olp

Το ΚΑΣ ανατρέπει τα επενδυτικά σχέδια ΟΛΠ και Cosco|Stop και στο ξενοδοχείο|Αντιδρά η ΝΔ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στον αέρα βρίσκονται οι επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήθελε να υλοποιήσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα της πόλης.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά εχθές το βράδυ και στην οποία υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της Γενικής Γραμματέως του Πολιτισμού και Αθλητισμού  Μαρίας Βλαζάκη και των εκπροσώπων του ΟΛΠ, αποφασίστηκε να κυρηχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά. Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πόλης αυτό αναμένεται να εξεταστεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον μεγάλο κατασκευαστικό όγκο των έργων που προβλέπονται στο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του οποίου, ελέγχει ο κινεζικός κολοσσός Cosco Shipping. Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ συγκρούστηκαν με την κυρία Βλαζάκη και για το θέμα της μετατροπής σε Μουσείο Εναελίων Αρχαιοτήτων παλαιάς αποθήκης σιτηρών, κοντά στην πύλη E2. Σύμφωνα με  πληροφορίες, το ΚΑΣ πρότεινε να χρηματοδοτήσει ο ΟΛΠ με ποσό που ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ τη μετατροπή της αποθήκης σε Μουσείο. Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ υποστήριξαν πως αυτό δεν προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης ενώ στην πρόταση του Συμβουλίου να επιστρέψουν το κτίριο στο ελληνικό Δημόσιο απάντησαν πως είναι διατεθειμένοι να το πράξουν, εφόσον τροποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης και το τίμημα που προβλέπεται σε αυτήν.

Εντάσεις προέκυψαν και για την πρόταση του ΟΛΠ που αφορά στην κατασκευή εξάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή Πόρτο Λεόνε. Εκεί, το Συμβούλιο ζήτησε να μειωθεί το ύψος το οποίο θα είναι 4 όροφοι αλλά και ο όγκος, ο οποίος θα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες τ.μ.Το ΚΑΣ συντάχθηκε με τη γνωμοδότηση της επιτροπής σχεδιασμού και ανάπτυξης Λιμένων σε ότι αφορά εμπρικό κέντρο που θέλει να κατασκευάσει ο ΟΛΠ  στο Teminal κρουαζιέρας ενώ ζήτησε να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κυνοσούρα και στην Σαλαμίνα, δεδομένου πως λειτουργούν σε κυρηγμένους αρχαιολογικούς χώρους.Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ απάντησαν πως για τα δύο ναυπηγεία, ο Οργανισμός – όταν ήταν ακόμνη υπό κρατικό έλεγχο – είχε συνάψει συμβάσεις οι οποίες λήγουν το 2052.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στα στελέχη του ΟΛΠ αλλά και στο βασικό μέτοχοτου οργανισμού, την Κινεζική COSCO.

ΝΔ: Το διορισμένο από Μαξίμου ΚΑΣ κήρυξε αρχαιολογικό χώρο το μισό Πειραιά

«Το διορισμένο από την κυβέρνηση Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανακήρυξε αρχαιολογικό χώρο τον μισό Πειραιά» τονίζει η ΝΔ δια της εκπροσώπου Τύπου της, Σοφίας Ζαχαράκη. Η απόφαση του ΚΑΣ έχει ως συνέπεια να βρίσκονται «στον αέρα» επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήθελε να υλοποιήσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι.

«Το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

«Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» προσθέτει η κ. Ζαχαράκη.

«Δεν ακυρώνονται οι επενδύσεις» 

Η απόφαση του ΚΑΣ δεν ακυρώνει τις επενδύσεις, επέμεινε πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus FM.

«Ζω στα Χανιά που είναι όλη η πόλη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οπότε σας βεβαιώνω ότι ο χαρακτηρισμός δεν εμποδίζει, αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο επενδυτής ή αυτός που φτιάχνει την κατοικία του», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι κάποια επιπρόσθετα έργα που έχουν τεθεί στην ατζέντα έχουν μπει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Όλα γίνονται για να μπλοκάρει η επένδυση»

MORALIS«Εδώ και δύο χρόνια γινόταν εν κρύπτω από τον κόσμο του Πειραιά μια συζήτηση και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει τους θεσμικούς φορείς της πόλης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

Χαρακτήρισε απαράδεκτη την διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ ερωτηθείς σχετικά, κατήγγελλε πολιτική σκοπιμότητα, σημειώνοντας πως «όλα γίνονται για να μπλοκάρει η επένδυση».

Επισήμανε παράλληλα ότι το ΚΑΣ πρέπει να ασχοληθεί με ανάδειξη των μνημείων του Πειραιά και όχι μονό με τους κανόνες και την προστασία. Ο κ. Μώραλης πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνηθεί αν  η γνωμοδότηση του ΚΑΣ προσθέτει ακόμη ένα βαθμό δυσκολίας στις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

ΠΗΓΗ: http://www.skai.gr/

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *