Το ελληνικό διαβατήριο στα πιο ισχυρά στον κόσμο | Στην κορυφή η Σιγκαπούρη | Όλη η λίστα

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη δεκάδα των χωρών με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index, που βασίζεται σε δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Ειδικότερα, το ελληνικό, ταξιδιωτικό έγγραφο βρίσκεται στην έκτη θέση στη σχετική κατάταξη, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της χώρας ελεύθερης πρόσβασης σε 188 προορισμούς στον κόσμο. Την ίδια θέση μοιράζεται με την Ελλάδα η Πολωνία.

Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης διατηρεί της θέση του ως το πιο ισχυρό ταξιδιωτικό έγγραφο στον κόσμο στην κατάταξη των διαβατηρίων με τη μεγαλύτερη διεθνή επιρροή.

Τα τελευταία 19 χρόνια, ο δείκτης Henley Passport Index, ο οποίος δημιουργήθηκε από την εταιρία συμβούλων παγκόσμιας ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners, με έδρα το Λονδίνο, παρακολουθεί τις παγκόσμιες ελευθερίες σε 227 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στοιχεία από την IATA.

Τα επόμενα διαβατήρια που πλησιάζουν την παγκόσμια πρωτιά της Σιγκαπούρης είναι εκείνα της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, χώρες οι οποίες κατέχουν από κοινού τη δεύτερη θέση και οι πολίτες τους μπορούν να απολαμβάνουν ταξίδια χωρίς βίζα σε 192 προορισμούς.

Στη συνέχεια, στην τρίτη θέση της κατάταξης έρχονται η Νότια Κορέα, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, το διαβατήριο των οποίων επιτρέπει την πρόσβαση χωρίς βίζα σε 191 προορισμούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο το 2014 κατείχε την πρώτη θέση από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ελβετία.

Η Αυστραλία και η Πορτογαλία μοιράζονται την πέμπτη θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 189 προορισμούς, ενώ οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην όγδοη θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 186 προορισμούς.

Το διευρυνόμενο χάσμα

Ενώ ο μαγικός αριθμός 195 της Σιγκαπούρης αποτελεί ρεκόρ, τόσο για τη Σιγκαπούρη, όσο και για την κατάταξη, στο άλλο άκρο της κλίμακας σημειώνονται επίσης νέα χαμηλά επίπεδα. Το Αφγανιστάν κατατάσσεται εδώ και καιρό από τον δείκτη ως η χώρα με το πιο αδύναμο διαβατήριο στον κόσμο, αλλά τώρα οι πολίτες του μπορούν να ταξιδέψουν μόνο σε 26 χώρες χωρίς βίζα -η χαμηλότερη βαθμολογία που έχει καταγραφεί στην ιστορία του δείκτη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία ο Christian Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners, ανέφερε: “Ο παγκόσμιος μέσος αριθμός προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024. Ωστόσο, το παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή και τη βάση του δείκτη είναι πλέον μεγαλύτερο από ποτέ”.

Σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν αεροπορικώς φέτος, σε 39 εκατομμύρια πτήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος των αεροπορικών ταξιδιών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Willie Walsh, με το κέρδος των αεροπορικών εταιριών ανά επιβάτη να ανέρχεται σήμερα, κατά μέσο όρο, σε μόλις πάνω από 6 δολάρια ανά επιβάτη “ποσόπου ίσα που φτάνει για έναν απλό εσπρέσο σε ένα τυπικό καφέ ξενοδοχείου”.

Αναρριχήσεις και… βουτιές

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισέρχονται για πρώτη φορά στο Top 10 στην κατάταξη με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, έχοντας προσθέσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 152 προορισμών από την έναρξη του δείκτη το 2006. Ως εκ τούτου, προσφέρουν σήμερα στους πολίτες τους την πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς, ανεβαίνοντας κατά 53 θέσεις στην κατάταξη από την 62η στην 9η θέση.

Είναι ενδιαφέρον ότι, τόσο η Κίνα, όσο και η Ουκρανία συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 χωρών που σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο στην κατάταξη την τελευταία δεκαετία. Από το 2014, η Κίνα έχει ανέβει 24 θέσεις, από την 83η στην 59η (με πρόσβαση σε 85 προορισμούς χωρίς βίζα), ενώ η Ουκρανία έχει ανέβει κατά 23 θέσεις, από την 53η στην 30η, με τους υπηκόους της να μπορούν να επισκέπτονται 148 προορισμούς χωρίς να απαιτείται προηγουμένως βίζα.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, έχει υποχωρήσει επτά θέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, από την 38η στην 45η θέση, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης χωρίς βίζα σε μόλις 116 προορισμούς.

Η μεγαλύτερη πτώση κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στη Βενεζουέλα, η οποία έπεσε κατά 17 θέσεις από την 25η στην 42η θέση του δείκτη διαβατηρίων της Henley. Η χώρα πρόκειται να διεξαγάγει κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουλίου, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα περισσότερων από επτά εκατομμυρίων κατοίκων της Βενεζουέλας που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους την τελευταία δεκαετία εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης, που προκλήθηκε από την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη χρόνια διαφθορά και κακοδιαχείριση της κυβέρνησης.

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024

1. Σιγκαπούρη (195 προορισμοί)
2. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία (192)
3. Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (191)
4. Βέλγιο, Δανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο (190)
5. Αυστραλία, Πορτογαλία (189)
6. Ελλάδα, Πολωνία (188)
7. Καναδάς, Τσεχία, Ουγγαρία, Μάλτα (187)
8. Ηνωμένες Πολιτείες (186)
9. Εσθονία, Λιθουανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (185)
10. Ισλανδία, Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (184)

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *