Το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού στοχεύει σε μία βιώσιμη τουριστική βιομηχανία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένας νέος συνασπισμός στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβαση του τουρισμού στο “καθαρό μηδέν”, όπως ακούστηκε στη σύνοδο κορυφής Cop26 για την κλιματική αλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη. Ο λόγος για το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού (STGC), το οποίο υποστηρίζεται από υπουργούς σημαντικών τουριστικών προορισμών και “ηγέτες” διεθνών οργανισμών, που επιδιώκουν την επίτευξη μιας βιώσιμης ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας.

Το STGC έχει συσταθεί για να ηγηθεί, να επιταχύνει και να παρακολουθεί τη μετάβαση της τουριστικής βιομηχανίας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, την προστασία της φύσης και την υποστήριξη των κοινοτήτων.

Οι χώρες που καλούνται να συμμετάσχουν σε μια πρώτη φάση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Κένυα, η Τζαμάικα, το Μαρόκο, η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει την έδρα της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού συγκεντρώνει εκατοντάδες φορείς του ιδιωτικού τομέα, από όλο τον κόσμο, για να δεσμευτούν στη Διακήρυξη της Γλασκώβης ως μέρος της Cop26.

Η Διακήρυξη στοχεύει να ομαδοποιήσει τον εξαιρετικά κατακερματισμένο τουριστικό τομέα πίσω από έναν ενιαίο στόχο μείωσης των εκπομπών στο μισό, έως το 2030 και επίτευξης “καθαρού μηδέν” έως το 2050 το αργότερο. Το STGC δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί σε τουλάχιστον εννέα τομείς στήριξης της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προτύπων και της παροχής πόρων για τον τουριστικό τομέα και τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων. Θα έχει έδρα στο Ριάντ και περιφερειακά γραφεία σε άλλες χώρες, με ισχυρή πολύγλωσση διαδικτυακή παρουσία.

Η δημιουργία του συνασπισμού έρχεται στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά κατακερματισμένης τουριστικής βιομηχανίας, με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα μικρά νησιωτικά κράτη να εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό για τις οικονομίες τους. Περισσότερες από 40 εκατομμύρια τουριστικές επιχειρήσεις ή το 80% του συνόλου του κλάδου , είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους.

“Το STGC στοχεύει να στηρίξει τους ανθρώπους και τον πλανήτη με τη μεταρρύθμιση της συμβολής του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το περιβάλλον και να στηρίξει όσους το χρειάζονται περισσότερο”, ανέφερε μια δήλωση.

Μιλώντας σχετικά, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, Τζούλια Σίμπσον, είπε: “Το WTTC είναι στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρει στο STGC μέσω των μοναδικών δεδομένων, της έρευνας και της τεχνογνωσίας του, από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο”.

Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα χαρακτηρίστηκε ως “τεράστιο σημείο” για τον ρόλο της βιωσιμότητας στον τουρισμό, σύμφωνα με την εταιρία δεδομένων και αναλύσεων GlobalData.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *