Money tourism photo
Μουσείο Ακρόπολης | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Tο Μουσείο της Ακρόπολης στα 100 πιο δημοφιλή μουσεία παγκοσμίως το 2022

ΜΕΛΕΤΕΣ

Στα πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο περιλαμβάνεται το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως αποκαλύπτει η έρευνα Visitor Figures 2022 της The Art Newspaper.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο της Ακρόπολης συναντάται στην 27η θέση στην κατάταξη με τα πιο επισκέψιμα μουσεία παγκοσμίως, προσελκύοντας το 2022 1.451.727 επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 165%, σε σύγκριση με το 2021, όμως, σε σύγκριση με το προ-πανδημικό 2019 παρατηρείται απώλεια της τάξης του 18% στον αριθμό των επισκεπτών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μουσείο με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στον κόσμο το 2022 ήταν το Λούβρο, στο Παρίσι, με 7,7 εκατομμύρια επισκέπτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 173% έναντι του 2021 και απώλειες 20%, σε σύγκριση με το 2019.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Μουσείο του Βατικανού, με κάτι πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 215%, σε σχέση με το 2021 και μειωμένος κατά 26%, σε σχέση με το 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και στην τέταρτη η Tate Modern (Λονδίνο). Τα δύο μουσεία επανακτούν τις θέσεις τους στην πρώτη πεντάδα, αλλά η ανάκαμψή τους ήταν πιο αργή από ό,τι ορισμένων από τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, αντανακλώντας την αργή ανάκαμψη των βρετανικών μουσείων στο σύνολό τους.

Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το Εθνικό Μουσείο της Κορέας στη Σεούλ.

Τα δέκα κορυφαία μουσεία αντιπροσωπεύουν σχεδόν 40 εκατομμύρια επισκέψεις. Ενώ, συνολικά στα 100 κορυφαία μουσεία πραγματοποιήθηκαν 141 εκατομμύρια επισκέψεις. Το νούμερο αυτό υστερεί, σε σχέση με το υψηλό των 230 εκατομμυρίων επισκέψεων το 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μικτή η εικόνα των ευρωπαϊκών μουσείων

Σε όλη την Ευρώπη η εικόνα των μουσείων ήταν ανάμεικτη. Ενώ ορισμένα μεγάλα μουσεία είχαν υποτονική ανάκαμψη, όπως τα Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique στις Βρυξέλλες (μείωση 40% σε σχέση με το 2019), το Neues Museum στο Βερολίνο (μείωση 36%), το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ (μείωση 35%) και το Museo Archeologico Nazionale στη Νάπολη (μείωση 34%), στο σύνολό τους οι επισκέπτες φαίνεται να επιστρέφουν στα μουσεία. Ωστόσο, άλλα μουσεία έχουν σχεδόν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, όπως για παράδειγμα, το Musée d’Orsay στο Παρίσι, που βρίσκεται σε… απόσταση 10% από τον αριθμό του 2019, ενώ το Petit Palais σημείωσε αύξηση 14%.

Πράγματι, υπήρξαν κάποια σημαντικά άλματα στην προσέλευση. Στο Παρίσι, το Fondation Louis Vuitton είδε τα νούμερά του να αυξάνονται κατά ένα τρίτο, από λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο το 2019 σε σχεδόν 1,4 εκατομμύρια πέρυσι, βοηθούμενο από την έκθεση-κλειδί της συλλογής Morozov, η οποία συγκέντρωσε 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες. Μια έκθεση για τον πίνακα του Ματίς “Το κόκκινο στούντιο” βοήθησε την Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας στην Κοπεγχάγη να επιτύχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα που είχε ποτέ, καθώς υποδέχθηκε περισσότερους από 492.000 επισκέπτες, ενώ το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης σημείωσε αύξηση 47%, σε σχέση με το 2019, βοηθούμενο από μια υπερπαραγωγή του Ιερώνυμου Μπος, τη δεύτερη πιο δημοφιλή έκθεση στην ιστορία του μουσείου.

Ένας άλλος τρόπος αύξησης της προσέλευσης είναι η δημιουργία περισσότερου χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, το Kunsthaus της Ζυρίχης άνοιξε μια νέα προσθήκη τον Οκτώβριο του 2021, βοηθώντας το να διπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών του 2019 σε περισσότερους από 555.000. Το Munchmuseet στο Όσλο, το οποίο μετακόμισε σε νέο κτίριο το φθινόπωρο του 2021, υποδέχθηκε σχεδόν 852.000 άτομα πέρυσι, λαμβάνοντας “σημαντικά υψηλότερους αριθμούς επισκεπτών από το παλιό μουσείο”, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Αρκετά μουσεία, όπως το Centro Botín στο Σανταντέρ και η Galleria dell’Accademia στη Φλωρεντία -που φιλοξενεί τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου- ανέφεραν ότι οι αριθμοί τους τελευταίους μήνες του 2022 ανέβηκαν και ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα, δείχνοντας περαιτέρω προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης.

Εδώ η πλήρης λίστα των 100 πιο επισκέψιμων μουσείων στον κόσμο.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *