unsplash photo
unsplash photo

Το εμβόλιο των Pfizer/Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» | Ξεκίνησαν οι πειραματικοί εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Sinovac στην Κίνα

ΦΟΡΕΙΣ

Το εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από την Covid-19 σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπούρλα.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19 » προσθέτει.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

ksd  εμβόλιο
adv

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Στην Κίνα ξεκίνησαν εμβολιασμοί

Όπως γράφει η DW, εδώ και λίγο διάστημα ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο κυκλοφορεί μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δημόσιος διάλογος για παρενέργειες και κινδύνους δεν γίνεται.

Η Κίνα, η χώρα όπου ξεκίνησε η πανδημία, έχει κάνει μεγάλες προόδους στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές ξεκίνησε ήδη δοκιμαστικά ο εμβολιασμός ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα. Η δραστική ουσία του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και εδώ και μερικές εβδομάδες δοκιμάζεται σε κέντρα εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και στην ανατολική επαρχία Τσετσιάνγκ.

Μόνο για έκτακτες περιπτώσεις

Στην μικρή πόλη Χάινινγκ, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σανγκάης, στον τέταρτο όροφο ενός κτηρίου, βρίσκεται το κέντρο εμβολιασμού. Γονείς με παιδιά στέκονται στην ουρά για να εμβολιαστούν κατά της κοινής γρίπης, αλλά υπάρχουν και ηλικιωμένοι, που έχουν στο χέρι αριθμό προτεραιότητας. Όποιος επιθυμεί, μπορεί τηλεφωνικά ή με την παρουσία του εκεί, να μπει σε κατάλογο αναμονής για να εμβολιαστεί κατά του νέου ιού. Ακόμη κι αν οι ενδιαφερόμενοι είναι λίγοι, το κέντρο εμβολιασμού μένει ανοιχτό. Στη συσκευασία του εμβολίου υπάρχει η πληροφορία «με κρατική άδεια κυκλοφορίας μόνο για έκτακτες περιπτώσεις». Πλήρη άδεια δεν έχει λάβει ακόμη. Όπως λέει η γιατρός Τσεν που κάνει τα εμβόλια, το παρασκεύασμα φυλάσσεται στο ψυγείο του νοσοκομείου, σε θερμοκρασία ανάμεσα στους 2 με 8 βαθμούς Κελσίου, όπως και τα άλλα εμβόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τύπο εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του Covid-19 μεταξύ άλλων στρατιωτικοί, αλλά κυρίως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προβλήματα άξια λόγου δεν έχουν υπάρξει μέχρι τώρα στο νοσοκομείο που εργάζεται η Τσεν. «Ως Κινέζα είμαι φυσικά περήφανη γι αυτό το επίτευγμα, για το εμβόλιο» λέει. «Η κοινή γνώμη το περίμενε με μεγάλη προσμονή. Προσωπικά έκανα το εμβόλιο, γιατί ανήκω στο ιατρικό προσωπικό και στους πρώτους στην ομάδα κινδύνου».

Αποσιώπηση για τυχόν παρενέργειες

Στο μεταξύ πρόσβαση στο εμβόλιο μπορεί να έχουν όλοι εκείνοι, που προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, σε χώρες με πολλά κρούσματα. Όπως αυτός ο φοιτητής, που θέλει να πάει στη Μεγάλη Βρετανία για να συνεχίσει για ένα εξάμηνο τις σπουδές του. «Δεν ξέρω πότε θα επιτραπεί ο εμβολιασμός στη Βρετανία, γι αυτό ήρθα εδώ, για να εμβολιαστώ σε αυτό το νοσοκομείο».

Πολλές πτυχές του πειραματικού εμβολιαστικού προγράμματος στην Κίνα είναι ακόμη ασαφείς. Για παράδειγμα, ποιοι ακριβώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται να κάνουν το εμβόλιο. Σχετικά με το πότε και πού είναι διαθέσιμα τα λίγα αποθέματα εμβολίων ενημερώνονται μάλλον τυχαία οι Κινέζοι, από το διαδίκτυο ή από ομάδες chat.

Φυσικά δημόσιες συζητήσεις για τυχόν παρενέργειες και κινδύνους του εμβολίου, το οποίο δεν έχει πάρει καν κανονική άδεια κυκλοφορίας, δεν γίνονται σχεδόν καθόλου. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να ενοχλεί τον φοιτητή πριν φύγει για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Μεγάλη Βρετανία. «Ο πρώτος και ο δεύτερος έλεγχος της δραστικής ουσίας έχει γίνει, άρα πρέπει να είναι ασφαλές» λέει. «Επίσης πάρα πολλοί άλλοι το έχουν κάνει».

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *