deriziotis
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το μήνυμα των εκλογών και η επόμενη ημέρα

ΓΝΩΜΗ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη

Η πρωτοφανής διαφορά των 20 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές, αλλά και οι σταυροί στους υποψηφίους, δίνουν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: Οι πολίτες θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά, θέλουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, θέλουν μία κυβέρνηση που θα σκύψει πάνω από τα προβλήματα και θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και τέλος θέλουν υπουργούς που θα δουλεύουν και θα επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους.

Και γι’ αυτά, έδωσαν χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -με τον μεγαλύτερο εκλογικό θρίαμβο τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά-  την “εξουσιοδότηση” να τα αλλάξει όλα. Και μέσα στο όλα, είναι και το εσωτερικό  της κυβερνώσας παράταξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 4ετία που πέρασε, έκανε τομές, επιβράβευσε αυτούς που δούλεψαν, κουβάλαγε όμως μαζί του και βαρίδια. Για ποιους λόγους; Για πολλούς και διαφόρους. Μετά το χθεσινό όμως αποτέλεσμα, έχει την εξουσιοδότηση να κάνει τις αλλαγές και τις τομές που θέλει.

Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη, πρέπει άμεσα να μπουν στις πρώτες προτεραιότητες και ο πρωθυπουργός να ανακαλύψει κι άλλους “Πιερρακάκηδες”.

Άλλωστε κάτι που έχει περάσει μάλλον στα “ψιλά”, είναι το γεγονός ότι μετά από μια πλήρη κυβερνητική θητεία, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πήρε περίπου 130.000 περισσότερες ψήφους από τις εκλογές του 2019. Εξέλιξη πρωτοφανής και “ανέλπιστη”, αφού όλες οι κυβερνήσεις εισπράττουν την φθορά της θητείας τους.

Αυτή την φορά λοιπόν οι Έλληνες έδειξαν ξεκάθαρα τι θέλουν.

Έδειξαν ότι θέλουν ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ παντού, έδειξαν ότι θέλουν αλλαγές στο -βαθύ, ακριβό και αναποτελεσματικό- κράτος, έδειξαν ότι εμπιστεύονται έναν ηγέτη που δεν τους έταξε λαγούς με πετραχήλια, αλλά συμπεριφέρθηκε θεσμικά και με πολλή δουλειά, εν μέσω “θύελλας” ξαναέδωσε στην Ελλάδα, τον σεβασμό της παγκόσμιας κοινότητας.

Και τώρα τι;

Τώρα οι ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά: Με τέτοια αποτελέσματα, οι προσδοκίες είναι πάρα πολλές, όπως και τα προβλήματα. Και θα πρέπει να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παραπάνω από προφανές ότι θα πέσει σε εσωστρέφεια, θεωρώ δε πάρα πολύ πιθανό μετά τις δεύτερες εκλογές να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό του. Ήδη στελέχη, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνουν ότι φεύγουν, επανακάμπτοντας στα παλιά λημέρια.

Και το ΠΑΣΟΚ; Ο μικρομεγαλισμός που επιδεικνύει είναι απολύτως αναντίστοιχος του εκλογικού αποτελέσματος. Με έναν ΣΥΡΙΖΑ που έχασε τεράστια εκλογική δύναμη, τα “ψίχουλα” που εισέπραξε το ΠΑΣΟΚ, μόνο νίκη δεν είναι.

Πρόβλημα επίσης είναι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, η ψήφιση με υψηλά ποσοστά, “ψεκασμένων”, και άλλων “προοδευτικών δυνάμεων”.

Και η επόμενη ημέρα;

Η επόμενη ημέρα είναι οι επόμενες εκλογές.
Ένα βήμα την φορά.
Ο χθεσινός -προσωπικός- θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Στις επαναληπτικές εκλογές, που μόνο εύκολες δεν θα είναι, η ΝΔ θα πρέπει να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό και 180 βουλευτές, ώστε σε κάθε περίπτωση να έχει την πλήρη πρωτοβουλία στο πολιτικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πράξει όσα χρειάζονται για να διασφαλίσει τις εξελίξεις και να μην υπάρξει το παραμικρό πισωγύρισμα.

Tagged

1 σχόλιο στο “Το μήνυμα των εκλογών και η επόμενη ημέρα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *