Photo by Kyriacos Georgiou on Unsplash
Photo by Kyriacos Georgiou on Unsplash

Επιχείρηση γοητείας Ρώσων από το Μαρόκο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καθώς οι τουρίστες αποφεύγουν τις κοντινές παραδοσιακές αγορές στην Ευρώπη, λόγω της αστάθειας, οι τουριστικές αρχές του Μαρόκου σχεδιάζουν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Δυτική Αφρική. Σε συνέντευξή του, μετά την επίσκεψη του βασιλιά Μοχάμεντ VI στη Ρωσία, ο υπουργός Τουρισμού του Μαρόκου, Lahcen Haddad, δήλωσε ότι τα σχέδια για το εγκαινίασμα νέων αεροπορικών διαδρομών έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Ο υπουργός είπε ότι η ευκαιρία που προσφέρεται από τη Ρωσία είναι μεγάλη και ο στόχος είναι να αυξηθούν οι αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών τα επόμενα τρία χρόνια, κατά 400% σε 200.000 ετησίως, από το σημερινό επίπεδο των 40.000.

Το Μαρόκο, που δεν επηρεάστηκε από τις εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική το 2011, θέλει να αυξήσει τις αφίξεις τουριστών στη χώρα, για να διασφαλίσει την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Ωστόσο, η αστάθεια που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές χώρες όπως η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος, κρατά τους επισκέπτες μακριά.

Η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι 105 δισεκατομμύρια $, δηλαδή 10%. Η τουριστική βιομηχανία, η οποία απασχολεί 400.000 ανθρώπους έρχεται δίπλα στον τομέα της γεωργίας. Πέρυσι, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη γαλλική αγορά, τη μεγαλύτερη για το Μαρόκο, καθώς οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά περίπου 7%. Οι αφίξεις επισκεπτών από την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο ήταν επίσης λιγότερες, αλλά υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Συνολικά, υπήρχε ένα 1% μείωση στις τουριστικές αφίξεις σε ετήσια βάση για το 2015 και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,3% σε 6,1 δισεκατομμύρια $.

Σύμφωνα με τον υπουργό Haddad, οι τουρίστες δεν διαχωρίζουν το Μαρόκο, ένα ασφαλές κράτος, από την Αίγυπτο ή την Τυνησία και, ως εκ τούτου, πολλά πρέπει να γίνουν για να σταλεί το σωστό μήνυμα στους ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, πρόσθεσε επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες με τις αεροπορικές εταιρείες Aeroflot και η Royal Air Maroc, για το άνοιγμα νέων γραμμών μεταξύ Μαρακές, Αγαδίρ, Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, τα σχέδια για την έναρξη απευθείας πτήσεων από την Κίνα προς Μαρόκο, όπως ανακοινώθηκε το 2014, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Τον Φεβρουάριο, το Μαρόκο αναθεώρησε την τουριστική στρατηγική “Vision 2020», που ξεκίνησε το 2010, ενόψει της στήριξης της περιφερειακής αστάθειας. Ο στόχος ήταν να δημιουργήσει 470.000 νέες θέσεις εργασίας και 200.000 επιπλέον κλίνες. Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης πρόκειται να δημοσιευθούν τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το Μαρόκο είναι το κομβικό σημείο διέλευσης για τους Δυτικο-Αφρικανούς, οι οποίοι ταξιδεύουν προς άλλους αφρικανικούς προορισμούς και την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, ο στόχος είναι να κάνουν μερικούς από τους διερχόμενοι ταξιδιώτες να περάσουν μερικές επιπλέον διανυκτερεύσεις στο Μαρόκο, και να επισκεφτούν την Μεδίνα και το Hassan II mosque. Σημείωσε επίσης ότι το Μαρόκο έχει ως στόχο να προσελκύσει 160.000 τουρίστες ετησίως από τη Δυτική Αφρική.

Η δημοτικότητα του νέου δρομολογίου – από Λονδίνο προς Sale και Rabat – το οποίο εκτελείται τρεις φορές την εβδομάδα από τη Ryanair από το 2015, ενθάρρυνε το Μαρόκο να ξεκινήσει συνομιλίες και με άλλους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, καθώς το σχέδιο είναι να προσθέσει περισσότερες απευθείας πτήσεις μεταξύ των τουριστικών κέντρων, όπως Errachidia και Ouarzazate και ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *