 εκατ. € του έκτακτου πλαισίου στήριξης που ψήφισε η Κομισιόν για ενισχύσεις ανά επιχείρηση.

Η Κομισιόν πήρε την απόφαση στις 13 Οκτωβρίου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν την ρύθμιση, το Λουξεμβούργο ήδη πήρε άδεια για 120 εκατ. € και εδώ ο κ. Σταϊκούρας πριν από 2 εβδομάδες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το μέτρο.

Ναι αλλά ΠΟΤΕ;

Έχει παρέλθει ήδη διάστημα σχεδόν 45 ημερών και δυστυχώς η κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιες καθυστερήσεις.

Πρέπει να γίνει τώρα.

Αύριο ίσως είναι αργά…

Tagged

1 σχόλιο στο “Από το «δόξα τω Θεώ» στο… «βόηθα Παναγιά»

  1. δυστυχως η τεταρτη επιστρεπταια δεν δινεται σε ολους, μας εδωσαν τις 3 πρωτες αλλα στην τεταρτη η οποια ειναι κατα 50% επιδοτουμενη, δεν την δινουν σε ολους,

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *