Photo by Shai Pal on Unsplash

Το Ισραήλ ανοίγει και πάλι τα σύνορά του

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα να “εκτοξεύονται” σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας το μέτρο των “κλειστών συνόρων”, που εφαρμόστηκε σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η διείσδυση της παραλλαγής Omicron, αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό, το Ισραήλ προχώρησε σε άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα διεθνή ταξίδια.

Η χώρα αφαίρεσε από τη λεγόμενη “κόκκινη” ταξιδιωτική λίστα όλους τους προορισμούς που περιλαμβάνονταν σε αυτή, ανοίγοντας εκ νέου τα ταξίδια από και προς δεκάδες προορισμούς, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, από την Κυριακή (9 Ιανουαρίου).

Η ακύρωση της “κόκκινης” ταξιδιωτικής λίστας απαιτεί κυβερνητική έγκριση και εξουσιοδότηση από την Επιτροπή Συνταγματικού Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ, που εκκρεμούν, σύμφωνα με αναφορές.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τις 10.000 ημερησίως και οι εδιδικοί θεωρούν πλέον ξεπερασμένη την ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία έδωσε χρόνο στο Ισραήλ να προετοιμαστεί για ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, Nachman Ash, εξήγησε ότι με βάση τα δεδομένα, λιγότερο από το 5% των 72.000 ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα προέρχονται από το εξωτερικό. Ωστόσο, ο ίδιος συνέστησε αποφυγή των περιττών ταξιδιών. “Συνιστούμε να αποφεύγετε τις περιττές πτήσεις. Η νοσηρότητα είναι υψηλή παγκοσμίως και αυτές οι μεταβάσεις αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μόλυνση”, δήλωσε ο Ash σε συνέντευξη Τύπου. Προέβλεψε δε, ότι σε τρεις ημέρες θα υπάρχουν 30.000 νέα κρούσματα την ημέρα στο Ισραήλ και μέσα σε μια εβδομάδα, ο αριθμός θα φτάσει τις 50.000. Ανάλογες προβλέψεις έχει απορρίψει ο υπουργός Υγείας της χώρας, Nitzan Horowitz, ως τρομοκρατικές και χωρίς επιστημονική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι, το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του σε ξένους υπηκόους στα τέλη Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την παραλλαγή Omicron και κατάρτισε έναν κατάλογο χωρών με υψηλή νοσηρότητα από τον κορωνοϊό που απαγορευόταν να επισκεφθούν οι Ισραηλινοί. Κάποια στιγμή 70 χώρες προστέθηκαν στην “κόκκινη” ταξιδιωτική λίστα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης και της Αφρικής.

Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid για να επιβιβαστούν στην πτήση προς το Ισραήλ (είτε PCR, που διενεργείται σε διάστημα μικρότερο από 72 ώρες πριν από την ώρα αναχώρησης, είτε αντιγόνου, που διενεργείται 24 ώρες πριν από την αναχώρηση) και να υποβληθούν σε τεστ PCR κατά την προσγείωσή τους στο Ισραήλ.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως παραμένουν σε καραντίνα μέχρι να λάβουν τα αποτελέσματα του τεστ PCR ή μετά από 24 ώρες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν νοσούν από Covid. Ενώ, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για μια εβδομάδα και να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ την έβδομη ημέρα της καραντίνας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *